Kennelhoest bij de hond

Kennelhoest

De veroorzakers zijn  diverse virussen en bacteriën en het is een ziekte die erg besmettelijk is. De luchtpijp raakt ontstoken en brengen schade toe aan diepere luchtwegen. De 1e infectie wordt vaak veroorzaakt door een virus. Net als 't virus dat ook de hondenziekte veroorzaakt. Andere bacteriën en virussen kunnen zich nestelen in het weefsel dat beschadigd is met ergere gevolgen.

Omdat het zo besmettelijk is, verspreid de ziekte zich daar waar veel honden bij elkaar zijn. Denk aan pensions, kennels, dierenzaken of hondenshows. Inenten tegen de kennelhoest is vaak verplicht als de hond in een pension moet

Symptomen van kennelhoest bij de hond

Droge hoest, daaraan wordt het herkend. Het hangt af van de correcte oorzaak en welke entingen de hond heeft gekregen, maar er het is mogelijk dat er ergere symptomen komen,  zoals koorts, tranenvloei en vloeien uit de neus.

Uitzonderlijk is - met name bij zwakke dieren of puppies  - dat de hond een longontsteking oploopt, wat fataal af kan lopen. Als de kennelhoest niet wordt behandeld kan het de veroorzaker zijn van chronische bronchitis.

Diagnose van kennelhoest bij de hond

Aan de hand van de symptomen kan de dierenarts vaak makkelijk vasstellen wat de diagnose is.

Behandeling van kennelhoest bij de hond

De behandeling vindt plaats door het toedienen van Antibiotica. Dit omdat de symptomen die het ergste zijn, komen door een bacterie, de Bordetella bronchiseptica. De infectie van het virus is niet te behandelen. de hond moet zelf een afweer opbouwen  tegen de verwekker van deze ziekte.

Prognose van kennelhoest bij de hond

Honden die niet verzwakt zijn, daarvan is de prognose positief. Een kennelhoest die niet behandeld is of die voorkomt bij puppies of oudere honden, daarbij kan het chronische bronchitis worden. Heel soms treed een longontsteking op, welke fataal af kan lopen.

Preventie van kennelhoest bij de hond

Vaccineren. Vaccinatie tegen het virus die de ziekte kan uitlokken. Een extra vaccinatie voor de bacterie Bordetella bronchiseptica.  Dit kan eventueel nodig zijn als de hond in contact is gekomen  met veel andere honden (pension, kennel, show enzovoorts). Deze vaccinatie wordt met druppels in de neus gebracht.
Wij willen je erop wijzen dat deze informatie puur ter kennisgeving is. Wij raden iedereen te allen tijde aan om contact op te nemen met je dierenarts.
Anderen bekeken ook
Fokker Engelse buldoggen bestraft, snuiten zijn te kort
De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) heeft een fokker van Engelse buldoggen gestraft voor het fokken met honden waarbij de snuit te kort was.
NVWA neemt honden in bewaring bij hondenfokker Kwispel Enzo
Inspecteurs van de NVWA hebben op donderdag 22 december bij een hondenfokker in Brabant rond de 30 honden in bewaring genomen.
Welke honden hebben het guiness book of records gehaald?
Er zijn veel honden die het Guinness Book of Records hebben gehaald en wij hebben de 5 meest bijzondere voor je opgezocht
De top 12 van de meest stinkende honden
Net als de mens heeft elke hond zijn eigen unieke geur, maar bepaalde rassen hebben meer last van een 'hondengeur'. En deze kan nogal onaangenaam zijn.

Te koop springer spaniel pups

Te koop nog 1 reutje van springer spaniel nu 5 weken oud

Lief Retromops teefje

Herplaatser! Gefokt volgens de wetregelgeving van kortsnuiten. Uit geteste ouderdieren. Teefje is F