Catalburun

Alles wat je wilt weten over de Catalburun

Rasbeschrijving van de Catalburun

De Turkse Catalburun is een van de zeldzaamste rassen en zijn ontstaan in de zuid-Anatolische stad Mersin in de provincie Tarsus (Turkije). Het onderscheidende kenmerk van het ras is gespleten neus. Hoewel deze hond nog niet officieel is erkend, heeft het een zeer gedenkwaardige en goed herkenbare verschijning en wordt dit ras zeer gewaardeerd als patrijsjager.

Karakter van een Catalburun

De Catalburun (Turkse Pointer) is een kalm en loyaal ras. Vanwege zijn jachtvaardigheden is het een uitstekende metgezel voor jagers. Het is een hond met zeer nauwkeurige reukvaardigheden en kan daardoor perfect worden gebruikt voor reddingsoperaties, het opsporen van bijvoorbeeld verdovende middelen en kan goed worden gebruikt als politiehond. Samen leven met een andere hond kan problemen geven aangezien de Catalburun dominant kan zijn en agressief kan zijn als hij uitgedaagd wordt.

Temperament van een Catalburun

De Catalburun kan zeer goed overweg met kinderen en zal nooit gaan bijten. Zelfs niet als het kind de hond (per ongeluk) pijn doet. Het is een uitstekende waakhond die trouw is naar zijn baas maar wantrouwig is ten opzichte van vreemden. De Catalburun kan zowel binnen als in een kleine tuin leven. Het zal je buren niet storen, want hij blijft meestal stil.

Verzorging van een Catalburun

De meest voorkomende gezondheidsproblemen bij dit ras zijn heupdysplasie, elleboogdysplasie, schildklierproblemen en problemen met de huid.

Vacht van een Catalburun

De Catalburun is een kortharige hond die erg graag buiten is. Regelmatig wassen met een milde shampoo kan nodig zijn.

Trainen en opvoeden van een Catalburun

De Catalburun is gemakkelijk te trainen en op te voeden en erg intelligent. Pups zijn al in staat om deel te nemen aan de jacht als ze ongeveer 6 - 7 maanden oud zijn.

Activiteit en bewegen van een Catalburun

De Catalburun vereist een vrij grote hoeveelheid lichaamsbeweging vanwege zijn actieve aard. Hij moet echt zijn energie kwijt kunnen.

Kenmerken van een Catalburun

  • Rasgroep: Niet erkend
  • Leeftijd:10 - 13 jaar
  • Schofthoogte: 45 - 63 cm
  • Gewicht: 14 - 25 kg
Grootte:
4
Beweging:
7
Waakhond:
5
Onderhoud:
2
Sociaal:
2

Welke ziektes komen voor bij een Catalburun

Van een Catalburun is bekend dat ze gevoelig zijn voor, of aanleg hebben tot de volgende ziektes of aandoeningen:
Vergelijkbare honden

Gratis vermelding

Ben je een fokker en wil je een gratis vermelding?

Plaats advertentie

Fokker Engelse buldoggen bestraft, snuiten zijn te kort
De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) heeft een fokker van Engelse buldoggen gestraft voor het fokken met honden waarbij de snuit te kort was.
NVWA neemt honden in bewaring bij hondenfokker Kwispel Enzo
Inspecteurs van de NVWA hebben op donderdag 22 december bij een hondenfokker in Brabant rond de 30 honden in bewaring genomen.
Welke honden hebben het guiness book of records gehaald?
Er zijn veel honden die het Guinness Book of Records hebben gehaald en wij hebben de 5 meest bijzondere voor je opgezocht
De top 12 van de meest stinkende honden
Net als de mens heeft elke hond zijn eigen unieke geur, maar bepaalde rassen hebben meer last van een 'hondengeur'. En deze kan nogal onaangenaam zijn.

Plaats advertentie

Zoek je vanwege omstandigheden een nieuwe baas voor je hond?

Plaats advertentie

Deel jouw video of foto

Heb jij een leuke video of foto van je hond en wil je deze ook op de website hebben? Stuur deze dan in

Video Foto

Mijn ideale hond

Het vinden van een ras die past bij je levensstijl is de eerste en tevens belangrijkste stap naar een heerlijk leven samen met je hond.

Doe de test