Rasbeschrijving van de Catalburun

De Turkse Catalburun is een van de zeldzaamste rassen en zijn ontstaan in de zuid-Anatolische stad Mersin in de provincie Tarsus (Turkije). Het onderscheidende kenmerk van het ras is gespleten neus. Hoewel deze hond nog niet officieel is erkend, heeft het een zeer gedenkwaardige en goed herkenbare verschijning en wordt dit ras zeer gewaardeerd als patrijsjager.

Karakter

De Catalburun (Turkse Pointer) is een kalm en loyaal ras. Vanwege zijn jachtvaardigheden is het een uitstekende metgezel voor jagers. Het is een hond met zeer nauwkeurige reukvaardigheden en kan daardoor perfect worden gebruikt voor reddingsoperaties, het opsporen van bijvoorbeeld verdovende middelen en kan goed worden gebruikt als politiehond. Samen leven met een andere hond kan problemen geven aangezien de Catalburun dominant kan zijn en agressief kan zijn als hij uitgedaagd wordt.

Temperament

De Catalburun kan zeer goed overweg met kinderen en zal nooit gaan bijten. Zelfs niet als het kind de hond (per ongeluk) pijn doet. Het is een uitstekende waakhond die trouw is naar zijn baas maar wantrouwig is ten opzichte van vreemden. De Catalburun kan zowel binnen als in een kleine tuin leven. Het zal je buren niet storen, want hij blijft meestal stil.

Verzorging

De meest voorkomende gezondheidsproblemen bij dit ras zijn heupdysplasie, elleboogdysplasie, schildklierproblemen en problemen met de huid.

Vacht

De Catalburun is een kortharige hond die erg graag buiten is. Regelmatig wassen met een milde shampoo kan nodig zijn.

Trainen en opvoeden

De Catalburun is gemakkelijk te trainen en op te voeden en erg intelligent. Pups zijn al in staat om deel te nemen aan de jacht als ze ongeveer 6 - 7 maanden oud zijn.

Activiteit en bewegen

De Catalburun vereist een vrij grote hoeveelheid lichaamsbeweging vanwege zijn actieve aard. Hij moet echt zijn energie kwijt kunnen.

Kenmerken

Rasgroep: Niet erkend
Leeftijd: 10 - 13 jaar
Schofthoogte: 45 - 63 cm
Gewicht: 14 - 25 kg
Grootte:
Beweging:
Waakhond:
Onderhoud:
Sociaal:
Er zijn nog geen reacties geplaatst.

Hou mij op de hoogte bij reacties.

Plaats je bericht

Lees hier ons privacy statement

Je reactie wordt verwerkt

Deel jouw video of foto

Heb jij een leuke video of foto van je hond en wil je deze ook op de website hebben? Stuur deze dan in

Video Foto

Gratis vermelding

Ben je een fokker en wil je een gratis vermelding?

Plaats advertentie

Plaats advertentie

Zoek je vanwege omstandigheden een nieuwe baas voor je hond?

Plaats advertentie

Vergelijkbare honden

Mijn ideale hond

Het vinden van een ras die past bij je levensstijl is de eerste en tevens belangrijkste stap naar een heerlijk leven samen met je hond.

Doe de test