Rasbeschrijving van de Vizsla

De Vizsla is geclassificeerd als een zeldzaam ras. Ze zijn afkomstig uit Hongarije en werden in de 8e eeuw als een jachthond gebruikt, hoewel het bezit van dit ras een symbool van aristocratie was. Na de 2e wereldoorlog waren ze bijna uitgestorven. De Vizsla werd nieuw leven ingeblazen door de Hongaren die hun geliefde ras uit het land gesmokkeld hadden uit angst dat ze werden ontheiligd.

Karakter

De Vizsla is een veelzijdige jachthond die in staat is om te werken in het bos, veld en water. Ze blinken uit in het ophalen en zijn in staat om te werken op moeilijk terrein en in extreme weersomstandigheden. De Vizsla heeft een ontspannen karakter en is een uitstekende metgezel.

Temperament

De Vizsla is vriendelijk, levendig en aanhankelijk naar hun familie en de mensen die ze kennen. Ze zijn alert en waakzaam en blaffen als ze gevaar of bezoekers zien. Ze zijn erg gereserveerd tegenover vreemden. De Vizsla is heel demonstratief, maar heeft een neiging om afgeleid te raken. Ze kunnen goed met oudere kinderen en in de meeste gevallen andere honden. Zij zullen katten tolereren als ze er mee zijn opgegroeid. De Vizsla houdt ervan om op van alles en nog wat te kauwen is geen rustig en kalm ras.

Verzorging

De vacht van de Vizsla vereist zeer minimale zorg. Ze moeten af en toe geborsteld worden met een stevige borstel Het is belangrijk om hun nagels bij te houden met knippen. De Vizsla is over het algemeen gezond, maar kan aanleg hebben tot hemofilie en heupdysplasie. Zij vinden een kou klimaat niet fijn.

Vacht

De Vizsla is er in twee haarvariëteiten: de korte en de draadhaar. De korte haren liggen dichtbij het lichaam en zijn glanzend. Er is geen ondervacht. The draadhaar is hard en loszittend. Er is geen glans. De Vizsla vachtkleuren variëren van goudkleurig tot roodbruin. Ze verharen gemiddeld.

Trainen en opvoeden

De Vizsla heeft zowel socialisatie als gehoorzaamheidscursussen nodig op een vroege leeftijd. Eigenaren van dit ras moeten hun gezag direct vanaf het begin duidelijk maken. Ze staan te popelen om te behagen en leren snel. De Vizsla heeft talenten op het gebied van tracking, ophalen en competitieve gehoorzaamheid. Harde methoden van opvoeding zal dit ras ruïneren. Zij hebben behoefte aan stevige, eerlijke en consequente opvoeding.

Activiteit en bewegen

De Vizsla is een zeer actief ras die dagelijkse inspannende activiteiten nodig hebben. Ze gedijen het beste in een grote omheinde gebied of een aangelijnde wandeling met hun eigenaar. Ze hebben ook mentale stimulatie nodig, zoals speelsessies met hun familie om hun geluk te verzekeren. Vanwege hun enorme uithoudingsvermogen is het niet raadzaam ze in een appartement te houden.

Kenmerken

Rasgroep: Voorstaande honden
Leeftijd: 13 - 14 jaar
Schofthoogte: Reu 57-64cm, Teef 53-60cm
Gewicht: Reu 26-30 kg, Teef 22-26 kg
Grootte:
Beweging:
Waakhond:
Onderhoud:
Sociaal:

Desiree

geplaatst op 22 augustus 2018 | 15:36

Hallo, ik heb een viszla/labrador donker bruin genaamd Sam, hij glanst mooi en hij is nu 10 maanden. Hij is erg lief maar erg druk. Hij springt vaak tegen mij op wat nogwel eens problemen geeft. En als er visite komt moet ik hem wel aanspreken en dat gaat het redelijk goed. Hij eet als een dijker. Snel en rap. Probeer elke dag toch wel 2 uur te wandelen en lekker los in het bos. Luisteren als hij los loopt gaat bijzonder goed maar aan de lijn wat problematischer. Hoe krijg ik mijn hond rustiger. En hoeveel mag hij per dag eten. Graag bruikbare tips.

G van Engeland

geplaatst op 21 mei 2017 | 22:29

Wij zijn in volle verwachting op de komst van onze vizsla pup. Nu willen wij een mand en een bench kopen voor de nacht. Welke maat van mand en bench word hier geadviseerd?

An en Bart

geplaatst op 12 oktober 2015 | 17:46

Hallo Bea, wij hebben een Visla van 15 maand, hij haat regen en nat gras :( dus denk ik dat een Vizsla niet graag natte poten heeft. Maar die van ons heeft nog geen sneeuw gezien dus weet ik niet hoe ze daarmee omgaan. Ik wens hun veel sneeuwpret!!! :) Hou je ons op de hoogte?

Bea

geplaatst op 12 oktober 2015 | 15:38

Onze dochter is van plan haar Vizsla mee te nemen op wintersport begin maart ( de temperatuur is dan niet zo erg laag meer hopen wij) Het is een gebied waar je goed kunt wandelen wat we dan ook zullen doen. Ik vraag me alleen af of een Vizsla van sneeuw en kou houd. Wie heeft daar ervaring mee

An en Bart

geplaatst op 26 januari 2015 | 17:45

Beste waaromikweer, Zo een kruising is wel vreemd, dat zou ik wel willen zien! Wonen jullie ver van Jabbeke? Wij hebben een Vizsla en hij woog 6.700 kg toen hij 10 weken oud was :) Hij is nu 7 maand en van in het begin een slechte eter, wij hebben al van alles geprobeerd maar het blijft moeilijk! Je moet zelf een beetje zoeken wat hij graag lust, maar niet doen zoals wij. Als hij niet wou eten gaven we er iets lekkers bij, en dat was dus dik fout van ons!!! Groetjes, An

waaromikweer

geplaatst op 26 januari 2015 | 16:09

Hallo, wij hebben nu een puppy van 10 weken oud en deze is geboren uit een kruising van een vizsla moeder en een vader labrador. Mijn vraag is nu, wat is het gemiddelde gewicht van een vizsla puppy van 10weken oud. Men zegt dat de pup wat achre loopt in groei uitgaande dat het een labrador is. Wij zelf denken dat hij meer van een vizsla bouw heeft. Dus daarom de vraag en ook wat wij het beste aan voer kunnen geven. Met vriendelijke groet, waaromikweer.

Roosmarijn

geplaatst op 7 december 2014 | 01:25

Haaaii ik heb voor mijn 8e verjaardag mijn geweldige vizsla Splinter gegeven onderand is hij al 6 en nog altijd schattige speelse hond. Toen ik mijn eigen 1e pup mocht uitzoeken heb ik niet degene gekozen die naar mij toe kwam gewandeld maar juist degene die heel zielig van een afstandje stond te koekeloeren wat er gaande was mij zijn schattige mislukte bouw (veel te lange oren niet de goede vachtkleur en geen puntneus) was hij mijn degen die mij het meeste aantrok en met alle enthousiastme moest ik nog 2 weekjes wachten. 2 vermoeiende welen later mocht ik eindelijk weer 3 uur in de auto zitten om mijn grote liefde te halen toen we aankwamen kon ik mijn geluk niet op ik mocht hem zelf meenemen de auto in en hij moest perse bij mij op de achterbank want het was mijn kleine kindje. Nu 6 jaar later is het nog altijd als een kind voor me en ik maak me zelfs al zorgen als hij een keer hoest, ookal is er niks aan de hand ik slaap zelfs nachten oo de bank als hij een beetjes ziekjes is puur omdat ik van hem hou en omdat hij die slapenloze nacht waard is. Hij zelf doet mij voor mijn gevoel ook voor als zijn lieve baasje want als ik bij hem kom liggen komt hij helemal tegen me aangekropen en vraagt ie om aandacht. Nu wil ik graag een vriendje voor hem in huis nemen omdat wij minder vaak thuis zijn en dan heeft hij iets om zijn energie mee te felen wijn hebben een enorme achtertuin en zomers is hij de hele dag aan het rennen en jn de winter is hij aan het miepen dat het koud is BEHALVE, als er sneeuw ligt dan js deze gekke frummel de hele dacht aan het froeten met zij pootjes en houden we een sneeuw gevecht en kwispelt zijn staart zo hard al maar kan :). Ik kan mijn geluk niet op met deze geweldige hond <3 rn ik wil hem het liefst nooit meer kwijt maar helaas aan alles komt een eind :( groetjes Roos

An en Bart

geplaatst op 19 november 2014 | 18:12

Hallo Angelica, bij ons doet hij ook zo maar dan bij mensen! Bedankt voor de tip, ik zal eens gaan kijken! Groetjes

Angelica

geplaatst op 19 november 2014 | 11:06

Hoi An en Bart, ik weet niet waar jullie vandaan komen, maar misschien kun je even op deze site kijken. Doordat we aan het kijken waren naar een Weimaraner zijn we op deze site gekomen. Deze mensen fokken ook Weimaraners, dus kennen ze waarschijnlijk het ras Vizsla ook goed. Zij geven gedragsbegeleiding. http://www.canilibre.nl/ @Yvonne, blaft hij als hij vreemden ziet (of honden) of hoe reageert hij?? Onze Vizsla (helaas in moeten laten slapen na ruim 12 jaar) reageerde ook fel naar andere honden als hij aan de lijn zat. Dit is een kwestie van gewoon kort houden en aandacht blijven vragen van de hond, zodat hij niet naar anderen kan omkijken (al blijft dat moeilijk)

An en Bart

geplaatst op 18 november 2014 | 17:10

Hoi, ons probleem is nog niet opgelost, onze Vizsla is nog heviger geworden en eten doet hij bijna niet! We denken eraan om naar een therapeut te gaan met hem, want we zijn einde raad!!! En super vermoeid :((

Yvonne de Ridder

geplaatst op 17 november 2014 | 23:49

Onze Vizsla Bo is nu 7 maanden en overal bang voor. Vreemde mensen, kinderen, andere honden. Kortom uitlaten is geen feest! Tegenwoordig is de training vanuit de hondenschool gericht op aandacht en snoepjes. Ik geef hem met uitlaten stukjes worst als hij goede dingen doet, maar als er iemand aankomt of een vreemde hond is het mis. Wat moet ik doen?

Anita

geplaatst op 17 november 2014 | 22:52

Beste Elisabeth, Wij hebben 2 visla's van 2,5 maanden en 1 van 8 maanden. Toen we alleen de oudste hadden, Jurre, was hij overdag altijd Inn de bench. Langzaamaan hebben we hem zo af en toe hieruit gelaten. Uiteindelijk, 3 maanden later was Jurre alleen in de nacht erin. Overdag een kauwstaaf geven en hij pakte de aanmaakhoutjes vd houtkachel. Dit laatste is natuurlijk niet goed voor hem, maar daardoor pakte hij geen meubelen. Toen we de 2de hond kregen, Amy van 6 maanden zijn ze allebei overdag, als we niet thuis waren en in de nacht standaard in de bench gegaan. Ook weer genoeg kauwstaven aangeboden. Sinds 7 dagen zijn de benches uit de woonkamer en slapen ze in hun 'bak'. Dit gaat tot nu toe prima. We lopen overdag zeker 10 km over de dag verdeeld.dus ze zijn goed moe en uitgespeeld. Ik werk 3 hele dagen en 2 middagen en mijn man onregelmatig. We vinden gelukkig altijd een moment om zoveel met ze te lopen. Dit is misschien het geheim tegen het knagen aan meubels etc.

Elisabeth Brinkhuizen

geplaatst op 17 november 2014 | 18:38

Wij hebben een geweldige lieve Vizsla, hij bijt alles kapot als hij alleen is. Heeft iemand een tip. Ik werk 2,5 dagen. Of heeft iemand ervaring en weet wanneer dit ongeveer stopt?

An en Bart

geplaatst op 3 november 2014 | 19:00

Bedankt Angelica, jij ook nog veel geluk met je hondje!

Angelica

geplaatst op 3 november 2014 | 18:51

Hoi An en Bart, Succes met de verdere opvoeding in ieder geval! We hopen dat het gedrag van jullie hond in de toekomst toch beter zal zijn. Een raad voor in de toekomst is goed te kijken waar je je hond wilt gaan halen. Ons advies is om dit bij een bij de rasvereniging aangesloten fokker te doen. Zij zijn verplicht om ondersteuning te bieden.In het verleden hebben we zelf ontzettend veel geluk gehad met onze Vizsla (uit Hongarije); helaas kan het ook anders gaan. Nogmaals het bijtgedrag niet stimuleren, vooral niet als het gaat om aandacht! Wellicht dat ze bij een hondenschool in jullie buurt ook informatie kunnen geven. Er zijn hondenscholen met gedragsdeskundigen.

An en Bart

geplaatst op 3 november 2014 | 18:43

Hallo Angelica, bedankt voor de nuttige informatie. We doen wel genoeg met hem, naar bos gaan, zee, waterpoel, tuin enz...maar blijkbaar doen we dat niet lang genoeg, ong. een half uur per keer! Dat bijten is uit jaloezie en om aandacht te eisen! We hebben niets aan de fokker waar we hem gekocht hebben, hij is namelijk een broodfokker!!! Vanaf nu gaan we meer en langer naar buiten met hem en ook meer spelletjes spelen. Nogmaals mercikes :)

Angelica

geplaatst op 3 november 2014 | 17:43

Hoi An en Bart, Wat doen jullie verder als alleen de gehoorzaamheid met jullie Vizsla?? Een jachthond, waar de Vizsla ook onder hoort, heeft veel beweging nodig. Ga flink wandelen, fietsen en laat de hond zijn energie kwijtraken. Wellicht dat dat helpt. Een behendigheidstraining is hij wellicht wat jong voor. Heb je de hond via een fokker, of via andere kanalen (zoals marktplaats). Wellicht kan de fokker je ook van advies voorzien. Voor wat het bijten betreft. Laat zien dat jij de baas bent en niet de hond. Onze Vizsla was onderdanig en de Vizsla's die ik ken, hebben nooit dominante trekjes laten zien. Is het bijten om te spelen of is het gemeend?? Indien het voor het spelen is, gelijk laten merken dat je het niet tolereert! Ik lees graag of je iets aan deze informatie hebt.

An en Bart

geplaatst op 3 november 2014 | 16:06

Help, wij hebben een Vizsla reu van 4maand. Hij is super actief: springt op iedereen zelfs op kinderen, bijt, blijft niet zitten enz...Hij is baas in huis!!! Wij vinden dat een groot probleem Nochtans gaan we naar de hondenschool!!! Heeft er iemand goede raad voor ons? AUB Bedankt

Angelica

geplaatst op 13 juli 2014 | 23:46

Wij hebben een vizsla van 12 jaar oud. Zo ontzettend lief, een echte goedzak. En heel lief met de kinderen. Ze was vroeger inderdaad behoorlijk hyperactief. Maar met lekkere wandelingen, is dat goed op te lossen. Nu slaapt ze veel, maar gaat nog steeds ontzettend graag mee wandelen. Het is een heel gevoelig ras. Maar alleen lopen aan de lijn? Met een goede opvoeding, is los lopen in bijvoorbeeld het bos heel fijn voor ze. Ze loopt zelden ver van je weg en houdt altijd in de gaten waar je bent, doordat ze op het gezin gericht zijn en minder allemansvriendjes zijn. Ellen, ik zou even langs de dierenarts gaan. Onze hond had veel last van blaasontstekingen en heeft ook last van urineverlies. Ze heeft hiervoor enurase tabletjes gekregen en nu hebben we geen last meer van dat soort verrassingen.

Ellen

geplaatst op 13 juli 2014 | 22:39

Onze viszla is 9 jaar, een schat van een beest. Ze is al erg grijs aan het worden. De laatste tijd plast ze als ze op schoot ligt( dat mag ze soms, vindt ze zo lekker) Waarom zou ze nu inefns plassen? Wat ze de laatste tijd ook doet is stiekem naar boven gaan als we weg zijn. Boven plast ze dan ook op het plekje waar ze stiekum ligt. Mijn zoon denk dat ze bang is voor vliegen, en dat ze Daarom naar boven gaat. Wie heeft ervaring met een oude viszla en wie heeft er een tip?

Yvonne de Ridder

geplaatst op 22 juni 2014 | 22:56

Wij hebben onze Vizsla Bo nu twee dagen. Hij is nu 8 weken oud. Over drie weken gaan we naar puppy cursus. Voorlopig loopt hij mij achterna buiten, nog zonder riem. Balletjes terugbrengen vindt hij ook leuk. Ben nieuwsgierig hoe de cursus gaat!

bas weging

geplaatst op 2 mei 2014 | 13:39

onze hond licht graag in de stoel en vind op jacht gaan leuk en is 1 jaar oud en vind het leuk om dingen kapot te bijten

bas weging

geplaatst op 2 mei 2014 | 13:28

onze hond is bruin en licht graag in de stoel en bij baasje op de buik.

petre

geplaatst op 9 februari 2014 | 11:24

ahhhh wat lief

milou snel

geplaatst op 10 mei 2013 | 17:29

Waarom staat er een foto van een Weimaraner bij? (edit admin: onze excuses. Dit is gelijk aangepast)

Anita

geplaatst op 16 september 2012 | 11:26

We hebben een fantastische reu gehad, Barz. Helaas door ernstige HD hebben we moeten besluiten hemmende laten slapen op 5 september 2012. Hij was pas 8,5 maand oud...... We hebben genoten van het enthousiasme en goed karakter van onze Barz. Het was een fantastische leergierige hond. Nu hebben we Jurre, 13 weken oud en ook hij heeft ons hart gestolen en we gaan met hem een mooie tijd tegemoet!

Hou mij op de hoogte bij reacties.

Plaats je bericht

Lees hier ons privacy statement

Je reactie wordt verwerkt

Deel jouw video of foto

Heb jij een leuke video of foto van je hond en wil je deze ook op de website hebben? Stuur deze dan in

Video Foto

Gratis vermelding

Ben je een fokker en wil je een gratis vermelding?

Plaats advertentie

Plaats advertentie

Zoek je vanwege omstandigheden een nieuwe baas voor je hond?

Plaats advertentie

Vergelijkbare honden

Mijn ideale hond

Het vinden van een ras die past bij je levensstijl is de eerste en tevens belangrijkste stap naar een heerlijk leven samen met je hond.

Doe de test