Stop het blaffen van je hond

Stop het blaffen van je hond

Heb je soms ook het idee dat je hond gewoon geniet van het blaffen? Sommige rassen (zoals de Cairn Terrier en de Chihuahua) staan er om bekend veel te blaffen, maar vaak is er een reden waarom je hond zo veel blaft.
Wil je hond gewoon iets? Of beloon je je hond voor het blaffen terwijl je dit helemaal niet door hebt? Vaak is dit laatste het geval. Stel dat je met de hond gaat lopen en hij wordt enthousiast en begint te blaffen. Als je op dat moment toch besluit om de deur uit te gaan, dan heeft je hond de volgende keer weer de reden om te blaffen.Want als hij blaft, dan gebeurt er iets leuks. Ditzelfde geldt ook voor vele andere situaties. Denk aan eten geven, balletje of stokje gooien of de auto in gaan.

Er zijn altijd wel redenen waarom je hond gaat blaffen.
Is hij bang?
Een hond die bang is voor bijvoorbeeld een andere hond of een skateboard die voorbij komt kan ook gaan blaffen. De hond blaft op dat moment om "dat enge dier of object" weg te jagen.

Wordt hij territoriaal?
Blaft je hond als mensen langs je huis lopen of langs de auto? Als dat zo is, dan blaft je hond om zijn huis/gezin te beschermen. Hij laat de personen die langslopen weten "pas op, dit is mijn terrein"
Honden kunnen ook blaffen als groet of omdat ze gefrustreerd zijn als ze andere honden horen blaffen. De eerste stap is om te proberen te achterhalen waarom je hond blaft. Zodra je dat weet dan kun je het geluid aan te pakken.

Hier zijn een aantal manieren om het gedrag van blaffen aan te pakken:

1. Negeer het geblaf
Dit kan moeilijk zijn! Het is vooral effectief als je hond blaft om aandacht te krijgen of omdat hij iets wil. Geef je hond pas aandacht op het moment dat hij stil is. Hou in je achterhoofd dat als je toch toegeeft tijdens het blaffen het blafgedrag alleen maar versterkt wordt.

2. Verwijder de motivatie
Als je hond territoriaal is haal dan de motivator weg. Probeer zijn zicht te blokkeren. (Denk aan gordijnen dicht doen, folie aanbrengen of je hond verbieden om bij het raam te komen.

3. Help je hond minder bang te zijn
Om dit te doen moet je op een dusdanige afstand van het "enge" object staan dat je hond er niet meer om blaft. Als hij iets ziet wat hem normaal aan het blaffen krijgt, beloon hem dan voordat hij ook maar 1 blaf heeft gegeven. Op een gegeven moment kun je met je hond steeds dichter bij het "enge" object komen. Mocht de hond toch weer gaan blaffen, loop dan weer weg met hem en probeer het opnieuw. Op deze manier leer je hem dat hij nergens bang voor hoeft te zijn.

4. Leer hem bijvoorbeeld "Stil maar "
Als je hond aan het blaffen is, pak dan wat lekkers. Op het moment dat hij rustig is, dan geef je hem de beloning en zeg je "stil maar". Op deze manier leert je hond dat wanneer hij stil is, wat lekkers krijgt. Dit heeft wel enige volharding nodig, maar op een gegeven moment weet je hond dat wanneer je "stil maar" zegt, hij geen reden meer heeft om te blaffen.

5. Leer hem om iets anders te doen
Dit kan wel een lastige zijn, want er zijn veel honden die het 'leuk' vinden om te blaffen wanneer ze liggen. Toch kun je ook dit blaf-gedrag aanpakken. Denk bijvoorbeeld aan zijn favoriete speeltje. Als hij stopt met blaffen geef hem dan zijn balletje of speeltje. Zo leer je je hond dat hij beter iets in zijn bek kan pakken dan te blaffen.

Rob

geplaatst op 5 september 2020 | 14:24

Onze hond (een spaanse kliko :-)) is een blij ei en tevens alert op auto's vreemden die ons huis benaderen, daar blaft zij dan even naar - we noemen haar de voordeurbel of af en toe ook onze Boa. Maar ze heeft een rare gewoonte, als we uit gaan op de dag dan gaat ze gewillig mee en doet gewoon wat een hond moet doen, bij je lopen en links en rechts snuffelen. Bij de laatste uitlaatbeurt om 11 uur 's avonds is dat anders. Dan gaat ze in huis al blaffen en trekken en ook buiten gaat ze eerst zo verder om dan zodra de lijn geviert wordt te stoppen met dat geblaf. Wat kunnen we daaraan doen?

B

geplaatst op 2 januari 2019 | 16:55

Dag, onze pup liep me alles achterna. Blafte als ik buiten zicht was. Heb veel getraind met alleen laten vanaf dag 1! In de bench slapen. En ook deur dicht en andere ruimte in. Na half jaar startte blaffen opnieuw. Alleen dan in de bench om 0500 uur! Hij schudde zich en hijgde enorm wanneer hij eruit mocht. Toen proef op de som genomen en vrij gelaten. Alle stress is over. Hij was er klaar voor om niet meer opgeslotene zitten. Observeer je dier. Oefen vanaf dag 1 met alleen zijn. Het is onze tweede hond. Heel veel meegemaakt bij start: Giardia, diarree. Nu op vers vlees van Energique. Topspul. Hij is 180 graden veranderd. Verhaart niet meer extreem,geen traanoog meer, geen diarree en blij! Suc6 met de pup. Volg je gevoel.

Moon

geplaatst op 24 juni 2017 | 08:05

Onze hond Mickey is doof en slechtziend geboren. Ik spreek met gebaren en lichaamstaal tegen hem. Zodra ik wegga (ook al is het gewoon even naar boven), zwaai ik naar hem, zodat hij weet dat ik even weg ben. Doe ik dat niet, dan gaat hij blaffen omdat ie me kwijt is. Eerst gaat ie onrustig zoeken, met blaffen als gevolg. Dus door te zwaaien is het opgelost, hij is dan niet steeds in paniek. Hij ligt dan rustig op mij te wachten tot ik terugkom.

Maris

geplaatst op 9 juni 2016 | 14:25

Wat ik doe is mijn hond totaal geen aandacht geven zo'n 10 minuten voor ik het huis uit ga, hij moet op zijn plaats blijven en zeg ook niks als ik de deur uit ga. Als je hond bijvoorbeeld de hele tijd rondloopt en bij je mag zijn en aandacht krijgt voor je weg gaat begrijpen ze niet goed waarom zei niet mee mogen en kunnen ze verlatingsangst krijgen. Ik weet natuurlijk niet of dit in jou geval zo loopt maar dat is mijn ervaring. Negeren, op zijn/haar plek laten liggen en zonder enige interactie met de hond het huis verlaten.

Dian Asjes

geplaatst op 4 juni 2016 | 08:31

En wat te doen wanneer mijn huskies helemaal uit hun plaat gaan zodra ik mijn huis verlaat en ze even alleen moet laten?

Hou mij op de hoogte bij reacties.

Plaats je bericht

Lees hier ons privacy statement

Je reactie wordt verwerkt

Anderen bekeken ook

Deel jouw video of foto

Heb jij een leuke video of foto van je hond en wil je deze ook op de website hebben? Stuur deze dan in

Video Foto