Rasbeschrijving van de Bergamasco

De Bergamasco komt oorspronkelijk uit Perzië en is een oud herders ras. Ze werden ontwikkeld om onafhankelijk en intelligent te zijn. Na de Tweede Wereld oorlog was dit ras bijna uitgestorven, maar Dr. Maria Andreoli, een Italiaanse wetenschapper en fokker bracht dit ras weer tot leven.

Karakter van een Bergamasco

De meest onderscheidende en unieke eigenschap van de Bergamasco is de vacht. De Bergamasco is zwaar en gespierd. Het is een echt werkend ras die grote toewijding heeft naar de baas toe en de opdrachten die ze krijgen zeer serieus nemen. Ze zijn middelgroot, sterk en moedig.

Temperament van een Bergamasco

De Bergamasco wordt niet aanbevolen voor onervaren of eerste hondenbezitters. De Bergamasco is trouw, zacht en zeer beschermend ten opzichte van hun familie, huis en territorium. Zij zullen het goed met andere honden die ze niet als een bedreiging zien, en kunnen goed samenleven met andere huisdieren bij wie ze zijn opgegroeid. De Bergamasco is tolerant en geduldig met kinderen. Dit ras is op hun hoede en kunnen wantrouwend zijn tegen vreemdelingen. Ze zijn altijd alert, attent, verstandig, waardig en goed uitgebalanceerd. De Bergamasco was nooit bedoeld om uitsluitend als een huisdier te houden.

Verzorging van een Bergamasco

De Bergamasco vereist af en toe borstelen. De "koorden" van de vacht worden met de hand gescheiden en licht afzonderlijk geborsteld. Wassen mag alleen worden gedaan als het absoluut noodzakelijk is en de vacht van de Bergamasco heeft een zeer lange tijd nodig om te drogen. Vanwege de zeldzaamheid van dit ras zijn er geen bekende problemen met de gezondheid.

Vacht van een Bergamasco

De vacht van de Bergamasco bestaat uit drie verschillende texturen. Deze drie combineren tot viltachtige matten, dreadlocks, en kunnen zo lang worden dat deze de grond bereiken. Hun hele lijf wordt volledig bedek en de vacht dient als bescherming tegen roofdieren en het weer.

Trainen en opvoeden van een Bergamasco

Ze zijn erg onafhankelijk, intelligent, vrij-denkend en de Bergamasco is niet onderdanig. Ze werden gefokt om zelfstandig problemen op te lossen. Dit ras reageert niet op agressieve of hardhandige trainingsmethodes. Opvoeding moet gegeven worden met respect, stevigheid, eerlijkheid en consistentie. Basis socialisatie en gehoorzaamheid wordt aanbevolen.

Activiteit en bewegen van een Bergamasco

De Bergamasco is het meest geschikt voor koude klimaten. Ze worden niet aanbevolen voor in een appartement of woning in de stad. Ze doen het best in een landelijke omgeving met ruimte om te zwerven, het krijgen opdrachten en speeltijd met hun familie. Socialisatie is een van de belangrijkste dingen die u voor uw pup kunt doen.

Kenmerken van een Bergamasco

Rasgroep: Herdershonden en Veedrijvers
Leeftijd: 13 tot 15 jaar
Schofthoogte: 55 - 60cm
Gewicht: 25 - 38 kg
Grootte:
4
Beweging:
5
Waakhond:
7
Onderhoud:
4
Sociaal:
4

Gratis vermelding

Ben je een fokker en wil je een gratis vermelding?

Plaats advertentie

Vizslaverening verdient een dikke pluim bij aanpak epilepsie
Met een vizsla die lijdt aan epilepsie mag niet (meer) worden gefokt. De ouders, broers, zussen en pups van de hond worden ook uitgesloten van fokkerij.
Nieuwe regelgeving chip, paspoort en registratie hond en kat
Per 1 november 2021 veranderd er een hoop op het gebied van pups fokken en honden uit het buitenland over nemen.
Het leven van je hond na de lockdown
Wij staan met zijn allen te juichen, de lockdown zit er zo goed als op. Maar hoe bevalt het leven van je hond na de lockdown? Is deze ook zo blij?
Fokkers van honden met een korte snuit eindelijk aangepakt
De eerste waarschuwing aan een fokker van honden met een te korte snuit is al uitgedeeld en komende week volgen er meer. De boete kan 1500 Euro bedragen.

Plaats advertentie

Zoek je vanwege omstandigheden een nieuwe baas voor je hond?

Plaats advertentie

Deel jouw video of foto

Heb jij een leuke video of foto van je hond en wil je deze ook op de website hebben? Stuur deze dan in

Video Foto

Mijn ideale hond

Het vinden van een ras die past bij je levensstijl is de eerste en tevens belangrijkste stap naar een heerlijk leven samen met je hond.

Doe de test