Honden huilen tranen van geluk

Honden huilen tranen van geluk

Honden huilen als teken van liefde

Honden en mensen hebben duidelijk een speciale band. Maar produceren honden, net als mensen, meer tranen op momenten dat ze overspoeld worden met emotie?

Honden, de liefste viervoeters van onze wereld, hebben nog een verrassende trek aan hun lijst van geweldige kwaliteiten toegevoegd: ze huilen tranen van geluk.

Een nieuw onderzoek gepubliceerd in Current Biology heeft aangetoond dat honden tranen laten als er positieve emoties plaatsvinden, en dat dit het geval is wanneer ze met hun baasjes herenigd worden.

"We hebben de ontdekking gedaan dat oxytocine het mogelijk onderliggende mechanisme is", zegt Takefumi Kikusui van de Azabu Universiteit in Japan. Oxytocine, ook wel bekend als het liefdeshormoon, speelt een belangrijke rol bij de traanproductie van honden in situaties waarin ze hun geliefde baasjes weer zien.

"Er waren tranen. Die tranen rollen niet net als bij de mens over de wangen, maar ze krijgen wel tranende ogen"

De bevindingen zijn gebaseerd op een herenigingsexperiment, waarbij het traanvolume van honden voor en na hereniging met hun baasjes werd gemeten. Het bleek dat het traanvolume toenam wanneer honden weer samenkwamen met hun baasjes, maar niet bij mensen die ze niet kenden.

"Deze bevindingen suggereren dat de traanproductie van honden helpt om sterkere banden tussen mensen en hun honden te smeden", aldus de onderzoekers.

Maar wat is de reden achter deze bijzondere traanproductie? 

Kikusui ontdekte het toen zijn hond puppy's kreeg. "Er waren tranen. Die tranen rollen niet net als bij de mens over de wangen, maar ze krijgen wel tranende ogen", legt hij uit. De onderzoekers voegden oxytocine toe aan de ogen van de honden en ontdekten dat hun traanvolume toenam. Dit ondersteunt het idee dat de afgifte van oxytocine een rol speelt bij de traanproductie wanneer honden en hun baasjes weer bij elkaar komen.

Mensen blijken ook positiever te reageren op honden met tranende ogen, zo blijkt uit het onderzoek. Dit suggereert dat de traanproductie van honden niet alleen bijdraagt aan de band tussen honden en hun baasjes, maar ook tussen honden en andere mensen.

Hoewel de bevindingen als een verrassing kwamen, zijn ze niet het enige dat ons verbindt met onze trouwe viervoeters. Honden zijn onze beste vrienden, met een speciale plek in ons hart en een onmiskenbare aanwezigheid in ons leven. Het feit dat ze tranen van geluk kunnen huilen, geeft ons nog een reden om van hen te houden en te koesteren als de bijzondere wezens die ze zijn.

Het onderzoek is echter nog niet voltooid. De onderzoekers weten nog niet of honden ook tranen produceren als reactie op negatieve emoties, of wanneer ze herenigd worden met andere honden. Het is dus afwachten wat de toekomst zal brengen in de zoektocht naar een beter begrip van de emotionele wereld van onze trouwe metgezellen.

Eén ding is zeker: we houden van onze honden en de tranen van geluk die ze huilen maken onze band alleen maar sterker.

 

Kort samengevat: Een recent onderzoek heeft ontdekt dat honden tranen van geluk huilen wanneer ze herenigd worden met hun baasjes. Dit komt door het liefdeshormoon oxytocine, dat een belangrijke rol speelt bij de traanproductie van honden. De bevindingen suggereren dat deze bijzondere trek de band tussen mens en hond versterkt. Het onderzoek biedt een nieuw inzicht in de emotionele wereld van onze


Bronnen:

Science Daily | Cell Press

Gratis vermelding

Ben je een fokker en wil je een gratis vermelding?

Plaats advertentie

Plaats advertentie

Zoek je vanwege omstandigheden een nieuwe baas voor je hond?

Plaats advertentie

Deel jouw video of foto

Heb jij een leuke video of foto van je hond en wil je deze ook op de website hebben? Stuur deze dan in

Video Foto

Mijn ideale hond

Het vinden van een ras die past bij je levensstijl is de eerste en tevens belangrijkste stap naar een heerlijk leven samen met je hond.

Doe de test