De Vizsla korthaar: een veelzijdige jachthond

Alles wat je wilt weten over de Vizsla korthaar

Over de Vizsla korthaar

De Vizsla korthaar, ook wel bekend als de Hongaarse staande hond, is een oud jachtras dat zijn oorsprong vindt in Hongarije. De geschiedenis van dit ras gaat terug tot de 10e eeuw, waar het door de Magyaren werd gefokt voor de jacht op vogels en klein wild.

De Vizsla korthaar werd gefokt om een hond te creëren die snel en wendbaar was en die een goede neus had voor het opsporen van wild. In het begin van de 18e eeuw werd dit ras populair bij de Hongaarse adel, die de Vizsla korthaar gebruikte voor de jacht op groot wild zoals herten en wilde zwijnen.

Tijdens de Eerste Wereldoorlog werd de Vizsla korthaar bijna uitgeroeid, maar het ras werd later nieuw leven ingeblazen door een aantal toegewijde fokkers in Hongarije. In de jaren 1930 werd de Vizsla korthaar geïntroduceerd in andere landen, waaronder Duitsland en de Verenigde Staten.

In de Verenigde Staten werd de Vizsla korthaar snel populair als jachthond en huisdier vanwege zijn uitstekende jachteigenschappen en vriendelijke persoonlijkheid. In 1960 werd de Vizsla korthaar officieel erkend door de American Kennel Club.

Tegenwoordig wordt de Vizsla korthaar wereldwijd gefokt en gebruikt als jachthond en gezelschapshond. Het is nog steeds een zeer populaire keuze voor jagers vanwege zijn uitstekende neus, snelheid en uithoudingsvermogen. Buiten het jachtseizoen is de Vizsla korthaar een actieve en energieke hond die veel beweging nodig heeft en goed presteert in hondensporten zoals behendigheid en gehoorzaamheid.

Wat kost een Vizsla korthaar

De kosten voor een Vizsla korthaar kunnen variëren, afhankelijk van verschillende factoren zoals de fokker, de stamboom van de ouders, de locatie en de beschikbaarheid van puppy's. Over het algemeen kun je verwachten dat de aanschafprijs van een Vizsla korthaar ergens tussen de € 700 en de € 1.200 zal liggen.

Karakter van een Vizsla korthaar

De Vizsla is een veelzijdige jachthond die van oudsher gebruikt werd om te werken in het bos, veld en water. Dit ras is afkomstig uit Hongarije en staat bekend om zijn uitstekende neus, snelheid en uithoudingsvermogen. De Vizsla is in staat om te werken op moeilijk terrein en in extreme weersomstandigheden. Dit maakt hem een zeer geschikte jachthond voor alle soorten terreinen en weersomstandigheden.

De Vizsla is niet alleen een uitstekende jachthond, maar ook een geweldig huisdier. Dit ras heeft een ontspannen karakter en is zeer toegewijd aan zijn baas. Hij is intelligent en gemakkelijk af te richten. De Vizsla is ook erg sociaal en kan goed opschieten met andere huisdieren en kinderen. Dit maakt hem een geweldige keuze voor gezinnen die op zoek zijn naar een energieke en aanhankelijke hond.

Het ophalen is een van de specialiteiten van de Vizsla. Dit ras heeft een zachte bek en kan delicate objecten dragen zonder deze te beschadigen. Door zijn snelheid en wendbaarheid kan de Vizsla in een mum van tijd grote gebieden afzoeken en wild vinden. Het is daarom geen verrassing dat de Vizsla een populaire keuze is onder jagers.

Temperament van een Vizsla korthaar

De Viszla is een slimme hond die heel goed begrijpt wat zijn baasje van hem verlangt en er alles aan doet om zijn baasje te plezieren. Ze staan bekend als echte sociale dieren en hebben vrijwel nooit problemen met soortgenoten. Door ze goed te socialiseren gaan ze ook goed om met andere huisdieren en kinderen. Het is daarom het beste om ze van jongs af aan te laten opgroeien met andere dieren en kinderen.

Het ras staat erom bekend dat ze gevoelig zijn voor de stemmingen in huis. Ze zijn erg aanhankelijk en houden van gezelschap. Daarom zijn ze minder geschikt om in een kennel te worden gehouden. Ze zijn veel gelukkiger als ze bij hun baasje en familie kunnen zijn. Het is belangrijk om veel tijd en aandacht te besteden aan je Viszla, zodat hij zich geliefd en gewaardeerd voelt.

Verzorging van een Vizsla korthaar

De vacht van de Vizsla vereist zeer minimale zorg. Ze moeten af en toe geborsteld worden met een stevige borstel Het is belangrijk om hun nagels bij te houden met knippen. 

De vizsla heeft een verhoogd risico op oogaandoeningen zoals glaucoom (verhoogde oogboldruk) en entropion (omkrullende oogleden). Bovendien komt heupdysplasie en elleboogdysplasie voor bij dit ras, waarvan de symptomen zich vaak al op jonge leeftijd manifesteren. DNA testen zijn op dit moment nog niet beschikbaar voor de Vizsla

Vacht van een Vizsla korthaar

De Vizsla is er in twee haarvariëteiten: de korte en de draadhaar. De korte haren liggen dichtbij het lichaam en zijn glanzend. Er is geen ondervacht. The draadhaar is hard en loszittend. Er is geen glans. De Vizsla vachtkleuren variëren van goudkleurig tot roodbruin. Ze verharen gemiddeld.

Trainen en opvoeden van een Vizsla korthaar

De Vizsla is een intelligente hond die graag werkt en graag wil behagen. Dit maakt ze gemakkelijk te trainen. Het is belangrijk om op jonge leeftijd met de training en socialisatie te beginnen om een goede basis te leggen voor gehoorzaamheid en gedrag.

Een belangrijk aspect van de training is het bieden van voldoende mentale en fysieke uitdagingen. Vizsla's hebben veel energie en hebben dagelijks lichaamsbeweging nodig, zoals lange wandelingen, hardlopen en spelen. Het is ook belangrijk om mentale uitdagingen te bieden, zoals gehoorzaamheidstraining en speuren.

Positieve bekrachtiging werkt het beste bij Vizsla's. Het geven van beloningen, zoals traktaties en lof, voor goed gedrag zal hen aanmoedigen om te blijven leren en groeien. Negatieve bekrachtiging, zoals straf en schreeuwen, kan hun vertrouwen beschadigen en hen angstig maken.

Omdat Vizsla's erg gevoelig zijn voor stemmingen in huis, is het belangrijk om een ??rustige en positieve omgeving te creëren tijdens trainingssessies. Het is ook belangrijk om geduld te hebben en consistent te zijn in de training.

Socialisatie is ook cruciaal voor de Vizsla. Dit houdt in dat ze blootgesteld worden aan verschillende mensen, dieren en situaties, zodat ze kunnen wennen aan nieuwe ervaringen en niet angstig of agressief worden. Dit kan het beste op jonge leeftijd worden gedaan.

Activiteit en bewegen van een Vizsla korthaar

De Vizsla is een actieve en atletische hond die veel beweging nodig heeft. Als jachthond heeft hij een enorme drive om te werken en heeft hij dagelijks veel lichaamsbeweging nodig om gelukkig en gezond te blijven. Het is belangrijk om hem minstens één uur per dag te laten bewegen en te spelen.

De Vizsla heeft een natuurlijke neiging om te rennen en te jagen, dus het is belangrijk om hem in een veilige omgeving te houden waar hij niet kan ontsnappen. Een goed omheinde tuin is daarom aan te raden. Daarnaast is het belangrijk om hem aan de lijn te houden als je gaat wandelen, zodat hij niet achter andere dieren aan kan gaan.

Het is ook belangrijk om de Vizsla mentaal uit te dagen. Deze slimme hond heeft behoefte aan mentale stimulatie en leert snel. Het aanleren van nieuwe trucjes, gehoorzaamheidsoefeningen en speurspelletjes zijn daarom zeer geschikt voor dit ras.

Naast wandelen en spelen is de Vizsla ook een uitstekende zwemmer en kan hij genieten van wateractiviteiten. Zwemmen is ook een goede manier om hem af te koelen tijdens warme zomermaanden.

Als je niet in staat bent om de Vizsla voldoende beweging te geven, is het beter om niet voor dit ras te kiezen. Onvoldoende beweging kan leiden tot verveling, destructief gedrag en overgewicht.

Kenmerken van een Vizsla korthaar

  • Rasgroep: Voorstaande honden
  • Leeftijd: 13-14 jaar
  • Schofthoogte: Reu: 58-64 cm. Teef: 54-60 cm
  • Gewicht: Reu: 26-30 kg. Teef: 22-26 kg

Formaat:

Erg klein
Zeer groot

Beweging:

Weinig
Zeer veel

Waakhond:

Niet alert
Zeer alert

Onderhoud:

Weinig
Zeer vaak

Sociaal:

Op zichzelf
Zeer sociaal

Ziektes bij een Vizsla korthaar

De Vizsla korthaar is een rashond die een redelijk hoog risico heeft op erfelijke aandoeningen of medische kwalen. Van een Vizsla korthaar is bekend dat ze gevoelig zijn voor, of aanleg hebben tot de volgende ziektes of aandoeningen:

Vergelijkbare honden

Gratis vermelding

Ben je een fokker en wil je een gratis vermelding?

Plaats advertentie

Plaats advertentie

Zoek je vanwege omstandigheden een nieuwe baas voor je hond?

Plaats advertentie

Deel jouw video of foto

Heb jij een leuke video of foto van je hond en wil je deze ook op de website hebben? Stuur deze dan in

Video Foto

Mijn ideale hond

Het vinden van een ras die past bij je levensstijl is de eerste en tevens belangrijkste stap naar een heerlijk leven samen met je hond.

Doe de test