Help, mijn hond rent overal achteraan

Help, mijn hond rent overal achteraan

Voorkom achtervolgingsgedrag hond

Auto's, eekhoorns, fietsers, skaters, katten en joggers - het zijn allemaal doelwitten voor je hond. Deze achtervolgingen kunnen niet alleen heel veel frustraties bij jou als baas teweegbrengen, maar het kan ook zeer gevaarlijke situaties opleveren. En wat dacht je van de vijandige reacties van bijvoorbeeld de fietser of de jogger die achtervolgt wordt door je hond. Daarom is het belangrijk om te weten hoe je als eigenaar dit gedrag kunt voorkomen en aanpakken. 

Allereerst is het belangrijk om te begrijpen dat elk ras een prooi-instinct heeft. Dit instinct hebben ze nodig om in het wild te kunnen overleven. Echter, honden die als huisdier worden gehouden hebben dit instinct niet meer nodig omdat ze elke dag worden voorzien van voedsel en vers water. Toch kan dit instinct blijven bestaan en tot uiting komen in het achtervolgen van objecten en dieren.

Hoe moet je het probleem aanpakken? 

We moeten in ieder geval gebruik maken van het voordeel dat je je hond echt alles aan kunt leren wat jij maar wilt. Bij het ene ras zal dit veel sneller gaan dan bij het andere ras, maar niets is onmogelijk. Het enige wat je als baas nodig hebt is geduld, consequent zijn en blijven en blijven oefenen en trainen. 

De prooidrift is een instinctief gedrag bij honden. De meeste honden krijgen echt een kick van het proberen te pakken van hun 'prooi'.

Je kunt ervoor zorgen dat de hond alleen mag achtervolgen wanneer jij dat wilt en wanneer het veilig is. Bijvoorbeeld tijdens het spelen van frisbee of het gooien van een bal. Hiermee kan het achtervolgen van objecten en dieren in een veilige omgeving worden gestimuleerd en kan ongewenst gedrag worden voorkomen. 

Om dit achtervolgen onder controle te krijgen kost veel tijd en energie. Mocht je merken dat je het niet alleen redt, vraag dan hulp van een hondentrainer. Volg onderstaande stappen op om het jachtinstinct van de hond onder controle te krijgen.

  1. Net zoals bij andere gedragsproblemen is het belangrijk dat je ervoor zorgt dat de hond zowel mentaal als geestelijk genoeg uitdaging krijgt. Dit voorkomt dat de hond zelf op zoek moet gaan naar de energiedump.

  2. Presenteer alternatieve methoden voor het instinct van jagen / achtervolgen. van de release. Behendigheidscursussen zijn leuke en effectieve manieren om het intense verlangen van je hond om te jagen te benutten. Leer je hond bijvoorbeeld frisbee of het terugbrengen van een bal en beloon haar pas als ze het juiste doel achtervolgt. Met andere woorden, train je hond dat iets achterna jagen alleen mag als jij dat voorwerp weg hebt gegooid.

  3. Leer haar het commando 'hier. Dit verbetert de impulscontrole.

  4. Als de hond een truc of commando heeft geleerd, hou dan niet op moet leren. Blijf de hond mentaal uitdagen met nieuwe trucjes of commando's. Dit verbeterd de impulscontrole en geeft de nodige mentale stimulatie. Op deze pagina staan diverse commando's die je de hond aan kunt leren.

  5. Leer haar een beloningswoord. Dit wil zeggen dat als je bijvoorbeeld het woord 'koekje' leert, dat ze dan weet dat ze iets ontzettend lekkers krijgt en dus ook meteen komt. Hou deze beloning echt speciaal, dus geef alleen dat ene hele lekkere als ze iets goeds heeft gedaan.

Hoe kun je het probleem voorkomen?

Om het achtervolgen van objecten en dieren onder controle te krijgen, is een goede gehoorzaamheidsopleiding van cruciaal belang. Hiermee leert de hond niet alleen respect te hebben voor de baas, maar kan ook veel ongewenst gedrag worden voorkomen. Een hond kan namelijk worden geleerd om te luisteren naar bevelen en commando's van de eigenaar. Hierdoor kan de eigenaar bijvoorbeeld voorkomen dat de hond achter een auto of een fietser aanrent.

Daarnaast is het belangrijk om voldoende lichaamsbeweging te bieden aan de hond. Een hond die genoeg beweging krijgt, zal minder snel ongewenst gedrag vertonen omdat hij zijn energie kwijt kan. Hierdoor zal de hond minder snel de behoefte hebben om achter objecten en dieren aan te rennen.

Neem de tijd

Het ene ras zal sneller leren dan het andere ras. Maar met geduld, consistentie en veel oefening en training kan een eigenaar zijn hond alles aanleren wat hij wilt. Het is dus mogelijk om het instinct van de hond om achter objecten en dieren aan te rennen, onder controle te krijgen. 

Sommige rassen, zoals windhonden en terriërs, hebben van nature een sterkere prooidrift dan andere rassen. Maar dit betekent niet dat het achtervolgen van objecten en dieren niet kan worden afgeleerd.

De prooidrift is een instinctief gedrag bij honden. De meeste honden krijgen echt een kick van het proberen te pakken van hun 'prooi'. Belangrijk is dus om het gedrag onder controle te krijgen en het alleen toe te staan als jij dat wilt en wanneer jij dat wilt (frisbee, balletje gooien). Vroege, uitgebreide opvoeding en voldoende lichaamsbeweging zijn de twee meest effectieve methodes.

Met de juiste training en begeleiding is het mogelijk om het achtervolgingsgedrag van je hond onder controle te krijgen. Zo voorkom je gevaarlijke situaties en frustraties bij zowel de hond als de eigenaar. 

Anderen bekeken ook

Gratis vermelding

Ben je een fokker en wil je een gratis vermelding?

Plaats advertentie

Plaats advertentie

Zoek je vanwege omstandigheden een nieuwe baas voor je hond?

Plaats advertentie

Deel jouw video of foto

Heb jij een leuke video of foto van je hond en wil je deze ook op de website hebben? Stuur deze dan in

Video Foto

Mijn ideale hond

Het vinden van een ras die past bij je levensstijl is de eerste en tevens belangrijkste stap naar een heerlijk leven samen met je hond.

Doe de test