Stop het blaffen van je hond

Stop het blaffen van je hond

Waarom jouw hond blaft: redenen en oplossingen

Heb je soms ook het idee dat je hond gewoon geniet van het blaffen? Sommige rassen (zoals de Cairn Terrier en de Chihuahua) staan er om bekend veel te blaffen, maar vaak is er een reden waarom je hond zo veel blaft.

Geeft jouw hond aan dat hij iets wil of beloon je hem onbewust voor het blaffen? Meestal is het laatste het geval. Stel je voor, je maakt je klaar om je hond uit te laten en hij wordt enthousiast en begint te blaffen. Als je op dat moment de deur opent, heeft je hond de volgende keer opnieuw een reden om te blaffen. Want als hij blaft, gebeurt er iets leuks. Dit geldt ook voor andere situaties, zoals etenstijd, spelen of autorijden.

Er zijn altijd wel redenen waarom je hond gaat blaffen.

Honden blaffen om verschillende redenen en voor jou als baas is het belangrijk om te begrijpen waarom jouw hond blaft. Er zijn talloze factoren die overmatig blaffen kunnen veroorzaken, waaronder angst, verveling, verlatingsangst en zelfs medische problemen. Door de onderliggende oorzaak van het blafgedrag van jouw hond te identificeren, kun je eraan werken en je hond de nodige ondersteuning en training bieden.

Er zijn verschillende redenen waarom een hond kan blaffen. Hier zijn er een paar:

 • Is hij bang?

  Een hond die bang is voor bijvoorbeeld een andere hond of een skateboard dat voorbij komt, kan ook gaan blaffen. De hond blaft op dat moment om "dat enge dier of object" weg te jagen.

 • Is hij territoriaal?

  Blaft jouw hond wanneer mensen langs je huis of auto lopen? Als dat zo is, dan blaft je hond om zijn huis/gezin te beschermen. Hij laat de personen die langslopen weten "pas op, dit is mijn terrein".

 • Verveelt je hond zich?

  Honden die niet mentaal of fysiek gestimuleerd worden, kunnen uit verveling gaan blaffen. In dit geval kan het bieden van voldoende lichaamsbeweging, speeltijd en interactief speelgoed helpen om het blaffen te verminderen.

 • Heeft hij verlatingsangst

  Honden die last hebben van verlatingsangst kunnen overmatig blaffen wanneer ze alleen worden gelaten. Dit gaat vaak gepaard met andere symptomen zoals destructief gedrag, heen en weer lopen, en plassen of poepen in huis. In dit geval is het belangrijk om je hond geleidelijk te laten wennen aan alleen zijn en overweeg hulp te zoeken van een professionele hondentrainer of gedragsdeskundige.

 • Medische problemen

  Sommige honden kunnen blaffen door medische problemen zoals gehoorverlies, verlies van gezichtsvermogen of cognitieve achteruitgang. Als het blafgedrag van je hond plotseling verandert of abnormaal lijkt, is het belangrijk om hem door een dierenarts te laten nakijken.

 • Aandacht zoeken

  Sommige honden kunnen blaffen om aandacht te krijgen van hun eigenaren. Als je hond blaft om aandacht te krijgen, is het belangrijk om het gedrag niet te belonen door hem aandacht of traktaties te geven wanneer hij blaft.

 • Omgevingsfactoren

  Honden kunnen blaffen als reactie op omgevingsfactoren zoals sirenes, onweer of vuurwerk. In dit geval kan het bieden van een veilige en beschermde omgeving voor je hond en mogelijk het gebruik van geluiddempende technieken helpen om het blaffen te verminderen.

Honden kunnen ook blaffen als begroeting of omdat ze gefrustreerd zijn wanneer ze andere honden horen blaffen. De eerste stap is om te proberen te achterhalen waarom je hond blaft. Zodra je dat weet, kun je het probleem aanpakken.

Hoe je het blafgedrag van je hond kunt aanpakken

Als het blafgedrag van je hond wordt veroorzaakt door een onderliggend medisch of gedragsprobleem, is het belangrijk om dat probleem aan te pakken om het blaffen effectief te verminderen. Raadpleeg je dierenarts of een professionele hondentrainer of -gedragsdeskundige voor begeleiding bij het identificeren en behandelen van eventuele onderliggende problemen.

 • Negeer het blaffen

  Dit kan moeilijk zijn! Het is vooral effectief als je hond blaft om aandacht te krijgen of omdat hij iets wil. Geef je hond alleen aandacht als hij stil is. Bedenk dat als je toegeeft tijdens het blaffen, het blafgedrag alleen maar zal worden versterkt.

 • Verwijder de motivatie

  Als je hond territoriaal is, verwijder dan de motivator. Probeer zijn zicht te blokkeren (denk aan het sluiten van gordijnen, het aanbrengen van folie of het verbieden van je hond om naar het raam te gaan).

 • Help je hond minder bang te zijn

  Om dit te doen, sta je op voldoende afstand van het "enge" object zodat je hond er niet meer op blaft. Als hij iets ziet dat hem normaal doet blaffen, beloon hem dan voordat hij ook maar één keer blaft. Uiteindelijk kun je steeds dichter bij het "enge" object komen met je hond. Als de hond weer begint te blaffen, loop dan weg met hem en probeer het opnieuw. Op deze manier leer je hem dat hij nergens bang voor hoeft te zijn.

 • Leer hem "Stil maar"

  Als je hond blaft, pak dan wat lekkers. Als hij stil is, geef hem dan de beloning en zeg "stil maar". Op deze manier leert je hond dat hij een beloning krijgt als hij stil is. Dit vereist enige volharding, maar uiteindelijk leert je hond dat als je "stil maar" zegt, hij geen reden heeft om te blaffen.

 • Leer hem iets anders te doen

  Dit kan moeilijk zijn, omdat er bijvoorbeeld honden zijn die ook blaffen als ze gewoon liggen. Maar je kunt dit blafgedrag ook aanpakken. Denk bijvoorbeeld aan zijn favoriete speeltje. Als hij stopt met blaffen, geef hem dan zijn bal of speeltje. Op deze manier leer je je hond dat hij beter iets kan

Blaffen is een natuurlijk gedrag voor honden, maar overmatig blaffen kan een ergernis zijn voor zowel de hond als de eigenaar. Het begrijpen van de redenen achter het blafgedrag van een hond is cruciaal om het effectief aan te pakken. Onthoud dat geduld, consistentie en positieve versterking essentieel zijn om het gedrag van je hond te veranderen, en dat het in ernstigere gevallen nodig kan zijn om professionele hulp in te roepen.

Anderen bekeken ook

Gratis vermelding

Ben je een fokker en wil je een gratis vermelding?

Plaats advertentie

Plaats advertentie

Zoek je vanwege omstandigheden een nieuwe baas voor je hond?

Plaats advertentie

Deel jouw video of foto

Heb jij een leuke video of foto van je hond en wil je deze ook op de website hebben? Stuur deze dan in

Video Foto

Mijn ideale hond

Het vinden van een ras die past bij je levensstijl is de eerste en tevens belangrijkste stap naar een heerlijk leven samen met je hond.

Doe de test