De Chinese Chongqing: nieuwsgierig en onafhankelijk

Alles wat je wilt weten over de Chinese Chongqing

Over de Chinese Chongqing

De Chinese Chongqing is een oud Chinees hondenras dat afkomstig is uit de provincie Chongqing in China. Het ras heeft een lange geschiedenis en wordt al eeuwenlang door de lokale bevolking gebruikt voor verschillende doeleinden, zoals jacht, waakhond en gezelschapshond. Hoewel de exacte oorsprong van dit ras onbekend is, wordt aangenomen dat het ras een kruising is tussen Chinese en Tibetaanse hondenrassen. In China is de Chinese Chongqing een zeer populair ras, maar buiten China is het nog relatief onbekend. De Chinese Chongqing wordt ook wel "Chongqing Dog" genoemd.

Zeldzaam

De Chinese Chongqing is een zeldzaam hondenras dat voornamelijk wordt gebruikt als geurhond en jager op klein wild. Vanwege hun uiterst zeldzame status zijn ze moeilijk te verkrijgen. De honden staan bekend om hun moedige en alerte karakter en worden vaak ingezet als waakhonden. Ondanks hun compacte formaat zijn ze zeer actief en daarom ook geschikt als gezelschapshonden.

Wat kost een Chinese Chongqing

De kosten voor een Chinese Chongqing zijn bij ons niet bekend. Dit kan te maken hebben met de zeldzaamheid van het ras in Nederland of omdat er geen gegevens gepubliceerd worden over de verkoopprijs van een Chinese Chongqing.

Karakter van een Chinese Chongqing

Het is een middelgroot ras en de Chinese Chongqing is sterk en vierkant gebouwd. Ze zijn krachtig, gespierd en alert. De Chinese Chongqing Dog’s hebben een waardige en edele verschijning.

De Chinese Chongqing is een loyale en aanhankelijke hond met een sterk karakter. Ze zijn alert en intelligent en hebben een sterke wil, waardoor het belangrijk is om hen consequent te trainen en op te voeden.

Ze hebben een natuurlijk beschermend instinct en kunnen soms enigszins terughoudend zijn tegenover vreemden, maar ze zijn over het algemeen vriendelijk tegenover mensen die ze kennen. Ze zijn zeer energiek en hebben veel beweging nodig om gelukkig en gezond te blijven. Door hun jachtinstinct en geurvaardigheden kunnen ze soms achter kleinere huisdieren aan gaan, waardoor het belangrijk is om hen hierin goed te trainen en te socialiseren.

Temperament van een Chinese Chongqing

De Chinese Chongqing Dog is niet aan te raden voor onervaren of timide eigenaren. Ze zijn een primitief en evolutionair ras dat niet is ontwikkeld door middel van selectieve fokkerij. 

De Chinese Chongqing heeft een zeer alert en actief temperament. Ze zijn intelligent, moedig en loyaal aan hun eigenaar en hun gezin. Deze honden zijn van nature zeer beschermend en kunnen achterdochtig zijn tegenover vreemden, maar met de juiste socialisatie kunnen ze vriendelijk en speels zijn met bezoekers. Ze hebben veel energie en zijn graag in beweging, dus regelmatige lichaamsbeweging en mentale stimulatie zijn belangrijk voor hun welzijn. Het is belangrijk om de Chinese Chongqing vroeg te socialiseren en te trainen om te voorkomen dat ze overmatig beschermend worden en ongewenst gedrag vertonen.

Afstandelijk en wantrouwend

Dit ras vertoont vaak een afstandelijke en wantrouwende houding tegenover vreemden. Ze zijn erg beschermend over hun familie, eigendommen en territorium en zullen niet aarzelen om te verdedigen wat van hen is. Hun waakzaamheid en alertheid maken ze uitstekende waakhonden.

Verzorging van een Chinese Chongqing

De Chinese Chongqing heeft over het algemeen weinig verzorging nodig. Ze hebben een korte vacht die niet veel verhaart, waardoor ze weinig verzorging nodig hebben om hun vacht gezond te houden.

Wat betreft gezondheidsproblemen zijn er geen specifieke ziektes bekend die alleen bij dit ras voorkomen. Echter, zoals bij elk ras, kunnen ze gevoelig zijn voor bepaalde aandoeningen zoals heupdysplasie en oogproblemen.

Vacht van een Chinese Chongqing

De Chinese Chongqing heeft een korte, dichte en gladde vacht die meestal rood of bruin van kleur is. De vacht heeft geen ondervacht en is daardoor vrij gemakkelijk te onderhouden. Regelmatig borstelen is voldoende om de vacht gezond te houden. Andere kleuren die voorkomen zijn zwart, wit en goud, maar deze zijn zeer zeldzaam.

Trainen en opvoeden van een Chinese Chongqing

De Chinese Chongqing heeft een dominante persoonlijkheid en heeft een ervaren en geduldige eigenaar nodig die stevig kan optreden bij het trainen en opvoeden van de hond. Ze hebben een hoge intelligentie en zijn zeer alert, waardoor ze snel kunnen leren. Het is belangrijk om hun aangeboren jachtinstinct te onderkennen en hen te leren dat niet elk klein dier een prooi is.

Beloningsgerichte training

Positieve versterking, beloningen en consistente training zijn belangrijke factoren bij het trainen van een Chinese Chongqing. Het is ook belangrijk om hen voldoende lichaamsbeweging te geven om hun energie te kanaliseren en hen te stimuleren mentaal actief te blijven.

Activiteit en bewegen van een Chinese Chongqing

De Chinese Chongqing heeft veel energie en beweging nodig om gezond en gelukkig te blijven. Ze zijn van nature actief en hebben veel ruimte nodig om te rennen en te spelen.

Dagelijkse wandelingen, speelsessies en tijd buiten zijn essentieel voor hun fysieke en mentale welzijn. Ze houden van uitdagingen en zullen genieten van activiteiten zoals behendigheidstraining, speuren en zwemmen.

Het is belangrijk om hun activiteiten te doseren en te voorkomen dat ze overbelast raken, vooral omdat ze gevoelig zijn voor oververhitting. Houd ook toezicht op hun interactie met andere honden, aangezien ze territoriaal en dominant kunnen zijn.

Kenmerken van een Chinese Chongqing

  • Rasgroep: Niet erkend
  • Leeftijd: 12-14 jaar
  • Schofthoogte: Reu: 40-50 cm. Teef: 35-40 cm
  • Gewicht: Reu: 15-20 kg. Teef: 15-20 kg

Formaat:

Erg klein
Zeer groot

Beweging:

Weinig
Zeer veel

Waakhond:

Niet alert
Zeer alert

Onderhoud:

Weinig
Zeer vaak

Sociaal:

Op zichzelf
Zeer sociaal

Gratis vermelding

Ben je een fokker en wil je een gratis vermelding?

Plaats advertentie

Plaats advertentie

Zoek je vanwege omstandigheden een nieuwe baas voor je hond?

Plaats advertentie

Deel jouw video of foto

Heb jij een leuke video of foto van je hond en wil je deze ook op de website hebben? Stuur deze dan in

Video Foto

Mijn ideale hond

Het vinden van een ras die past bij je levensstijl is de eerste en tevens belangrijkste stap naar een heerlijk leven samen met je hond.

Doe de test