Hondenziekte bij de hond

Hondenziekte

Dankzij vaccineren komt de hondenziekte, ook we de ziekte van Carré of distemper genoemd, niet veel meer voor. De hondenziekte wordt veroorzaakt door het honden-ziekte-virus. Dit virus is overigens erg besmettelijk voor fretten. De ziekte tast de zenuwcellen aan. Canine Distemper of ziekte van Carré, zoals de ziekte officieel heet, is een infectie die hersenvliesontstekingen bij de hond kan veroorzaken en de ziekte tast het zenuwstelsel aan. Het is zeer besmettelijk en voor huisdieren in veel gevallen dodelijk.

Symptomen van hondenziekte bij de hond

De eerste a-specifieke) symptomen zijn:
 1. Koorts
 2. Lusteloos
 3. Waterige neusvloei en waterige oogvloei
 4. Overgeven
 5. Diarree
 6. Een  hoest die kan leiden tot een longontsteking.


De symptomen nadien zijn meer typische zenuwsymptomen. Dat wijst op een van de hersenen en van het ruggenmerg: 
 1. Ledematen zijn slap
 2. Het uitvallen van de zenuwen van de kop
 3. Spiertrekking ontwikkelen
 4. Stoornissen aan het evenwicht
 5. Blindheid
 6. Rondjes draaien
 7. Epileptische aanvallen.

Diagnose van hondenziekte bij de hond

Naar aanleiding van het onderzoek en de symptomen is er een vermoeden van hondenziekte.
Het kan kan bevestigd worden door ruggenmergvocht te onderzoeken.

Behandeling van hondenziekte bij de hond

Een behandeling is er niet. Het lijf moet  afweerstoffen tegen het virus aanmaken. Ondersteunende therapie zal wel nodig zijn. Extra vocht geven en eventueel antibioticiumCorticosteroïden kunnen aangewezen zijn. Als de hond epileptische aanvallen krijgt dan moet die behandeld worden.

Prognose van hondenziekte bij de hond

Als er zenuwsymptomen zijn, dan zullen die blijven, ook al geneest de hond van de hondenziekte.
Het kan zijn, dat als een infectie zo erg is, dat de hond er aan overlijdt. Er zijn honden die zonder blijvend letsel kunnen genezen.

Preventie van hondenziekte bij de hond

Het virus wordt overgebracht door niezen, eten uit dezelfde bak of direct contact met een besmet dier. Besmetting kan ook worden overgebracht via kleding of hondenspeeltjes. De ziekte hoeft niet per se van hond op hond over te gaan. Besmetting kan ook worden opgelopen door (in)direct contact met in de natuur levende wilde dieren als vossen of marters.
Vaccineren!
Hedendaags zit in elke standaard vaccinatie ook hondenziekte. Dieren die gevaccineerd zijn, zijn vaak niet gevoelig voor infectie. Bij een leeftijd van 6 weken kan de eerste vaccinatie al gegeven worden. Dan weer bij  9 weken en bij 12 weken.
Wij willen je erop wijzen dat deze informatie puur ter kennisgeving is. Wij raden iedereen te allen tijde aan om contact op te nemen met je dierenarts.
Anderen bekeken ook
Fokker Engelse buldoggen bestraft, snuiten zijn te kort
De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) heeft een fokker van Engelse buldoggen gestraft voor het fokken met honden waarbij de snuit te kort was.
NVWA neemt honden in bewaring bij hondenfokker Kwispel Enzo
Inspecteurs van de NVWA hebben op donderdag 22 december bij een hondenfokker in Brabant rond de 30 honden in bewaring genomen.
Welke honden hebben het guiness book of records gehaald?
Er zijn veel honden die het Guinness Book of Records hebben gehaald en wij hebben de 5 meest bijzondere voor je opgezocht
De top 12 van de meest stinkende honden
Net als de mens heeft elke hond zijn eigen unieke geur, maar bepaalde rassen hebben meer last van een 'hondengeur'. En deze kan nogal onaangenaam zijn.

Te koop springer spaniel pups

Te koop nog 1 reutje van springer spaniel nu 5 weken oud

Lief Retromops teefje

Herplaatser! Gefokt volgens de wetregelgeving van kortsnuiten. Uit geteste ouderdieren. Teefje is F