Kattenziekte bij de kat

Kattenziekte

Kattenziekte bij de kat

Feline panleukopenie was de 1e ziekte waarbij aangetoond werd dat het door een virus kwam. Elke katachtige kan er door getroffen worden en hij is zeer besmettelijk. Hij is in staat om te overleven in de omgeving. Hij kan maandenlang aanwezig blijven en is resistent tegen veel desinfecterende middelen en tegen hitte. Het is een parvo virus. Het woord Panleukopenie houdt in: Het vernietigen/ minder worden van alle witte bloedlichamen.

Neven de panleukopenie grijpen vaak aandere  bacteriën en virussen hun kans, denk aan niesziekte. Het parvo virus is erg besmettelijk en zeer lastig uit te roeien. Het schakelt het immuunsysteem uit, kan het zenuwstelsel beschadigen en veroorzaakt zeer ernstige darminfecties. Kittens gaan er in 90% van de gevallen dood aan als er niet gelijk gehandeld wordt. Het is anders dan het parvo-virus bij de hond. Wat wel overeenkomt en kenmerkend is voor dit virus, is dat de witte bloedlichamen verdwijnen of verminderen.

Symptomen van kattenziekte bij de kat

  • Koorts
  • Depressie
  • Slechte eetlust.
De 2e koortspiek volgt binnen 24 uur. Naast een zware depressie van de kat, het niet willen eten gaat de kat overgeven. Het begint met eten wat half verteerd is, dan schuim (wit van kleur) en dan  geel (er zit dan gal door).

Het is het braken en de hoge koorts die er voor zorgen dat de kat heel snel uitdroogt. Doordat kattenziekte in Vlaanderen en Nederland bijna niet voorkomt, denkt men vaak aan een vergiftiging>
Wat vaak opvalt als de 2e koortspiek er is, is dat de kat hun buik op de vloer leggen. Dit zorgt voor verkoeling en het ontlasten van de ingewanden. Hun kop ligt hierbij tussen de voorpoten. Wat ook gebeurd is dat ze boven de bak met water blijven hangen. Maar (waarschijnlijk) door de misselijkheid en buikpijn drinken ze niet
Het beste is een infuus. Er kan diarree volgen die groen, rood of zwart is  Doordat de darmwand is geïnfecteerd gaat deze loszitten en dat kan bloed-armoede geven. Kitten hebben hier snel last van en is dodelijk. Van de katte-ziekte is dit het acute beeld.

De per-acute versie. Deze gaat sneller en sommige symptomen komen niet, bijvoorbeeld de koorts
Subacute symptomen kunnen komen als ingeente katten aan een hoge infectiedruk worden blootgesteld. De kat is wat sloom of apathisch en kunnen meerdere dagen diarree hebben.
Beschadiging aan het darmslijmvlies kunnen chronische klachten als diarree geven. Na contact met het virus is de incubatietijd twee tot tien dagen. Er zijn diverse testen om te kijken of het de kattenziekte is. Het tellen van de witte bloedlichaampjes, of het onderzoeken van de ontlasting met een parvo-test. Het kan zelfs nodig zijn dat er een bloedtransfusie gegeven moet worden.

Poezen die drachtig zijn kunnen uiteraard ook een infectie krijgen. Vaak krijgt de poes dan een spontane abortus. In de 2e helft van de dracht is het mogelijk dat de kittens het overleven. Alles lijkt normaal te gaan als ze zijn geboren. Maar als ze na een week of drie beginnen te lopen zullen ze een waggelend gangetje hebben, ze vallen sneller om dus minder evenwicht.  Over gaat dit niet. Het komt door permanente beschadiging in de kleine hersenen. De dieren zijn niet psychisch gestoord, het veranderd het gedrag niet en zijn prima huisdieren. Ze mogen  alleen niet naar buiten. Of het dier erg ziek wordt hangt van een paar dingen af, inenten of juist niet, de leeftijd, de behandeling,  met hoeveel virus is het dier in aanraking is geweest .

Diganose van kattenziekte bij de kat

Het is niet bekend wat de diagnose is van Kattenziekte bij de kat. Voor vragen kun je altijd terecht bij je dierenarts.

Behandeling van kattenziekte bij de kat

Belangrijkste is vocht en verzorging 24-uur per dag. Koortsremmende middelen, een breedspectrum antibiotica, eventueel glucose en vitames. Door het braken en de koorts raken de dieren uitgeput. Niet elk dier reageert hetzelfde. Dit hangt af van de gezondheid en of er nog meer virussen of infecties erbij komen.

Prognose van kattenziekte bij de kat

Het is niet bekend wat de prognose is van Kattenziekte bij de kat. Voor vragen kun je altijd terecht bij je dierenarts.

Preventie van kattenziekte bij de kat

Als een kat besmet is, is alles wat hij afscheidt (onder andere Huidschilfers, haarzakjes, spuug, vlooien van de besmette kat,  ontlasting, braaksel)  geïnfecteerd. En dit kan dus besmettelijk zijn voor jonge dieren die niet geënt zijn. Hierdoor is het zeer moeilijk om het onder controle te krijgen. Een enting is van levensbelang, ook voor katten die niet buiten komen. Als een dier de ziekte overleefd, scheidt het virus heel erg sterk uit zes tot acht weken na  het herstel. Tot zeker een half jaar blijven ze in minder mate de besmettelijke stoffen uitstoten. De kat is wel de rest van zijn leven immuun voor de kattenziekte. Dieren die ziek zijn, moeten apart gehouden worden  Dit om de infectiedruk laag te houden

Desinfecteren en reinheid, zijn heel erg belangrijk. Vloeren, muren, drinkbakjes, etensbakjes en de kattenbak. Alles moet heel erg grondig schoongemaakt worden. Onverstandig is om nieuwe dieren in huis te nemen als er een kattenziekte heerst.

Deze informatie is ter kennisgeving. Bij vragen en advies neem dan contact op met je dierenarts.

Anderen bekeken ook