Grote Münsterlander: levendig en vrolijk maar niet nerveus

Alles wat je wilt weten over de Grote Münsterlander

Over de Grote Münsterlander

De Grote Münsterlander is een prachtig ras dat deel uitmaakt van de langharige Duitse staande hondenfamilie. Dit ras heeft een rijke geschiedenis die teruggaat tot ver voor zijn officiële erkenning in 1924. De Grote Münsterlander deelt zijn afkomst met de Kleine Münsterlander (Heidewachtel) en de Duitse Langhaar.

Het verhaal van de Grote Münsterlander begint in de negentiende eeuw, waar hij werd gebruikt als een veelzijdige staande hond. Deze honden werden gewaardeerd om hun vermogen om stil te staan bij het jagen, wat een cruciale eigenschap was bij de jacht op vogels en ander wild. Hun rol ging echter verder dan dat, aangezien ze ook geschikt waren voor het drijven en opsporen van wild, met name kwartels.

Maar de oorsprong van de Grote Münsterlander gaat nog verder terug in de geschiedenis, helemaal tot aan de Middeleeuwen. Hier werden ze vaak ingezet als vogelhonden, een taak die hun naam eer aandoet. Deze honden waren getalenteerde metgezellen van jagers, die hen hielpen bij het opsporen en ophalen van gevogelte.

In 1924 werd de Grote Münsterlander eindelijk officieel erkend als een op zichzelf staand ras. Dit markeerde een belangrijk moment in hun geschiedenis en betekende dat ze nu erkenning kregen voor hun specifieke kenmerken en eigenschappen. Tegenwoordig staan ze bekend om hun prachtige uiterlijk en uitstekende jachtvaardigheden, en ze blijven geliefde metgezellen voor liefhebbers van de jacht en het buitenleven.

Al met al is de geschiedenis van de Grote Münsterlander doordrenkt van traditie en veelzijdigheid. Ze hebben door de eeuwen heen bewezen dat ze betrouwbare partners zijn voor jagers en liefhebbers van staande hondenrassen

Wat kost een Grote Münsterlander

De kosten voor een Grote Münsterlander kunnen variëren, afhankelijk van verschillende factoren zoals de fokker, de stamboom van de ouders, de locatie en de beschikbaarheid van puppy's. Over het algemeen kun je verwachten dat de aanschafprijs van een Grote Münsterlander ergens tussen de € 600 en de € 700 zal liggen.

Karakter van een Grote Münsterlander

De Grote Münsterlander staat bekend om zijn levendige karakter, en toch is hij verre van nerveus. Deze hond is gepassioneerd, vrolijk, intelligent en dapper, en hij is zeker geen watje. De Grote Münsterlander gedijt het beste onder de leiding van een goede en consistente baas.

Wanneer je hem voldoende beweging en aandacht geeft, kan hij uitstekend als huisgenoot gehouden worden. Maar als je een beroep doet op zijn jachtkwaliteiten, zul je versteld staan van de passie en intelligentie waarmee hij wild opspoort en apporteert.

Als je bereid bent om de nodige tijd te investeren in de opvoeding van deze hond en hem dagelijks de benodigde beweging geeft, zul je ontdekken dat de Grote Münsterlander een onvergetelijke metgezel kan zijn. Hij zal je trouw gezelschap houden en je verrassen met zijn toewijding en vaardigheden, vooral als je zijn natuurlijke talenten benut.

Temperament van een Grote Münsterlander

De Grote Münsterlander is een langharige all-round jachthond met een prachtige zwart-witte vacht. Deze hond staat bekend om zijn passie, vrolijkheid en moedige aard. Voor een baas die consequent en rechtvaardig is, is de Grote Münsterlander een trouwe en aanhankelijke metgeze

Verzorging van een Grote Münsterlander

De Nederlandse Grote Münsterlander Vereniging zet zich actief in voor de gezondheid van de Grote Münsterlander, zoals vastgelegd in het verenigingsfokreglement van deze rasvereniging. In dit reglement worden specifieke onderzoeken verplicht gesteld voor de ouderdieren, namelijk heupdysplasie en ECVO-oogonderzoek.

Voor gedetailleerde informatie over het verenigingsfokreglement en meer inzicht in deze belangrijke kwesties, kan er contact worden opgenomen met de rasvereniging. Zij zullen graag meer informatie verschaffen en eventuele vragen beantwoorden.

Vacht van een Grote Münsterlander

De Grote Münsterlander is een indrukwekkende en toch elegante hond met een schofthoogte die varieert tussen 58 en 65 cm. (De schofthoogte wordt gemeten vanaf het bovenste punt van het schouderblad van de hond tot aan de grond). Deze hond heeft een prachtige zwart-witte vacht. De patronen op de vacht kunnen variëren van zwarte en witte platen, stippen tot een zwart schimmelachtig patroon. De vacht zelf is lang, glad en golft subtiel, met bevedering aan de voor- en achterpoten. De staart van de hond heeft lang haar en vormt een soort vlag.

Wat opvalt zijn de lange, hangende oren met fraaie haargroei aan de randen, waardoor de oren langer lijken dan ze werkelijk zijn.

Trainen en opvoeden van een Grote Münsterlander

Het trainen en opvoeden van een Grote Münsterlander vereist geduld, toewijding en consistentie. Deze intelligente en energieke honden gedijen goed bij een duidelijke leiderschap en positieve trainingsmethoden.

Deze honden zijn gevoelig voor positieve bekrachtiging, dus beloon goed gedrag met lof, traktaties en speeltijd. Wees echter ook duidelijk over wat niet acceptabel gedrag is en corrigeer dit zonder fysieke straffen.

De Grote Münsterlander heeft veel lichaamsbeweging nodig vanwege zijn energieniveau. Lange wandelingen, spelen en mentale stimulatie zijn essentieel om verveling te voorkomen, wat kan leiden tot destructief gedrag. Overweeg ook om ze in te schrijven voor gehoorzaamheidstraining of zelfs jachttraining, omdat ze hun natuurlijke aanleg graag benutten.

Activiteit en bewegen van een Grote Münsterlander

De Grote Münsterlander is een veelzijdige jachthond die ingezet kan worden in diverse terreinen, waaronder bossen, kreupelhout, moerassen, weilanden en akkers. Deze hond beschikt over een groot aanpassingsvermogen, een scherp intellect en een uitstekende neus. Hij vertoont een redelijk vlotte zoekwijze wanneer hij op zoek is naar wild.

Eenmaal het levende wild opgespoord, toont de Grote Münsterlander zijn indrukwekkende talent door het vast te zetten. Dit betekent dat de hond stokstijf blijft staan en met zijn neus als het ware het wild aanwijst. Bovendien volgt de Grote Münsterlander vastberaden het spoor van aangeschoten wild en is hij een hartstochtelijke apporteur, zowel op het land als in het water. Deze eigenschappen maken hem tot een waardevolle metgezel voor jagers, die kunnen vertrouwen op zijn toewijding en vaardigheden bij de jacht.

Kenmerken van een Grote Münsterlander

  • Rasgroep: Voorstaande honden
  • Leeftijd: 12-14 jaar jaar
  • Schofthoogte: Reu: 60-65 cm. Teef: 58-63 cm
  • Gewicht: Reu: 30 kg. Teef: 30 kg

Formaat:

Erg klein
Zeer groot

Beweging:

Weinig
Zeer veel

Waakhond:

Niet alert
Zeer alert

Onderhoud:

Weinig
Zeer vaak

Sociaal:

Op zichzelf
Zeer sociaal

ImageSource: Pieter Delicaat, Großer Münsterländer PM16 1, modified, CC BY-SA 4.0
N.G.M.V.

Gratis vermelding

Ben je een fokker en wil je een gratis vermelding?

Plaats advertentie

Plaats advertentie

Zoek je vanwege omstandigheden een nieuwe baas voor je hond?

Plaats advertentie

Deel jouw video of foto

Heb jij een leuke video of foto van je hond en wil je deze ook op de website hebben? Stuur deze dan in

Video Foto

Mijn ideale hond

Het vinden van een ras die past bij je levensstijl is de eerste en tevens belangrijkste stap naar een heerlijk leven samen met je hond.

Doe de test