Rasbeschrijving van de Portugese Podenco

De Portugese Podenco is er in drie formaten: Grande (groot), Medio (medium), en Pequeno (klein). Hij vind zijn oorsprong in Portugal. De Portugese Podenco werd voornamelijk gefokt voor de jacht op konijnen en was nooit bedoeld om als een huisdier te dienen.

Karakter

Portugese Podenco 's zijn alert, actief, enthousiast en levendig en door de afwezigheid van herhaalde menselijke tussenkomst, past de Podengo zich perfect aan aan het milieu, het klimaat en de jacht functies. Het is een zeer sterk ras.

Temperament

De Portugese Podenco is blij, vrolijk en goedmoedig, zijn loyaal en zeer toegewijd. Dit ras is goed met oudere kinderen en attent en vriendelijk tegenover vreemden. Portugese Podenco ‘s kunnen over het algemeen goed opschieten met andere honden. Hoewel ze sympathiek zijn, zijn ze uitstekende waakhonden en zullen hun familie waarschuwen door te blaffen. Door hun primitieve aard is dit ras niet aanbevolen voor de beginnende hondenbezitters.

Verzorging

Portugese Podenco’s moeten soms gekamt of geborsteld worden om losse en dode haren te verwijderen. Mondhygiëne voor dit ras is uiterst belangrijk. De Portugese Podenco is zeer gezond vanwege de beperkte interventie door fokkers.

Vacht

De vacht is er in twee variëteiten: Glad of ruw. De gladde vacht is van gemiddelde lengte en heeft een harde textuur. De ruwhaar is langer in de lengte, grof van structuur en ziet er warrig uit.

Trainen en opvoeden

De Portugese Podenco vereist een elementaire gehoorzaamheidstraining en socialisatietraining die op een vroege leeftijd moet beginnen. De Portugese Podenco leert snel, maar kan niet goed tegen ruwe of hardhandige methoden. Opleiding op het gebied van behendigheid mag nooit gebeuren vóór de leeftijd van zes maanden om hun groeiende botten te beschermen

Activiteit en bewegen

De Portugese Podenco wordt niet aanbevolen voor een appartement. Ze vereisen een veilig omheinde tuin voor veel dagelijkse oefening. Hekwerk moet een minimum van zes meter hoog worden, en het hekwerk moet ook diep in de grond zitten. Ze blinken uit in behendigheid, fly-ball, de jacht en tracking.
Bron foto: APPMGC, Evitarocks, CC BY-SA 3.0

Kenmerken

Rasgroep: Spitsen en oertypes
Leeftijd: 12 - 14 jaar
Schofthoogte: -
Gewicht: 4-6 kg
Grootte:
Beweging:
Waakhond:
Onderhoud:
Sociaal:

Staephanie

geplaatst op 16 april 2021 | 21:07

Wij hebben een Portugese Podengo, echt een lieve schat met een behoorlijk jachtinstinct, ze kan hoog springen, maar een hek van 6 meter (!) hoog lijkt me wat overdreven, dat is hoger dan ons huis.. ik lees het veel terug op websites, lijkt alsof het gekopieerd is van elkaar.

Aafke

geplaatst op 10 oktober 2016 | 13:22

Ik heb volumes mij ook een Portugese podengo mix. Hij komt uit Blanes daar is hij gevonden op straat achter zijn moeder aan lopend. Hij is een stuk van zijn staart kwijt en hij heeft half hangende oren die hij rechtop zet als hij want interessants hoort. Hij is inmiddels ongeveer 11maanden oud en lieve, aanhankelijke en speelse hond. Toen hijeen maand of 7 oud was merkte dat hij echt meer beweging nodig had tot die tijd werd hij op de puppy manier uitgelaten (veel korte rondjes) voor het plassen en poepen was dat niet meer nodig dus we zijn gaande weg langere ritten gaan lopen eerst altijd aangelijnd maar nu sinds ongeveer een maand ga ik naar een honden uitlaat gebied waar s morgens een heel aantal buurtgenoten hun hond uitlaten en dan loopt en speelt hij met het hele spul mee. Sociaal zit hij goed in mekaar naar honden toe klein of groot, oud of jong, het maakt hem niet uit naar mensen het zelfde laken en pak. Het luisteren als hij losloopt gaat redelijk goed, dat wil zeggen als je hem roept komt hij niet altijd van harte maar hij komt wel. Wat eigenlijk doet is dat hij net buiten mijn bereik gaat staan zolang zijn uur loslopen niet afgelopen is. Maar als er wat aan de hand is weet hij mijn wel te vinden en zit hij zo weer bij mij op de scootmobiel. Nu loopt hij s morgens hoe genaamd altijd een uur los en s middags een uur of los of hij loopt naast mijn scootmobiel ongeveer een uur en dan heb je in huis een rustige hond. Ik geloof ook wel dat je een hond in een appartement kunt houden maar dan zal je echt met hem naar buiten en niet 2 keer op een dag 10 minuutjes mijn hond komt tussendoor ook buiten maar dan in de tuin en als buiten ben is hij daar natuurlijk ook. Als je geen tijd heb om met je hond naar buiten te gaan of geen grote tuin heb waar hij lekker kan ravotten dan kan je een hele hoop honden niet nemen maar als je de tijd hebt en neemt om je hond een paar uur uit te laten dan kan een hond in eenrelatief klein huis houden, Bedenk wel als je tuin heb met borders waar hij niet mag komen ook niet mag graven dan is dat geen buitenruimte voor je hond, hij kan er hooguit een frisse neus halen maar meer niet. Ik vind het eerlijk gezegd geen lastige hond, hij leert snel, vriendelijk naar alles en iedereen en zolang ik maar zorg dat hij zijn energie kwijt kan op een dag dan luisteren hij goed ander wordt hij baldadig en denkt hij Bekijk het maar ik wil nog even ravotten maar dat heb je met actieve rassen waar de Portugeze Podengo er een van is.

Monica van Bergeijk

geplaatst op 17 juli 2015 | 22:39

Wij hebben via de adoptiestichting Mirtos onze hond uit Kreta geadopteerd. Men vertelde dat ze een mix was. Inmiddels is ze 7 jaar en een dorpsgenote van oorsprong Portugese vertelde ons dat onze hond erg leek op de Portugese Pdengo welk in haar geboorteland veel voorkwam. Ik ben gaan googlen en inderdaad, onze Lindey vertoont veel overeenkomsten met de ruwharige medio , al is alleen haar bovendek lang en ruwharig . De karakteromschrijving voor dit ras is zeer herkenbaar! Ze is een biJzonder lieve en aanhankelijke hond, maar ook zeer eigenzinnig, hetgeen regelmatig leidt tot zeer hilarische momenten.

Lynn & Fausto

geplaatst op 28 oktober 2014 | 14:22

Mijn Podengo Medio woont in een klein appartement en heeft het prima naar zijn zin. Hij heeft lange wandelingen nodig en veel mentale stimulatie (bijvoorbeeld zoekspelletjes) en clicker-training. We gaan iedere dag naar het park, bos of strand. Als ik 15 minuten met hem zoek of train, ligt hij zo weer 2 uur te slapen. Hij is heel rustig en aanhankelijk thuis en houdt van knuffelen, zolang hij zijn fysieke beweging en mentale uitdaging maar krijgt.

Edwin & Jacqueline Claessens

geplaatst op 18 september 2014 | 13:16

De juiste naam van het ras is Portugese Podengo. Met een G dus en niet met een C. De schrijfwijze met de C betreft honden uit Spanje en de Podengo met de G komt uit Portugal. Voor een Pequeno (de kleinste van het stel) is absoluut geen omheining van 6 meter hoog nodig en zij kunnen ook prima in een appartement gehouden worden (mits ze voldoende beweging krijgen uiteraard). De Medio en Grande zijn niet geschikt voor een flat.

Hou mij op de hoogte bij reacties.

Plaats je bericht

Lees hier ons privacy statement

Je reactie wordt verwerkt

Deel jouw video of foto

Heb jij een leuke video of foto van je hond en wil je deze ook op de website hebben? Stuur deze dan in

Video Foto

Gratis vermelding

Ben je een fokker en wil je een gratis vermelding?

Plaats advertentie

Plaats advertentie

Zoek je vanwege omstandigheden een nieuwe baas voor je hond?

Plaats advertentie

Mijn ideale hond

Het vinden van een ras die past bij je levensstijl is de eerste en tevens belangrijkste stap naar een heerlijk leven samen met je hond.

Doe de test