Spoelwormen bij de kat

Spoelwormen

Spoelwormen bij de kat

De Toxocara cati is de belangrijkste darmspoelworm bij de kat. Een spoelworm van dit type kan bij volwassenheid 15cm lang worden en hij leeft in de dunne darm. Op de volgende manier kan er een infectie plaatsvinden bij de kat

Bij een kitten
Uit de eitjes ontwikkelingen zich wormenlarven. Deze zijn door de mama poes ingeslikt en komt in de melk terecht tijdens de lactatie. De eitjes die worden weer doorgeslikt. Deze ontwikkelen zich en er worden vervolgens weer eitjes gelegd. Deze komen naar buiten met de ontlasting van het kitten.

In en door de omgeving
Als de eitjes via de ontlasting weggaan uit het lijf, dan ontwikkeld deze zich in enkele weken tot een stadium, waarin ze een andere kat kunnen besmetten. Als een kitten ze inslikt, dan ontwikkeld het eitje zich in de darm tot worm. Als een kat volwassen is, dan komt een eitje uit en nestelt de larve zich in ander weefsel.

Door het eten van andere dieren
Door de jacht op geïnfecteerde dieren kan een kat of kitten zelf worden besmet. Via de spijsvertering komen de wormenlarven vrij en deze ontwikkeld zich tot worm die eitjes kan leggen. Vooral bij kittens kunnen spoelworminfecties ernstige ziekten veroorzaken. Mensen kunnen ook besmet worden met wormen. Een kitten die niet door de fokker is ontwormd, heeft bijna altijd spoelworm. Maatregelen zijn dan zeker nodig

Het is van belang om alle katten en kittens regelmatig te ontwormen. Dit kan middels poeders en tabletten en kan via de bek of door het voer worden gegeven. Pipetjes en injecties zijn er ook en deze worden op de huid aangebracht.

Symptomen van spoelwormen bij de kat

  • Een vacht die lelijk is
  • Diarree
  • De kat is zwak
  • De buik is dik
  • Braken van wormen of wormen in de ontlasting

Diganose van spoelwormen bij de kat

Het is niet bekend wat de diagnose is van Spoelwormen bij de kat. Voor vragen kun je altijd terecht bij je dierenarts.

Behandeling van spoelwormen bij de kat

Het is niet bekend wat de behandeling is van Spoelwormen bij de kat. Voor vragen kun je altijd terecht bij je dierenarts.

Prognose van spoelwormen bij de kat

Het is niet bekend wat de prognose is van Spoelwormen bij de kat. Voor vragen kun je altijd terecht bij je dierenarts.

Preventie van spoelwormen bij de kat

Het is niet bekend wat je kunt doen om Spoelwormen bij de kat te voorkomen. Voor vragen kun je altijd terecht bij je dierenarts.

Deze informatie is ter kennisgeving. Bij vragen en advies neem dan contact op met je dierenarts.

Anderen bekeken ook