Artrose bij de kat

Artrose

Artrose bij de kat

Wat is artrose eigenlijk?
We denken bij het woord artrose vaak aan gewrichtsslijtage. Echter is dit niet helemaal correct.Er vormt zich bij artrose meestal juist extra bot en wel op de plaats waar het gewrichtskapsel op het bot aanhecht.

Symptomen van artrose bij de kat

Stel u zelf de volgende vragen:
 1. Springt uw kat minder goed op of af van een hoogte?
 2. Springt uw kat alleen op of van  lagere hoogtes?
 3. Loopt uw kat soms stijf?
 4. Reageert uw minder op u?
 5. Speelt uw kat minder?
 6. Wast uw kat zich soms minder of niet helemaal meer?
 7. Is uw kat minder alert dan vroeger?
 8. Toont uw kat tekenen van kreupelheid of stijfheid?
 9. Plast uw kat meer buiten de kattenbak?
 10. Kan uw kat minder goed door het kattenluikje?
 11. Kan uw kat moeilijker de trap op- of aflopen?
Als u één of meerdere vragen met JA heeft beantwoordt, dan is het goed mogelijk dat hij of zij last heeft van artrose. U zou er dan goed aan doen uw kat te laten onderzoeken en/of uw kat een maand lang Hill's J/D voor de kat te geven.

Diganose van artrose bij de kat

De enige manier om er echt zeker van te zijn dat uw kat last heeft van artrose is door middel van röntgenfoto's. Een enkele keer kan dit zonder sedatie maar meestal zal het gewricht erg gevoelig zijn. Daarom is het meestal diervriendelijker om dit onder een lichte sedatie te doen. 

Behandeling van artrose bij de kat

Zoals eerder gezegd, de artrose zelf is niet meer te verhelpen. Maar dat wil niet zeggen dat uw kat de rest van zijn leven pijn hoeft te hebben. We kunnen de symptomen vaak heel goed behandelen.

De behandeling berust op een aantal pijlers:
 1. Medicatie
 2. De pijn en stijfheid artrose ontstaan door een septische ontsteking van het gewricht (dat betekent dat het gewricht is ontstoken zonder dat er bacteriën bij betrokken zijn, vergelijkbaar met bijvoorbeeld een voetbalknie). Om die ontsteking te bestrijden worden vaak ontstekingsremmers voorgeschreven. Een vaak gehoorde opmerking is dat het geven van pijnstillers niet goed zou zijn omdat de kat de pijn dan niet meer voelt en dan "meer kapot zou maken" Dit is niet juist, er bestaat absoluut geen gevaar voor het afscheuren van banden of gewrichtskapsel
 3. Gewichtsbeperking
 4. Uit onderzoek is gebleken dat overgewicht een belangrijke factor bij gewrichtsproblemen is. De gewrichten worden jarenlang overbelast waardoor langzaam artrose opgebouwd wordt. Voor de behandeling van artrose is beperking van overgewicht dan ook van belang om verdere artrosevorming af te remmen en om de "rust" in de gewrichten te bevorderen. Als u in het verleden al veel vergeefse moeite heeft gedaan om uw kat af te laten vallen, kan het raadzaam zijn over te stappen op een afvaldieet.
 5. Voeding:
 6. De laatste jaren is er veel onderzoek gedaan naar de rol van voedingsstoffen bij artrose. Voederfabrikant Hill’s is voorloper op dit gebied en heeft een revolutionair voeder ontwikkeld: Hill's J/D. Met dit voeder zijn spectaculaire verbeteringen in de mobiliteit van uw kat te bewerkstelligen. De gegeven hoeveelheid pijnstillers kunnen worden verlaagd of zelfs achterwege blijven!  Hill's J/D bevat hoge gehaltes aan EPA, een omega-3 vetzuur dat genen blokkeert die kraakbeenvernietigende enzymen produceren. Daarnaast controleert het de gewrichtsontsteking waardoor uiteindelijk minder of geen pijnstillers nodig zijn.

Prognose van artrose bij de kat

Het is niet bekend wat de prognose is van Artrose bij de kat. Voor vragen kun je altijd terecht bij je dierenarts.

Preventie van artrose bij de kat

Het is niet bekend wat je kunt doen om Artrose bij de kat te voorkomen. Voor vragen kun je altijd terecht bij je dierenarts.

Deze informatie is ter kennisgeving. Bij vragen en advies neem dan contact op met je dierenarts.

Anderen bekeken ook