Help, mijn kat plast of sproeit in huis !

Help, mijn kat plast of sproeit in huis !

Help, mijn kat plast of sproeit in huis !

De meest frequent voorkomende gedragsproblemen bij de kat betreffen het in huis sproeien en het buiten de bak plassen of poepen. Als een kat niet op tijd gecastreerd/gesteriliseerd is, is het sproeien een natuurlijk gedrag, wat minder zal worden na castratie/sterilisatie. Echter, ook op tijd gecastreerde/ gesteriliseerde katten doen het nog wel eens, en al die mensen houden hun huis goed schoon.

Wat kunnen oorzaken zijn van in huis plassen?

Lichamelijke klachten
Als eerste moet worden uitgesloten dat er geen lichamelijke oorzaak aanwezig is, bijvoorbeeld blaasontsteking of blaasgruis. Dit kan de dierenarts uitzoeken door lichamelijk onderzoek en urineonderzoek. Als dit geen afwijkingen oplevert is het hoogstwaarschijnlijk een gedragsprobleem.

Gedrag
Een kat markeert zijn leefgebied d.m.v. sproeien, krabben, het deponeren van ontlasting dat niet begraven wordt en het legen van anaalklieren. In de kern van het leefgebied wordt met de klieren naast de mondhoeken (kopjes geven) en de staartklier gemerkt. Jonge dieren beginnen vaak met sproeien als ze geslachtsrijp zijn. Op latere leeftijd is zowel bij intacte als bij gecastreerde/ gesteriliseerde katten stress een hoofdoorzaak voor sproeien/in huis plassen. 
Overigens kunnen katten al in de "stress" raken van de meest vreemde zaken.

Hieronder volgen een aantal voorbeelden waarom uw kat zou kunnen gaan sproeien, het zal meteen duidelijk zijn dat het een complex probleem is. 
  1. Er heeft een grote verandering plaats gevonden in de gezinssamenstelling, waardoor uw kat zich onzeker voelt. Die verandering kan een baby zijn, maar ook een scheiding of een kind dat uit huis is gegaan, of een nieuwe partner.
  2. Er is pas een kat bijgenomen en de oude kat voelt zich bedreigd.
  3. U heeft pas uw huis veranderd, de bank staat ergens anders, de vertrouwde stoelen zijn verdwenen, misschien zelfs een geheel nieuw huis door drastische verbouwingen of een verhuizing. Uw kat moet daar aan wennen.
  4. U maakt veel ruzie en de kat wordt daar nerveus van of u maakt nooit ruzie maar toch voelt de kat de intense spanningen die er in het gezin leven.
  5. U laat als u weggaat de deur, het raam of het kattenluikje open en zodra u weg bent komt de kat van de buren langs. Uw kat is hier niet van gediend.
  6. U verschoont de kattenbak niet vaak genoeg, zelfs na 1 plasje wil uw kat niet meer van de bak gebruik maken.
  7. Uw kat heeft wat we noemen een "negatieve bak ervaring". Tijdens een bezoek aan de bak is er een keer iets engs gebeurd, bijvoorbeeld iets omgevallen of een harde knal buiten waardoor uw kat vreselijk is geschrokken. Dit kan bijvoorbeeld gebeurd zijn tijdens het plassen en niet tijdens het poepen, waardoor de kat nog wel wil poepen maar niet durft te plassen op de bak.
  8. U heeft meerdere katten en slechts één kattenbak en ze willen niet met z'n allen van één bak gebruik maken of één kat wil telkens door z'n geplas in huis laten weten dat hij / zij dé baas in huis is.
  9. U heeft meerdere katten en u heeft een ronde kattenbak en uw kat wil in een hoekje plassen.
  10. U heeft een open kattenbak en uw kat wil juist zo graag privé plassen of andersom.
  11. U maakt altijd alles lekker fris en schoon met bleekwater of ammoniak. Katten vinden dat nu juist heerlijke luchtjes om overheen te plassen!
  12. U heeft altijd een huis vol visite. De kat krijgt te weinig aandacht en gaat dus op zijn of haar manier de aandacht trekken
  13. U heeft een heerlijk zacht donzen dekbed waar uw kat wel eens op mag liggen. Daar wil zelfs de meest zindelijke kat nog wel even op gaan plassen. Hetzelfde geldt voor die  kussentjes, van uw bankstel, of dat zachte kleedje op de vloer.
  14. U laat vaak uw schoenen en die van de kinderen in de gang slingeren. Daar zitten toch lekkere luchtjes aan waar overheen gesproeid moet worden.

Als u de reden van plassen van uw kat wilt weten, dan zult u het dier goed moeten bestuderen en misschien een tijdje nauwkeurig de tijden en omstandigheden waarop uw kat sproeit moeten noteren. Uw dierenarts zal veel vragen aan stellen met betrekking tot het bovenstaande.

Naar gelang de reden die u ontdekt, kunt u wel of geen veranderingen aanbrengen in uw levensstijl, woning of huisdierenbestand (misschien moet er zelfs een kat weg). Vaak is echter de oorzaak voor het ontstaan van het sproeien niet meer te achterhalen. Een kat kan binnen 2 dagen een gewoonte maken van het sproeien. Wat kunt u eraan doen?
Buiten het aanbrengen van eventuele veranderingen kunt u een aantal middeltjes proberen. Soms hebben die een daverend succes en andere keren reageert de kat niet. We raden u aan om het volgende uit te proberen:
  1. maakt de sproeiplekken als volgt schoon:
    eerst met een warme 10% oplossing van biologisch (enzymatisch) wasmiddel
    (Biotex) voor verwijdering van eiwit-achtige componenten. Daarna spoelen met koud water en afdrogen. Vervolgens besproeien met een alcoholoplossing (spiritus) via een plantenspuit. Azijn kan soms ook helpen. Goed drogen voordat de kat erbij mag. Gebruik geen bleekhoudende middelen (chloor), dit vinden katten vaak fijn om weer overheen te sproeien!

  2. U maakt de sproeiplek onaangenaam / ongeschikt. U kunt bijvoorbeeld een (baby) kamer afsluiten voor enkele maanden.

  3. U verandert de plek waar de kattenbak staat (liefst een rustige plek). De etensbak mag nooit naast de kattenbak staan, aangezien katten in de natuur nooit eten op plaatsen waar geplast of gepoept wordt. Andersom kunt u proberen om een etensbak op de sproeiplek te zetten. Vervolgens schuift u de etensbak door de hele kamer, zo wordt de hele kamer als eetplek gezien.

  4. U verandert de kattenbakvulling. U probeert het met krantensnippers, aarde, turfmolm, grote en kleine stenen en verschoont de bak na elk bezoek van de kat.

  5. U verandert het aantal kattenbakken. Het ideale aantal bakken is het aantal katten + 1. Soms helpt het om 2 bakken naast elkaar te zetten, aangezien sommige katten in de ene bak willen plassen en in een andere poepen.

  6. U doet valeriaandruppels in de kattenbak. De meeste katten zijn er gek van.

  7. U stopt het gebruik van wasverzachter. Aangezien katten dat een lekker luchtje vinden om op te plassen, houdt de kat ermee op als u stopt met wasverzachter.

  8. U kunt een speciale spray gebruiken om de sproeiplekken te behandelen. Deze spray bevat 5 componenten die ook voor komen in de mondhoekklieren van de kat. Katten sproeien niet op plaatsen waar deze geruststellende gezichtsferomonen zijn afgegeven. Deze Feliway spray kunt u kopen bij de dierenarts. Feliway is ook in de vorm van een verdamper te verkrijgen.

  9. U heeft een kat die vnl. binnenshuis vertoeft. Deze stuurt u wanneer het maar even kan lekker naar buiten. Andersom wil ook wel effect hebben. Uw kat loopt dag en nacht buiten. Zorg ervoor dat deze kat eens een tijd lang binnen blijft.

  10. U doet de kat een week lang uit logeren. Maak ondertussen uw huis van onder tot boven schoon (niet met bleekwater) en hoop dat de kat zijn gewoonte doorbroken is door de week op een ander adres. Deze methode lukt soms bij katten die ooit om een speciale reden zijn gaan sproeien en daarna uit gewoonte door zijn gegaan.

  11. Als deze middelen niet helpen is medicinale behandeling met psychofarmica (bijvoorbeeld Clomicalm) of hormonen soms een optie. Deze medicijnen worden tijdelijk gebruikt totdat de vicieuze cirkel van het gewoonteplassen is doorbroken.

  12. U kunt ook proberen de plaatsen waar de kat plast onaantrekkelijk te maken met aluminiumfolie.

  13. Soms helpt het om de kat 's nachts en tijdens Uw afwezigheid op te sluiten in een eigen kamertje, met een lekker ligplekje wat eten en een schone bak. Het moet wel leuk zijn voor de kat zodat deze geen hekel krijgt aan deze plek.

Er is dus duidelijk geen kant-en-klaar antwoord!
U als katten-eigenaar weet het beste welke tips u het best kunt uitproberen. Het straffen van de kat heeft absoluut géén zin, evenals de kat met de neus door de urine halen. In sommige gevallen wil het ook na heel lang en intensief geëxperimenteer niet lukken om de kat zindelijk te krijgen.

En als het echt niet lukt?
Wanneer u vindt dat de toestand niet houdbaar is, blijft er maar één goede oplossing over: u zult een ander huis moeten zoeken voor uw kat. Dat wil zeggen: u moet op zoek gaan naar mensen die alle aandacht kunnen geven aan deze kat. In ieder geval zonder andere huisdieren en zonder kleine kinderen. Het kan enige tijd vergen voordat u zo'n nieuw tehuis gevonden heeft. Wanneer u dit "ideale" tehuis gevonden heeft, dan garanderen wij u dat de ervaring leert, dat in 9 van de 10 van deze gevallen de onzindelijkheidproblemen niet meer terugkeren.

Anderen bekeken ook

Gratis vermelding

Ben je een fokker en wil je een gratis vermelding?

Plaats advertentie

Plaats advertentie

Zoek je vanwege omstandigheden een nieuwe baas voor je hond?

Plaats advertentie

Deel jouw video of foto

Heb jij een leuke video of foto van je hond en wil je deze ook op de website hebben? Stuur deze dan in

Video Foto

Mijn ideale hond

Het vinden van een ras die past bij je levensstijl is de eerste en tevens belangrijkste stap naar een heerlijk leven samen met je hond.

Doe de test