De Italiaanse Windhond: een gevoelige hond

Alles wat je wilt weten over de Italiaanse Windhond

Over de Italiaanse Windhond

Het Italiaanse Windhondje, ook wel bekend als de "Piccolo Levriero Italiano", heeft een zeer lange geschiedenis en heeft door de eeuwen heen veel liefhebbers gehad. Het is een zeer elegante hond, met een slanke bouw en lange poten. Ondanks zijn kleine formaat is hij zeer snel en behendig, wat hem geschikt maakt als windhond voor de jacht op klein wild. Tegenwoordig wordt hij vooral gehouden als gezelschapshond en is hij erg populair vanwege zijn elegante uiterlijk en aanhankelijke karakter.

Wat kost een Italiaanse Windhond

De kosten voor een Italiaanse Windhond kunnen variëren, afhankelijk van verschillende factoren zoals de fokker, de stamboom van de ouders, de locatie en de beschikbaarheid van puppy's. Over het algemeen kun je verwachten dat de aanschafprijs van een Italiaanse Windhond ergens tussen de € 1.200 en de € 2.000 zal liggen.

Karakter van een Italiaanse Windhond

Het Italiaanse Windhondje is een erg leuk en slim hondje dat altijd bij zijn baasje wil zijn en het liefst overal mee naartoe gaat. Omdat ze zo klein zijn, kunnen ze ook overal mee naartoe genomen worden, wat soms zelfs nodig is, want een Italiaantje dat te veel alleen is, voelt zich niet happy. Daarom hebben veel eigenaren van dit ras vaak meer dan één hond, zodat ze samen kunnen spelen en gezelschap hebben.

Hoewel het Italiaanse Windhondje goed in de stad kan wonen (wel aan de lijn!), kunnen ze ook sportief zijn. Ze doen het goed op de renbaan en in het coursingveld en laten daar zien dat ze ook een goede jachtinstinct hebben. Na afloop willen ze graag geprezen en vertroeteld worden door hun baasje.

Temperament van een Italiaanse Windhond

Het Italiaanse Windhondje staat bekend om zijn vrolijke en energieke temperament. Hij is zeer aanhankelijk en wil het liefst de hele dag bij zijn baasje zijn. Dit ras kan soms wat verlegen zijn in de buurt van vreemden, maar als hij eenmaal gewend is, is hij erg speels en sociaal. Het Italiaantje heeft een hoog knuffelgehalte en is altijd op zoek naar aandacht. Hij kan goed overweg met kinderen en andere huisdieren, zolang hij op jonge leeftijd goed gesocialiseerd is. Als echte windhond heeft hij wel een hoge prooidrift en kan hij achter kleine dieren aangaan als hij niet goed getraind is. Met de juiste training en socialisatie kan het Italiaanse Windhondje een geweldige gezelschapshond zijn die voor veel plezier zorgt.

Verzorging van een Italiaanse Windhond

De vacht van het Italiaanse Windhondje is echt makkelijk in onderhoud. Gewoon even afnemen met een vochtige zeem en het is al gedaan! Dit ras heeft ook niet veel last van losse haren. Maar de eigenaar moet wel extra aandacht besteden aan de tanden van dit hondje. Het is het beste om de pup al op jonge leeftijd te laten wennen aan tandenpoetsen om problemen met tandsteen en ontstekingen op latere leeftijd te voorkomen.

De rasvereniging; Nederlandse Whippet Club is bezig met de gezondheid van het Italiaanse Windhondje. Hierin stellen zij het volgende onderzoek verplicht voor de ouderdieren: ECVO-oogonderzoek.

Vacht van een Italiaanse Windhond

De Italiaanse Windhond heeft een zeer mooie vacht die bestaat uit kort en fijn haar. Het haar moet kort en glanzend zijn net als satijn. Het haar moet altijd zacht aanvoelen, nooit grof

Trainen en opvoeden van een Italiaanse Windhond

Het Italiaanse Windhondje is slim en leert snel, maar het heeft wel een zekere gevoeligheid. Het is belangrijk om dit in gedachten te houden bij het trainen en opvoeden van dit ras. Een harde of strenge aanpak zal averechts werken en kan leiden tot angst of onzekerheid bij de hond. Belonen van goed gedrag werkt bij dit ras het beste.

Het Italiaanse Windhondje is gevoelig voor veranderingen in zijn omgeving en kan soms wat verlegen zijn naar vreemden toe. Het is daarom belangrijk om de socialisatie goed aan te pakken, zodat de hond leert omgaan met nieuwe situaties en mensen.

Activiteit en bewegen van een Italiaanse Windhond

Het Italiaanse Windhondje is van nature een energiek en actief ras. Hoewel ze klein zijn, hebben ze toch behoefte aan voldoende beweging. Dagelijkse wandelingen en een tuin om in te spelen zijn essentieel voor hun welzijn. Ook vinden ze het vaak leuk om met hun baasje te spelen en actief bezig te zijn. Omdat het Italiaantje een jachthond is, is het belangrijk om ze goed aangelijnd te houden en niet los te laten lopen in gebieden waar ze wild kunnen opjagen. Het ras kan ook goed meedoen in hondensporten zoals coursing en agility. Zorg er wel voor dat de trainingen niet te zwaar zijn voor hun kleine formaat.

Kenmerken van een Italiaanse Windhond

  • Rasgroep: Windhonden
  • Leeftijd: 15-17 jaar
  • Schofthoogte: Reu: 32-38 cm. Teef: 32-38 cm
  • Gewicht: Reu: 3-4 kg. Teef: 3-4 kg

Formaat:

Erg klein
Zeer groot

Beweging:

Weinig
Zeer veel

Waakhond:

Niet alert
Zeer alert

Onderhoud:

Weinig
Zeer vaak

Sociaal:

Op zichzelf
Zeer sociaal

Ziektes bij een Italiaanse Windhond

De Italiaanse Windhond is een rashond die een laag risico heeft op erfelijke aandoeningen of medische kwalen. Van een Italiaanse Windhond is bekend dat ze gevoelig zijn voor, of aanleg hebben tot de volgende ziektes of aandoeningen:


Imagesource: christina, Italian Greyhound standing gray, CC BY 2.0

Gratis vermelding

Ben je een fokker en wil je een gratis vermelding?

Plaats advertentie

Plaats advertentie

Zoek je vanwege omstandigheden een nieuwe baas voor je hond?

Plaats advertentie

Deel jouw video of foto

Heb jij een leuke video of foto van je hond en wil je deze ook op de website hebben? Stuur deze dan in

Video Foto

Mijn ideale hond

Het vinden van een ras die past bij je levensstijl is de eerste en tevens belangrijkste stap naar een heerlijk leven samen met je hond.

Doe de test