Chronisch nierfalen bij de kat

Chronisch nierfalen bij de kat

Chronisch nierfalen is een aandoening die we vooral bij de oudere kat en in een wat mindere mate bij de oudere hond zien. De therapie is erop gericht de nieren zo min mogelijk te belasten en de overgebleven functie te optimaliseren.

 1. Hoe werken de nieren?
 2. Net als de mens hebben honden en katten twee nieren. De belangrijkste functie van de nieren is het filteren van het bloed, waardoor de afvalstoffen uit het lichaam verwijderd worden. Ze vormen de urine. Ze doen dit m.b.v. ontelbare kleine filtertjes, de nefronen, die de afvalstoffen uit het lichaam laten verdwijnen in de urine. Nieren hebben een grote reservecapaciteit.
 3. Wat is chronisch nierfalen?
 4. Pas als meer dan 2/3 van de nieren niet meer functioneert zullen er klinische verschijnselen zichtbaar worden en spreken we van nierfalen. Vaak is de achteruitgang van de nierfunctie al maanden of jaren aan de gang. We zien nierfalen meestal bij oudere katten. Vaak is de oorzaak onbekend.

  Symptomen van chronisch nierfalen bij de kat

  De symptomen kunnen o.a. zijn:
  1. Sloomheid
  2. Minder eten
  3. Vermageren
  4. Braken
  5. Veel drinken en plassen
  6. Een slechtere vacht (opstaand, minder glanzend, klitten).

  Diagnose van chronisch nierfalen bij de kat

  De basis van nieronderzoek is bloedonderzoek. Aanvullend kunnen we andere bloedbepalingen uitvoeren (bijvoorbeeld bepaalde elektrolyten en/of schildklierfunctie). Ook bloeddrukmeting en echografie van de nieren kunnen een aanvullende functie hebben in de diagnostiek van nierproblemen.

  Bij het bloedonderzoek bepalen in principe 2 parameters in het bloed:
  1. Ureum is een maat voor de hoeveelheid afvalstoffen.
  2. Creatinine is een maat voor de nierbeschadiging.
  Wist u dat we tegenwoordig nierfalen al in een vroeg stadium kunnen ontdekken door een urinetest.

  Behandeling van chronisch nierfalen bij de kat

  Afhankelijk van de bloeduitslag zullen we een aantal stappen ondernemen.
  1. Infuus
  2. Bij een hoog ureumgehalte zullen we de nieren 3 dagen spoelen. Dit zorgt vaak voor een aanzienlijke daling van het ureumgehalte waardoor de hond of kat zich weer lekkerder voelt. Infuus kan gegeven worden onder de huid of direct in de bloedbaan. Ook het creatinine gehalte kan dalen na infuus.
  3. Aangepaste voeding
  4. Nierdieet zorgt ervoor dat de nieren minder snel achteruit gaan en de kwaliteit van leven verbeterd wordt. Uit onderzoek is gebleken dat met niervoeding katten 2 jaar langer leven dan zonder niervoeding! Niervoeding is een complete voeding die een speciale eiwitbron en een laag fosforgehalte bevat. Daardoor wordt de nier minder belast. Het beste is om deze voeding levenslang te geven.
  5. Medicatie
  6. Bepaalde medicijnen geven de nieren ondersteuning. Fortekor® geeft een verbeterde doorbloeding van de nieren, waardoor de filterfunctie langer behouden blijft. Fortekor® zal levenslang gegeven moeten worden. Soms moeten nog andere medicijnen gegeven worden.

  Prognose van chronisch nierfalen bij de kat

  Helaas wordt de nieren niet meer beter. Maar we kunnen er wel voor zorgen dat uw huisdier een goed leven krijgt! De prognose is onder andere afhankelijk van het ureumgehalte na 3 dagen infuus en medicatie. Het is lastig te voorspellen hoe lang de functie van de nieren voldoende zal blijven. Wel weten we dat de achteruitgang van de nierfunctie geremd kan worden met de juiste behandeling en dat uw huisdier dan nog jaren een goede kwaliteit van leven kan hebben!

  Het is bovendien goed om op regelmatige basis de nierfunctie te blijven controleren om de therapie daar waar nodig bij te sturen.

  Preventie van chronisch nierfalen bij de kat

  Het is niet bekend wat je kunt doen om Chronisch nierfalen bij de kat te voorkomen. Voor vragen kun je altijd terecht bij je dierenarts.
  Wij willen je erop wijzen dat deze informatie puur ter kennisgeving is. Wij raden iedereen te allen tijde aan om contact op te nemen met je dierenarts.

  Anderen bekeken ook
De top 12 van de meest stinkende honden
Net als de mens heeft elke hond zijn eigen unieke geur, maar bepaalde rassen hebben meer last van een 'hondengeur'. En deze kan nogal onaangenaam zijn.
NVWA: Verdiep je als consument bij aanschaf van een pup
Vieze hokken. Te kleine hokken. Niet de beschikking hebben over (schoon) drinkwater en geen aandacht voor socialisatie.
Hondencentrum Kwispel Enzo moet per direct stoppen
De fokker Hondencentrum Kwispel enzo uit het Brabantse Eersel moet van de voorzieningenrechter per direct stoppen met de fokkerij.
Vizslaverening verdient een dikke pluim bij aanpak epilepsie
Met een vizsla die lijdt aan epilepsie mag niet (meer) worden gefokt. De ouders, broers, zussen en pups van de hond worden ook uitgesloten van fokkerij.

Nova Scotia Ducktolling Retriever pups

Half december zullen wij pups hebben van ons teefje en onze reu.Beide zijn onze gezelschapshonden.Pu

Herplaatsing ,reeds getrainde border Collie

Isa een teefje ,10maanden ,heb ik weggehaald omdat er teveel Junior pups zaten ,ze is nu ongeveer 6