Begroeting bij honden, wat gebeurt er? (video)

Begroeting bij honden, wat gebeurt er? (video)

Signalen van honden bij een onderlinge ontmoeting

Tijdens de begroeting tussen honden worden er allemaal signalen afgegeven aan elkaar. Signalen die de andere hond duidelijk maken wat de stand van zaken is. In de bijgevoegde video hebben wij stap voor stap een normale begroeting uitgelicht.

Wanneer honden elkaar ontmoeten, communiceren ze op verschillende manieren met elkaar. Dit kan soms moeilijk te begrijpen zijn voor baasjes, vooral als ze niet bekend zijn met de signalen die honden afgeven. Het kan ook zijn dat het allemaal te snel gaat om goed te kunnen volgen. Maar tijdens elke ontmoeting wisselen honden signalen uit, zelfs de kleinste signalen kunnen betekenisvol zijn.

De begroeting tussen honden begint altijd met het ruiken van elkaars achterwerk. Dit is voor honden een belangrijke manier om informatie over elkaar te verzamelen. Na het snuffelen beginnen ze elkaar te verkennen door elkaar te besnuffelen en te bekijken. Als een hond door zijn voorpoten zakt, nodigt hij de andere hond uit om te spelen. Maar als een hond na het snuffelen zijn kop in de nek van de andere hond legt, laat hij zien dat hij de baas is. Dit kan leiden tot onenigheid tussen de honden, dus het is belangrijk dat je als baasje alert bent en de signalen van je hond begrijpt. 

Het kan ook zijn dat de honden ieder hun eigen weg gaan. Directe benaderingen kunnen soms leiden tot agressieve reacties van de andere hond, terwijl timide honden zich juist voorzichtig en laag bij de grond benaderen en snel wegrennen als het hen teveel wordt.

Zodra de honden elkaar beter leren kennen, ontstaan er kleine regeltjes tussen hen. Ze spelen samen en worden steeds toleranter naar elkaar toe. Foutjes tijdens het spel worden meestal geaccepteerd.

Opgesomd komt dit op het volgende neer:

 • Snuffelen

  Het ruiken aan elkaars achterwerk is een belangrijke manier voor honden om informatie over elkaar te verzamelen.

 • Besnuffelen en bekijken

  Na het ruiken beginnen honden elkaar te verkennen door elkaar te besnuffelen en te bekijken.

 • Door de voorpoten zakken

  Als een hond door zijn voorpoten zakt, nodigt hij de andere hond uit om te spelen.

 • Kop in nek leggen

  Als een hond na het ruiken zijn kop in de nek van de andere hond legt, laat hij zien dat hij de baas is. Dit kan leiden tot onenigheid tussen de honden.

 • Eigen weg gaan

  Het kan ook zijn dat de honden ieder hun eigen weg gaan. Directe benaderingen kunnen soms leiden tot agressieve reacties van de andere hond, terwijl timide honden zich juist voorzichtig en laag bij de grond benaderen en snel wegrennen als het hen teveel wordt.

 • Spelen

  Zodra de honden elkaar beter leren kennen, ontstaan er kleine regeltjes tussen hen en spelen ze samen. Foutjes tijdens het spel worden meestal geaccepteerd.

Om deze signalen en communicatie tussen honden beter te begrijpen, hebben we een video waarin we een standaard ontmoeting tussen een groepje honden uitleggen en de signalen die de honden afgeven toelichten. Als baasje kun je veel leren door deze signalen te observeren en te begrijpen wat je hond probeert te communiceren. 

De signalen tijdens een ontmoeting

 

De dynamiek van het sociale gedrag tussen honden.

Honden zijn van nature sociale dieren en hebben een hiërarchie in hun sociale groep. Wanneer honden elkaar ontmoeten, zullen ze verschillende signalen geven om hun positie in de hiërarchie te bepalen. Sommige van deze signalen zijn subtiel, zoals het vermijden van oogcontact of het lager bij de grond houden van het lichaam, terwijl andere signalen duidelijker zijn, zoals het uitdagen van de andere hond door middel van grommen en snauwen.

Al met al is de communicatie tussen honden zeer complex en uitgebreid. Het begrijpen van deze communicatiemethoden kan ons helpen om beter te begrijpen hoe honden elkaar en ons als hun menselijke metgezellen begrijpen en behandelen.

Anderen bekeken ook

Gratis vermelding

Ben je een fokker en wil je een gratis vermelding?

Plaats advertentie

Plaats advertentie

Zoek je vanwege omstandigheden een nieuwe baas voor je hond?

Plaats advertentie

Deel jouw video of foto

Heb jij een leuke video of foto van je hond en wil je deze ook op de website hebben? Stuur deze dan in

Video Foto

Mijn ideale hond

Het vinden van een ras die past bij je levensstijl is de eerste en tevens belangrijkste stap naar een heerlijk leven samen met je hond.

Doe de test