De Kaukasische Ovcharka: moedig, leergierig, geen pleaser

Alles wat je wilt weten over de Kaukasische Herdershond

Over de Kaukasische Herdershond

De Kaukasische Ovcharka is een enorme en imposante hond en is de grootste van de drie Ovcharka-variëteiten. Het is eigenlijk geen herdershond zoals we die in Europa kennen, maar meer een waak- en verdedigingshond. De oorsprong van dit ras ligt waarschijnlijk in Tibet en de honden werden later naar Rusland gebracht, waar ze zich ontwikkelden tot hoeders en bewakers van kuddes. Deze honden moesten de kudde beschermen tegen wolven, beren en mensen die kwaad wilden doen. De honden deden dit zonder inmenging van de herder, die zijn kudde en honden voor ongeveer een half jaar naar de weide bracht en de honden alleen achterliet. Om de kudde te beschermen, moesten de honden moedig en betrouwbaar zijn en in staat zijn zichzelf en de kudde in leven te houden.

In het verleden was het erg moeilijk om een Kaukasische Ovcharka te bemachtigen, omdat ze meestal niet oud werden en de herder de pups voor zichzelf hield. Alleen de staatskennels konden dit ras fokken. Tegenwoordig zijn er ongeveer 200 van deze honden te vinden in Nederland en zijn liefhebbers van dit ras druk bezig om het ras te laten floreren.

De Kaukasische Ovcharka is een intelligente hond met een groot aanpassingsvermogen aan verschillende weersomstandigheden. Hij is moedig en leergierig, maar heeft een zeer geringe "will to please". Deze hond is trouw en onomkoopbaar als bewaker, maar hij is ook zeer wantrouwend tegenover vreemden. Het is belangrijk om te weten dat deze hond buitengewoon zelfstandig en dominant is, dus hij heeft een strakke en stabiele hand nodig.

Wat kost een Kaukasische Herdershond

De kosten voor een Kaukasische Herdershond kunnen variëren, afhankelijk van verschillende factoren zoals de fokker, de stamboom van de ouders, de locatie en de beschikbaarheid van puppy's. Over het algemeen kun je verwachten dat de aanschafprijs van een Kaukasische Herdershond ergens tussen de € 1.200 en de € 1.500 zal liggen.

Karakter van een Kaukasische Herdershond

De Kaukasische Ovcharka is niet zomaar een hond die je even in huis neemt en zonder problemen opvoedt. Het is belangrijk om te beseffen dat deze honden in het verleden vooral als waak- en verdedigingshonden werden ingezet. Dit betekent dat ze van nature erg zelfstandig zijn en niet zomaar commando's opvolgen. Een sterke, stabiele baas is dus essentieel.

Daarnaast is het belangrijk om de hond op jonge leeftijd goed te socialiseren. De hond moet wennen aan allerlei verschillende situaties, mensen en andere dieren. Dit vergt tijd en aandacht, maar is cruciaal om ervoor te zorgen dat de hond zich goed ontwikkelt en niet agressief wordt.

Bij het opvoeden van een Kaukasische Ovcharka is het ook belangrijk om duidelijke grenzen te stellen en consequent te zijn in de opvoeding. De hond moet weten wat wel en niet mag en wat er van hem verwacht wordt. Op die manier ontstaat er een goede band tussen baas en hond en zal de hond zijn baas respecteren.

Al met al is het dus belangrijk om goed na te denken voordat je een Kaukasische Ovcharka in huis neemt. Het zijn prachtige honden, maar ze vragen veel aandacht, tijd en energie.

Temperament van een Kaukasische Herdershond

De Kaukasische Ovcharka is van oudsher gefokt als hoeder en bewaker van kuddes. Hij is dan ook zeer geschikt als werkhond en waakhond. Vooral de bewaking van grote terreinen is een taak waar hij zich helemaal in kan uitleven. Als gezinshond heeft hij een beschermend karakter en is hij zeer loyaal aan zijn eigenaar en gezin. Het is wel belangrijk om te beseffen dat de Kaukasische Ovcharka geen hond is voor beginners. Het is een hond die veel aandacht en training nodig heeft en het beste gedijt bij een eigenaar met veel ervaring en een sterk karakter. Ook is het belangrijk om hem goed te socialiseren en op te voeden, zodat hij zich kan ontwikkelen tot een betrouwbare en evenwichtige hond.

Verzorging van een Kaukasische Herdershond

De Kaukasische Ovcharka heeft een dikke, lange vacht die regelmatig geborsteld moet worden om klitten en vuil te voorkomen. Vooral tijdens de rui-periode moet er extra aandacht aan de vacht worden besteed. Daarnaast hebben deze honden ook regelmatig beweging nodig om in goede conditie te blijven en om overgewicht te voorkomen. Het is belangrijk om hun nagels regelmatig te knippen en hun oren schoon te houden om infecties te voorkomen. Deze honden hebben ook een consequente opvoeding en socialisatie nodig om te voorkomen dat ze agressief worden naar vreemden.

Er zijn geen bekende gezondheidsproblemen bij de Kaukasische Herdershond.

Vacht van een Kaukasische Herdershond

De vacht van de Kaukasische Ovcharka is dik en ruw, en bestaat uit een dikke, wollige ondervacht en een dikke, grove bovenvacht die het dier beschermt tegen weer en wind. De vacht is er in verschillende kleuren, variërend van wit, grijs, bruin tot zwart, soms met aftekeningen. De kleur van de ondervacht mag nooit hetzelfde zijn als de bovenvacht. De vacht moet regelmatig worden geborsteld om klitten te voorkomen en de hond goed te verzorgen. Tijdens de ruiperiode kan het nodig zijn om de hond dagelijks te borstelen om overtollige haren te verwijderen. Let erop dat de vacht van deze hond snel kan vervilten als hij niet goed wordt verzorgd.

Trainen en opvoeden van een Kaukasische Herdershond

De training en opvoeding van een Kaukasische Ovcharka is een serieuze zaak. Vanwege hun dominante karakter hebben ze een baas nodig die stevig in zijn of haar schoenen staat en hen op een consistente, maar zachte manier kan trainen en opvoeden. Het is belangrijk om op jonge leeftijd te beginnen met de socialisatie en gehoorzaamheidstraining om ongewenst gedrag later te voorkomen. Het is ook belangrijk om de hond niet te veel te pushen, maar eerder geduldig te zijn en positieve bekrachtiging te gebruiken om goed gedrag te belonen. Het is essentieel om de hond te laten zien wie de baas is, maar ook om respect en genegenheid te tonen om een sterke band met de hond te ontwikkelen.

Het is belangrijk om ze altijd iets te geven om te bewaken, anders gaan ze zelf op zoek naar iets om te bewaken, zoals de voerbak. Het is dan belangrijk dat alleen de baas de voerbak aanraakt en niet een buitenstaander.

Activiteit en bewegen van een Kaukasische Herdershond

De Kaukasische Ovcharka is een zeer actieve en energieke hond die veel beweging nodig heeft. Deze honden zijn van nature gewend om grote terreinen te bewaken en hebben daarom veel ruimte nodig om te rennen en te spelen. Ze hebben een groot uithoudingsvermogen en kunnen lange afstanden afleggen zonder problemen. Daarnaast zijn ze ook geschikt voor verschillende sporten, zoals behendigheid en speurwerk. Het is belangrijk om ervoor te zorgen dat de hond voldoende beweging krijgt om hem zowel fysiek als mentaal gezond en gelukkig te houden.

Kenmerken van een Kaukasische Herdershond

  • Rasgroep: Pinschers, Schnauzers, Molossers en Sennenhonden
  • Leeftijd: 9-11 jaar
  • Schofthoogte: Reu: 65-75 cm. Teef: 65-75 cm
  • Gewicht: Reu: 45-70 kg. Teef: 45-70 kg

Formaat:

Erg klein
Zeer groot

Beweging:

Weinig
Zeer veel

Waakhond:

Niet alert
Zeer alert

Onderhoud:

Weinig
Zeer vaak

Sociaal:

Op zichzelf
Zeer sociaal

Gratis vermelding

Ben je een fokker en wil je een gratis vermelding?

Plaats advertentie

Plaats advertentie

Zoek je vanwege omstandigheden een nieuwe baas voor je hond?

Plaats advertentie

Deel jouw video of foto

Heb jij een leuke video of foto van je hond en wil je deze ook op de website hebben? Stuur deze dan in

Video Foto

Mijn ideale hond

Het vinden van een ras die past bij je levensstijl is de eerste en tevens belangrijkste stap naar een heerlijk leven samen met je hond.

Doe de test