Hoge bloeddruk bij de kat

Hoge bloeddruk

Hoge bloeddruk bij de kat

Bij mensen komt een hoge bloeddruk vaak voor. De oorzaak bij dieren komt vaak door andere ziektes

Bloeddruk, wat is dat eigenlijk?
Bij het samen trekken van het hart komt er bloed in de slagaders Deze golf van bloed geeft de pols. Een systolische bloeddruk is het moment dat de druk in de bloedvaten het hoogste is tijdens de hartcontractie. Dit is de bloeddruk die bij dieren gemeten wordt. De slagader veranderd constant van grootte, door het verwijden of samentrekken. Als de bloedvaten wijd zijn, stroomt het bloed beter. Hierdoor krijgen sommige organen meer bloed op sommige momenten door samentrekken of verwijden van de bloed-vaten. Hoe ouder het dier, hoe hoger de bloeddruk. De wand van het bloedvat is niet meer zo elastisch bij oudere dieren. Het verwijden gaat moeilijker, er ontstaat meer weerstand, en daarom stijgt de bloeddruk.

In het lichaam, hoe wordt de bloeddruk geregeld?
  1. In bloedvaten (de grote) daarin zitten zenuwcellen. Deze zenuwcellen meten de bloeddruk( de zogenaamde druk-receptoren). Als de druk te hoog wordt, dan gaat er een signaal naar de hersenen. Sommige zenuwenbanen zullen geremd worden. Dit zorgt voor verwijding van bloedvaten perifeer, en dat zorgt weer voor  een daling van de bloeddruk.Dit is een snel proces.
  2. Er worden hormonen aangemaakt die de bloeddruk kunnen beïnvloeden. Bijvoorbeeld:
    1. Noradrenaline en adrenaline worden door de bijnier afgegeven. De bloeddruk stijgt hierdoor.
    2. Hormoonproducerende cellen  zijn aanwezig in de nieren. Deze hebben invloed op de bloeddruk zelf en de water en natrium opname in de nieren.
    3. In de hersenklier, de hypofyse, wordt het hormoon ADH gemaakt. Deze geeft stijging van de bloeddruk en beïnvloedt de waterhuishouding en natrium
    4. Het eiwit ANP komt vrij bij uitrekking van de hartspier. Een bloeddrukdaling is het gevolg


Hoe ontstaat hypertensie
In veel gevallen is de stijging van de bloeddruk een gevolg van andere ziektes.
Bijvoorbeeld:
  1. Nierziektes
  2. Ziekte van de schildklier er wordt te veel schildklier-hormoon gevormd
  3. Bloedarmoede (chronisch)
  4. Bijnier tumor  (er wordt te veel aldosteron-hormoon geproduceerd.)


Wat veroorzaakt een hoge bloeddruk:
Bloedvaten beschadigen door een te hoge druk. Er kan verbind weefseling van de vaatwand komen en daardoor ontstaan geregeld kleine bloedingen. Met name in de oogvaten.
Bloedingen zijn waarneembaar in het oog en door beschadiging van het netvlies  kan blindheid komen.
De  vaten in de nieren raken ook betrokken bij dit proces en daardoor ontstaat er nierschade. Het hart moet harder werken en een vergroting van het hart zal zichtbaar zijn.

Symptomen van hoge bloeddruk bij de kat

Het is niet bekend wat de symptomen zijn van Hoge bloeddruk bij de kat. Voor vragen kun je altijd terecht bij je dierenarts.

Diganose van hoge bloeddruk bij de kat

Het beste is dat de bloeddruk gemeten wordt met de baas erbij in een rustige omgeving. Over de elleboog van de voorpoot wordt een plastic band gebracht.

Met een Doppler-transducer kunnen de bloed-pulsaties aan een bloedvat in de ondervoet hoorbaar gemaakt worden .

Bij het opblazen van de aangebrachte plastic band wordt de bovendruk bepaald door het nog net hoorbaar zijn van de pulsaties. Gemiddeld is de druk bij de meeste katten tussen 120 en 180mmHG. Als er een constante druk is van 180-190 is er een te hoge bloeddruk.

Behandeling van hoge bloeddruk bij de kat

Allereerst worden de onderliggende ziektes behandeld. Het kan zijn dat na de behandeling daarvan de bloeddruk weer normaal is. Indien deze te hoog blijft, kan er medicatie gegeven worden voor de bloeddruk.

Prognose van hoge bloeddruk bij de kat

Het is niet bekend wat de prognose is van Hoge bloeddruk bij de kat. Voor vragen kun je altijd terecht bij je dierenarts.

Preventie van hoge bloeddruk bij de kat

Voordat er beschadigingen zijn opgetreden is het van belang de hoge bloeddruk te ontdekken.
Verstandig is het om bij elke kat van 10jr of ouder jaarlijks de bloeddruk te laten meten. De onderliggende ziektes moeten snel behandeld worden bij de patiënt, en moet 3-maandelijks de druk worden gemeten.

Er zijn goed werkende medicatie om invloed op de bloeddruk uit te kunnen oefenen.

Deze informatie is ter kennisgeving. Bij vragen en advies neem dan contact op met je dierenarts.

Anderen bekeken ook