Hoge bloeddruk bij de hond

Hoge bloeddruk bij de kat

Bij mensen komt een hoge bloeddruk vaak voor. De oorzaak bij dieren komt vaak door andere ziektes

Bloeddruk, wat is dat eigenlijk?
Bij het samen trekken van het hart komt er bloed in de slagaders Deze golf van bloed geeft de pols. Een systolische bloeddruk is het moment dat de druk in de bloedvaten het hoogste is tijdens de hartcontractie. Dit is de bloeddruk die bij dieren gemeten wordt. De slagader veranderd constant van grootte, door het verwijden of samentrekken. Als de bloedvaten wijd zijn, stroomt het bloed beter. Hierdoor krijgen sommige organen meer bloed op sommige momenten door samentrekken of verwijden van de bloed-vaten. Hoe ouder het dier, hoe hoger de bloeddruk. De wand van het bloedvat is niet meer zo elastisch bij oudere dieren. Het verwijden gaat moeilijker, er ontstaat meer weerstand, en daarom stijgt de bloeddruk.

In het lichaam, hoe wordt de bloeddruk geregeld?

 1. In bloedvaten (de grote) daarin zitten zenuwcellen. Deze zenuwcellen meten de bloeddruk( de zogenaamde druk-receptoren). Als de druk te hoog wordt, dan gaat er een signaal naar de hersenen. Sommige zenuwenbanen zullen geremd worden. Dit zorgt voor verwijding van bloedvaten perifeer, en dat zorgt weer voor  een daling van de bloeddruk.Dit is een snel proces.
 2. Er worden hormonen aangemaakt die de bloeddruk kunnen beïnvloeden. Bijvoorbeeld:
  1. Noradrenaline en adrenaline worden door de bijnier afgegeven. De bloeddruk stijgt hierdoor.
  2. Hormoonproducerende cellen  zijn aanwezig in de nieren. Deze hebben invloed op de bloeddruk zelf en de water en natrium opname in de nieren.
  3. In de hersenklier, de hypofyse, wordt het hormoon ADH gemaakt. Deze geeft stijging van de bloeddruk en beïnvloedt de waterhuishouding en natrium
  4. Het eiwit ANP komt vrij bij uitrekking van de hartspier. Een bloeddrukdaling is het gevolg


Hoe ontstaat hypertensie
In veel gevallen is de stijging van de bloeddruk een gevolg van andere ziektes.
Bijvoorbeeld:
 1. Nierziektes
 2. Ziekte van de schildklier er wordt te veel schildklier-hormoon gevormd
 3. Bloedarmoede (chronisch)
 4. Bijnier tumor  (er wordt te veel aldosteron-hormoon geproduceerd.)


Wat veroorzaakt een hoge bloeddruk:
Bloedvaten beschadigen door een te hoge druk. Er kan verbind weefseling van de vaatwand komen en daardoor ontstaan geregeld kleine bloedingen. Met name in de oogvaten.
Bloedingen zijn waarneembaar in het oog en door beschadiging van het netvlies  kan blindheid komen.
De  vaten in de nieren raken ook betrokken bij dit proces en daardoor ontstaat er nierschade. Het hart moet harder werken en een vergroting van het hart zal zichtbaar zijn.

Symptomen van hoge bloeddruk bij de hond

Het is niet bekend wat de symptomen zijn van Hoge bloeddruk bij de hond. Voor vragen kun je altijd terecht bij je dierenarts.

Diagnose van hoge bloeddruk bij de hond

Het beste is dat de bloeddruk gemeten wordt met de baas erbij in een rustige omgeving. Over de elleboog van de voorpoot wordt een plastic band gebracht.

Met een Doppler-transducer kunnen de bloed-pulsaties aan een bloedvat in de ondervoet hoorbaar gemaakt worden .

Bij het opblazen van de aangebrachte plastic band wordt de bovendruk bepaald door het nog net hoorbaar zijn van de pulsaties. Gemiddeld is de druk bij de meeste katten tussen 120 en 180mmHG. Als er een constante druk is van 180-190 is er een te hoge bloeddruk.

Behandeling van hoge bloeddruk bij de hond

Allereerst worden de onderliggende ziektes behandeld. Het kan zijn dat na de behandeling daarvan de bloeddruk weer normaal is. Indien deze te hoog blijft, kan er medicatie gegeven worden voor de bloeddruk.

Prognose van hoge bloeddruk bij de hond

Het is niet bekend wat de prognose is van Hoge bloeddruk bij de hond. Voor vragen kun je altijd terecht bij je dierenarts.

Preventie van hoge bloeddruk bij de hond

Voordat er beschadigingen zijn opgetreden is het van belang de hoge bloeddruk te ontdekken.
Verstandig is het om bij elke kat van 10jr of ouder jaarlijks de bloeddruk te laten meten. De onderliggende ziektes moeten snel behandeld worden bij de patiënt, en moet 3-maandelijks de druk worden gemeten.

Er zijn goed werkende medicatie om invloed op de bloeddruk uit te kunnen oefenen.
Wij willen je erop wijzen dat deze informatie puur ter kennisgeving is. Wij raden iedereen te allen tijde aan om contact op te nemen met je dierenarts.

Anderen bekeken ook
Vizslaverening verdient een dikke pluim bij aanpak epilepsie
Met een vizsla die lijdt aan epilepsie mag niet (meer) worden gefokt. De ouders, broers, zussen en pups van de hond worden ook uitgesloten van fokkerij.
Nieuwe regelgeving chip, paspoort en registratie hond en kat
Per 1 november 2021 veranderd er een hoop op het gebied van pups fokken en honden uit het buitenland over nemen.
Het leven van je hond na de lockdown
Wij staan met zijn allen te juichen, de lockdown zit er zo goed als op. Maar hoe bevalt het leven van je hond na de lockdown? Is deze ook zo blij?
Fokkers van honden met een korte snuit eindelijk aangepakt
De eerste waarschuwing aan een fokker van honden met een te korte snuit is al uitgedeeld en komende week volgen er meer. De boete kan 1500 Euro bedragen.

Beierse Bergzweet pups te koop!

Geboren op 11 mei, 7 prachtige pups! Gawra Z Grodziskich Borow (Kees) X NL kamp Swagger-Brawura Tr

Centraal- Aziatische herdershond (puppyà

Sterk, benig, heldere vertegenwoordiger van het ras met karakter niet agressief, maar moedig, in st