Rasbeschrijving van de Catalburun

De Turkse Catalburun is een van de zeldzaamste rassen en zijn ontstaan in de zuid-Anatolische stad Mersin in de provincie Tarsus (Turkije). Het onderscheidende kenmerk van het ras is gespleten neus. Hoewel deze hond nog niet officieel is erkend, heeft het een zeer gedenkwaardige en goed herkenbare verschijning en wordt dit ras zeer gewaardeerd als patrijsjager.

Karakter van een Catalburun

De Catalburun (Turkse Pointer) is een kalm en loyaal ras. Vanwege zijn jachtvaardigheden is het een uitstekende metgezel voor jagers. Het is een hond met zeer nauwkeurige reukvaardigheden en kan daardoor perfect worden gebruikt voor reddingsoperaties, het opsporen van bijvoorbeeld verdovende middelen en kan goed worden gebruikt als politiehond. Samen leven met een andere hond kan problemen geven aangezien de Catalburun dominant kan zijn en agressief kan zijn als hij uitgedaagd wordt.

Temperament van een Catalburun

De Catalburun kan zeer goed overweg met kinderen en zal nooit gaan bijten. Zelfs niet als het kind de hond (per ongeluk) pijn doet. Het is een uitstekende waakhond die trouw is naar zijn baas maar wantrouwig is ten opzichte van vreemden. De Catalburun kan zowel binnen als in een kleine tuin leven. Het zal je buren niet storen, want hij blijft meestal stil.

Verzorging van een Catalburun

De meest voorkomende gezondheidsproblemen bij dit ras zijn heupdysplasie, elleboogdysplasie, schildklierproblemen en problemen met de huid.

Vacht van een Catalburun

De Catalburun is een kortharige hond die erg graag buiten is. Regelmatig wassen met een milde shampoo kan nodig zijn.

Trainen en opvoeden van een Catalburun

De Catalburun is gemakkelijk te trainen en op te voeden en erg intelligent. Pups zijn al in staat om deel te nemen aan de jacht als ze ongeveer 6 - 7 maanden oud zijn.

Activiteit en bewegen van een Catalburun

De Catalburun vereist een vrij grote hoeveelheid lichaamsbeweging vanwege zijn actieve aard. Hij moet echt zijn energie kwijt kunnen.

Kenmerken van een Catalburun

Rasgroep: Niet erkend
Leeftijd: 10 - 13 jaar
Schofthoogte: 45 - 63 cm
Gewicht: 14 - 25 kg
Grootte:
4
Beweging:
7
Waakhond:
5
Onderhoud:
2
Sociaal:
2
De volgende ziektes zijn bekend bij de Catalburun Heupdysplasie  

Gratis vermelding

Ben je een fokker en wil je een gratis vermelding?

Plaats advertentie

Vizslaverening verdient een dikke pluim bij aanpak epilepsie
Met een vizsla die lijdt aan epilepsie mag niet (meer) worden gefokt. De ouders, broers, zussen en pups van de hond worden ook uitgesloten van fokkerij.
Nieuwe regelgeving chip, paspoort en registratie hond en kat
Per 1 november 2021 veranderd er een hoop op het gebied van pups fokken en honden uit het buitenland over nemen.
Het leven van je hond na de lockdown
Wij staan met zijn allen te juichen, de lockdown zit er zo goed als op. Maar hoe bevalt het leven van je hond na de lockdown? Is deze ook zo blij?
Fokkers van honden met een korte snuit eindelijk aangepakt
De eerste waarschuwing aan een fokker van honden met een te korte snuit is al uitgedeeld en komende week volgen er meer. De boete kan 1500 Euro bedragen.

Plaats advertentie

Zoek je vanwege omstandigheden een nieuwe baas voor je hond?

Plaats advertentie

Deel jouw video of foto

Heb jij een leuke video of foto van je hond en wil je deze ook op de website hebben? Stuur deze dan in

Video Foto

Vergelijkbare honden

Mijn ideale hond

Het vinden van een ras die past bij je levensstijl is de eerste en tevens belangrijkste stap naar een heerlijk leven samen met je hond.

Doe de test