Tanden bij de hond

Verzorging - Tanden bij de hond

Een hond heeft net als mensen melktanden en blijvende tanden. De melktanden wisselen tussen de leeftijd van 3,5 maanden en 6 maanden. Een vaak voorkomend probleem is dat de melktanden aanwezig blijven, zelfs als de definitieve tanden al zijn doorgebroken. Dit kan problemen veroorzaken en de overgebleven melktanden kunnen dan ook beter verwijderd worden onder algemene narcose.

Aan de melktanden en het al dan niet gewisseld zijn ervan, kan de dierenarts een schatting maken van de leeftijd van de pup. Op latere leeftijd wordt het moeilijker om de leeftijd van de hond te schatten aan de hand van de tanden.

De tanden van uw hond moeten goed verzorgd zijn, anders ontstaat het gevaar voor infectie van het tandvlees of de tandwortel. Het is belangrijk om de tanden regelmatig te laten controleren op overmatig tandsteen, bijvoorbeeld bij de jaarlijkse vaccinatie. Indien nodig kan de dierenarts dit verwijderen. De hond moet hiervoor onder narcose.

Onverzorgde tanden kunnen heel erg stinken en zijn bovendien een broeihaard voor bacteriën en infecties. Vooral honden van kleine rassen schijnen gemakkelijker vieze tanden te krijgen.

Om tandproblemen te vermijden wordt best geen blikvoer, maar droogvoer gegeven. Het is ook belangrijk dat de honden goed kunnen knabbelen op een bot. Gebruik nooit varkensbotten of kippenbotjes hiervoor! Deze kunnen versplinteren en verstoppingen in de darmen veroorzaken. Het beste zijn de 'botten' die in de winkel verkocht worden.

Wij willen je erop wijzen dat deze informatie puur ter kennisgeving is. Wij raden iedereen te allen tijde aan om contact op te nemen met je dierenarts.
Anderen bekeken ook

Gratis vermelding

Ben je een fokker en wil je een gratis vermelding?

Plaats advertentie

Plaats advertentie

Zoek je vanwege omstandigheden een nieuwe baas voor je hond?

Plaats advertentie

Deel jouw video of foto

Heb jij een leuke video of foto van je hond en wil je deze ook op de website hebben? Stuur deze dan in

Video Foto

Mijn ideale hond

Het vinden van een ras die past bij je levensstijl is de eerste en tevens belangrijkste stap naar een heerlijk leven samen met je hond.

Doe de test