De Cesky Terriër: is graag bij mensen

Alles wat je wilt weten over de Cesky Terrier

Over de Cesky Terrier

De Cesky Terriër wordt ook wel aangeduid als de Boheemse Terriër en werd ontwikkeld door geneticus Frantised Horak in de Tsjechische Republiek. Verschillende kruisingen van de Schotse en Sealyham Terriërs produceerden de Cesky.

De Cesky Terriër is een kleine hond met een langharig vacht en heeft een rustige, zachte persoonlijkheid. Het is een familiehond die bekend staat om zijn trouw en liefdevolle aard. Het is een vriendelijke hond die graag bij mensen is en goed omgaat met kinderen en andere huisdieren. Het is ook een intelligente hond die snel leert en graag uitdagingen aangaat.

Wat kost een Cesky Terrier

De kosten voor een Cesky Terrier zijn bij ons niet bekend. Dit kan te maken hebben met de zeldzaamheid van het ras in Nederland of omdat er geen gegevens gepubliceerd worden over de verkoopprijs van een Cesky Terrier.

Karakter van een Cesky Terrier

De Cesky is langer dan dat hij hoog is. De Cesky Terriër is taai, winterhard en beschikt over een groot uithoudingsvermogen. Deze rashonden zijn zeer wendbaar en het zijn harde werkers. Ze zijn een elegant en enthousiast ras.

Rustiger dan andere terriërs

De Cesky Terriër staat bekend om zijn vriendelijke en zachtaardige karakter. Hij is aanhankelijk en trouw aan zijn baas en kan goed overweg met kinderen. Dit ras is over het algemeen wat rustiger en minder druk dan andere terriërs. Ze zijn intelligent en leergierig, maar kunnen soms eigenwijs zijn en hun eigen plan trekken. De Cesky Terriër is van nature een jager en heeft dus een hoog prooidrift. Het is belangrijk om hier rekening mee te houden tijdens de training en opvoeding. Ze zijn niet agressief tegenover andere honden, maar kunnen wel een dominante houding aannemen als ze zich bedreigd voelen. Een goede socialisatie en training zijn daarom belangrijk om een evenwichtige en vriendelijke Cesky Terriër te krijgen.

Temperament van een Cesky Terrier

Ze zijn selectief gefokt om minder agressief te zijn dan de meeste Terriërs en de Cesky Terriër is een toegewijde en trouwe metgezel. Ze doen het goed met mensen van alle leeftijden en andere honden. Ze zijn uitermate goed gemanierd en enthousiast om te behagen. Ze zijn lief, aanhankelijk, vriendelijk en rustig en hebben een beschermend instinct waardoor ze een goede waakhond zijn. De Cesky Terriër is een fijne hond om in huis te hebben.

Verzorging van een Cesky Terrier

Cesky Terriërs vereisen trimmen op een regelmatige basis. Borstelen en kammen moet tweemaal per week worden gedaan. Trimmen van de haren in het oor en tussen de voetzolen is noodzakelijk. De Cesky Terriër heeft geen belangrijke erfelijke ziektes dus is over het algemeen een gezond ras. Maar net als bij alle rassen, kunnen ze vatbaar zijn voor algemene aandoeningen zoals heupdysplasie, elleboogdysplasie en oogaandoeningen.

Vacht van een Cesky Terrier

De Cesky Terriër heeft een specifieke vacht die bestaat uit dicht op elkaar staande, draadachtige haren. Deze vacht moet regelmatig getrimd worden om klitten te voorkomen. De kleur van de vacht kan variëren van lichtgrijs tot donkergrijs, met of zonder tinten van bruin of rood. Over het algemeen is de vacht van de Cesky Terriër hypoallergeen, wat betekent dat het minder allergieën bij mensen kan veroorzaken dan sommige andere rassen. De verharing van deze hond is matig, dus regelmatig borstelen is voldoende om losse haren te verwijderen en de vacht gezond te houden.

Trainen en opvoeden van een Cesky Terrier

De Cesky Terriër toont intelligentie en gehoorzaamheid. Echter, kunnen ze ook koppig zijn. De Cesky Terriër is een slimme en zelfverzekerde hond die goed te trainen is met positieve bekrachtiging en consistente, maar zachte leiding. Omdat ze van nature onafhankelijk zijn, is het belangrijk om van jongs af aan een sterke band op te bouwen met de hond en te zorgen voor voldoende sociale interactie en mentale stimulatie. Het is ook belangrijk om voldoende aandacht te besteden aan de socialisatie van de hond, om ervoor te zorgen dat hij goed omgaat met andere dieren en mensen. Trainingen kunnen ook gericht zijn op het beheersen van eventuele jachtinstincten van de hond, aangezien ze van oudsher gefokt zijn als jachthonden.

Activiteit en bewegen van een Cesky Terrier

De Cesky Terriër is van nature een actieve hond en heeft daarom voldoende beweging nodig. Dagelijks een flinke wandeling maken is essentieel om hem fysiek en mentaal gezond te houden. Naast wandelen zijn er ook andere activiteiten die de Cesky Terriër leuk vindt, zoals spelen, rennen en apporteren. Het is belangrijk om hem voldoende uitdaging te bieden om verveling en destructief gedrag te voorkomen. Daarnaast is het aan te raden om te zorgen voor mentale stimulatie door middel van training en het aanbieden van speelgoed en spelletjes.

Kenmerken van een Cesky Terrier

  • Rasgroep: Terriers
  • Leeftijd: 12-14 jaar
  • Schofthoogte: Reu: 27-35 cm. Teef: 27-35 cm
  • Gewicht: Reu: 6-9 kg. Teef: 6-9 kg

Formaat:

Erg klein
Zeer groot

Beweging:

Weinig
Zeer veel

Waakhond:

Niet alert
Zeer alert

Onderhoud:

Weinig
Zeer vaak

Sociaal:

Op zichzelf
Zeer sociaal

Gratis vermelding

Ben je een fokker en wil je een gratis vermelding?

Plaats advertentie

Plaats advertentie

Zoek je vanwege omstandigheden een nieuwe baas voor je hond?

Plaats advertentie

Deel jouw video of foto

Heb jij een leuke video of foto van je hond en wil je deze ook op de website hebben? Stuur deze dan in

Video Foto

Mijn ideale hond

Het vinden van een ras die past bij je levensstijl is de eerste en tevens belangrijkste stap naar een heerlijk leven samen met je hond.

Doe de test