Begroeting bij honden, wat gebeurt er nu echt? (video)

Begroeting bij honden, wat gebeurt er nu echt? (video)

Tijdens de begroeting tussen honden worden er allemaal signalen afgegeven aan elkaar. Signalen die de andere hond duidelijk maken wat de stand van zaken is. In de bijgevoegde video hebben wij stap voor stap een normale begroeting uitgelicht.

Als honden elkaar ontmoeten dan vinden er veel manieren van communiceren plaats. Wij als baas hebben deze signalen van communicatie vaak niet door. Dit kan ook komen doordat je als baas de signalen niet kent, of omdat het soms allemaal wat snel gaat. Maar bij elke ontmoeting wisselen honden signalen af, hoe klein deze soms ook kunnen zijn.
Tijdens deze begroeting maken de honden aan elkaar duidelijk wat de stand van zaken is. Ze beginnen altijd met het ruiken. Na het ruiken begint het aftasten.

Als de hond wat door de voorpoten heen gaat zakken, dan nodigt hij de andere hond uit tot een spel. Legt een hond na het ruiken bijvoorbeeld zijn kop in de nek van de andere hond, dan wil hij laten zien dat hij de baas is. Wees op zo'n moment als baas alerter, aangezien de andere hond dit niet hoeft te pikken. Het kan ook zijn dat de honden ieder hun eigen weg gaan. Honden die vrij direct zijn in de benadering kunnen een sneer krijgen met de boodschap "Pas op he? Ik ken je niet". Een timide hond kan de andere hond wat voorzichtig en laag bij de grond benaderen. Klaar om weg te rennen als het hem teveel wordt.

Zodra de honden de gelegenheid hebben gekregen om elkaar te leren kennen, dan beginnen de kleine onderlinge regeltjes. Ze gaan elkaar tijdens het spel wat beter leren kennen en worden wat toleranter richting elkaar. Foutjes tijdens een spel kunnen gebeuren en worden over het algemeen geaccepteerd.

Op onderstaande video hebben wij een doorsnee ontmoeting tussen een groepje honden toegelicht en worden signalen die de hond af heeft gegeven uitgelicht.

Gratis vermelding

Ben je een fokker en wil je een gratis vermelding?

Plaats advertentie

NVWA: Verdiep je als consument bij aanschaf van een pup
Vieze hokken. Te kleine hokken. Niet de beschikking hebben over (schoon) drinkwater en geen aandacht voor socialisatie.
Hondencentrum Kwispel Enzo moet per direct stoppen
De fokker Hondencentrum Kwispel enzo uit het Brabantse Eersel moet van de voorzieningenrechter per direct stoppen met de fokkerij.
Vizslaverening verdient een dikke pluim bij aanpak epilepsie
Met een vizsla die lijdt aan epilepsie mag niet (meer) worden gefokt. De ouders, broers, zussen en pups van de hond worden ook uitgesloten van fokkerij.
Nieuwe regelgeving chip, paspoort en registratie hond en kat
Per 1 november 2021 veranderd er een hoop op het gebied van pups fokken en honden uit het buitenland over nemen.

Plaats advertentie

Zoek je vanwege omstandigheden een nieuwe baas voor je hond?

Plaats advertentie

Deel jouw video of foto

Heb jij een leuke video of foto van je hond en wil je deze ook op de website hebben? Stuur deze dan in

Video Foto

Mijn ideale hond

Het vinden van een ras die past bij je levensstijl is de eerste en tevens belangrijkste stap naar een heerlijk leven samen met je hond.

Doe de test