Stop het blaffen van je hond

Stop het blaffen van je hond

Heb je soms ook het idee dat je hond gewoon geniet van het blaffen? Sommige rassen (zoals de Cairn Terrier en de Chihuahua) staan er om bekend veel te blaffen, maar vaak is er een reden waarom je hond zo veel blaft.

Wil je hond gewoon iets? Of beloon je je hond voor het blaffen terwijl je dit helemaal niet door hebt? Vaak is dit laatste het geval. Stel dat je met de hond gaat lopen en hij wordt enthousiast en begint te blaffen. Als je op dat moment toch besluit om de deur uit te gaan, dan heeft je hond de volgende keer weer de reden om te blaffen.Want als hij blaft, dan gebeurt er iets leuks. Ditzelfde geldt ook voor vele andere situaties. Denk aan eten geven, balletje of stokje gooien of de auto in gaan.

Er zijn altijd wel redenen waarom je hond gaat blaffen.
Is hij bang?
Een hond die bang is voor bijvoorbeeld een andere hond of een skateboard die voorbij komt kan ook gaan blaffen. De hond blaft op dat moment om "dat enge dier of object" weg te jagen.

Wordt hij territoriaal?
Blaft je hond als mensen langs je huis lopen of langs de auto? Als dat zo is, dan blaft je hond om zijn huis/gezin te beschermen. Hij laat de personen die langslopen weten "pas op, dit is mijn terrein"
Honden kunnen ook blaffen als groet of omdat ze gefrustreerd zijn als ze andere honden horen blaffen. De eerste stap is om te proberen te achterhalen waarom je hond blaft. Zodra je dat weet dan kun je het geluid aan te pakken.

Hier zijn een aantal manieren om het gedrag van blaffen aan te pakken:

1. Negeer het geblaf
Dit kan moeilijk zijn! Het is vooral effectief als je hond blaft om aandacht te krijgen of omdat hij iets wil. Geef je hond pas aandacht op het moment dat hij stil is. Hou in je achterhoofd dat als je toch toegeeft tijdens het blaffen het blafgedrag alleen maar versterkt wordt.

2. Verwijder de motivatie
Als je hond territoriaal is haal dan de motivator weg. Probeer zijn zicht te blokkeren. (Denk aan gordijnen dicht doen, folie aanbrengen of je hond verbieden om bij het raam te komen.

3. Help je hond minder bang te zijn
Om dit te doen moet je op een dusdanige afstand van het "enge" object staan dat je hond er niet meer om blaft. Als hij iets ziet wat hem normaal aan het blaffen krijgt, beloon hem dan voordat hij ook maar 1 blaf heeft gegeven. Op een gegeven moment kun je met je hond steeds dichter bij het "enge" object komen. Mocht de hond toch weer gaan blaffen, loop dan weer weg met hem en probeer het opnieuw. Op deze manier leer je hem dat hij nergens bang voor hoeft te zijn.

4. Leer hem bijvoorbeeld "Stil maar "
Als je hond aan het blaffen is, pak dan wat lekkers. Op het moment dat hij rustig is, dan geef je hem de beloning en zeg je "stil maar". Op deze manier leert je hond dat wanneer hij stil is, wat lekkers krijgt. Dit heeft wel enige volharding nodig, maar op een gegeven moment weet je hond dat wanneer je "stil maar" zegt, hij geen reden meer heeft om te blaffen.

5. Leer hem om iets anders te doen
Dit kan wel een lastige zijn, want er zijn veel honden die het 'leuk' vinden om te blaffen wanneer ze liggen. Toch kun je ook dit blaf-gedrag aanpakken. Denk bijvoorbeeld aan zijn favoriete speeltje. Als hij stopt met blaffen geef hem dan zijn balletje of speeltje. Zo leer je je hond dat hij beter iets in zijn bek kan pakken dan te blaffen.

Anderen bekeken ook

Gratis vermelding

Ben je een fokker en wil je een gratis vermelding?

Plaats advertentie

De top 12 van de meest stinkende honden
Net als de mens heeft elke hond zijn eigen unieke geur, maar bepaalde rassen hebben meer last van een 'hondengeur'. En deze kan nogal onaangenaam zijn.
NVWA: Verdiep je als consument bij aanschaf van een pup
Vieze hokken. Te kleine hokken. Niet de beschikking hebben over (schoon) drinkwater en geen aandacht voor socialisatie.
Hondencentrum Kwispel Enzo moet per direct stoppen
De fokker Hondencentrum Kwispel enzo uit het Brabantse Eersel moet van de voorzieningenrechter per direct stoppen met de fokkerij.
Vizslaverening verdient een dikke pluim bij aanpak epilepsie
Met een vizsla die lijdt aan epilepsie mag niet (meer) worden gefokt. De ouders, broers, zussen en pups van de hond worden ook uitgesloten van fokkerij.

Plaats advertentie

Zoek je vanwege omstandigheden een nieuwe baas voor je hond?

Plaats advertentie

Deel jouw video of foto

Heb jij een leuke video of foto van je hond en wil je deze ook op de website hebben? Stuur deze dan in

Video Foto

Mijn ideale hond

Het vinden van een ras die past bij je levensstijl is de eerste en tevens belangrijkste stap naar een heerlijk leven samen met je hond.

Doe de test