Tanden bij de hond

Tanden bij de hond

Tandverzorging bij je hond

Een hond heeft, net als mensen, melktanden en blijvende tanden. De melktanden van een hond beginnen te groeien wanneer het dier ongeveer 2-3 weken oud is en wisselen tussen de leeftijd van 3,5 maanden en 6 maanden.

Een veelvoorkomend probleem bij honden is dat de melktanden aanwezig blijven, zelfs als de definitieve tanden al zijn doorgebroken. Dit kan leiden tot problemen, zoals tandvleesontsteking, pijn en verlies van blijvende tanden. Bovendien kan het gebit scheef groeien, wat op latere leeftijd kan leiden tot meer ernstige gebitsproblemen.

Het is daarom belangrijk om de melktanden van uw hond te laten controleren door een dierenarts wanneer de definitieve tanden beginnen door te breken. Als de melktanden nog aanwezig zijn, kunnen deze beter verwijderd worden onder algemene narcose. Dit is een relatief eenvoudige procedure die wordt uitgevoerd door een dierenarts en helpt om problemen met het gebit van je hond te voorkomen.

 

Een slechte tandverzorging kan leiden tot een onaangename geur uit de bek en een broedplaats zijn voor bacteriën en infecties. Dit is vooral een probleem bij honden van kleine rassen, die vatbaarder zijn voor tandproblemen.

Om tandproblemen te voorkomen, wordt aangeraden om droogvoer te geven in plaats van blikvoer. Het is ook belangrijk dat honden goed kunnen kauwen op een bot. Gebruik echter nooit varkensbotten of kippenbotjes, omdat deze kunnen versplinteren en verstoppingen in de darmen kunnen veroorzaken. In plaats daarvan zijn de 'botten' die in de winkel verkocht worden een betere optie.

Wij willen je erop wijzen dat deze informatie puur ter kennisgeving is. Wij raden iedereen te allen tijde aan om contact op te nemen met je dierenarts.

Bronnen:

Bron foto: Brambleberries Photography, Whippet teeth, cropped, CC BY 2.0

Anderen bekeken ook

Gratis vermelding

Ben je een fokker en wil je een gratis vermelding?

Plaats advertentie

Plaats advertentie

Zoek je vanwege omstandigheden een nieuwe baas voor je hond?

Plaats advertentie

Deel jouw video of foto

Heb jij een leuke video of foto van je hond en wil je deze ook op de website hebben? Stuur deze dan in

Video Foto

Mijn ideale hond

Het vinden van een ras die past bij je levensstijl is de eerste en tevens belangrijkste stap naar een heerlijk leven samen met je hond.

Doe de test