Voeding voor je hond

Voeding voor je hond

Voeding en voedingstoffen voor je hond

Een hond is een alleseter. Dit wil zeggen dat honden nood hebben aan een evenwichtige voeding, bestaande uit vlees en groenten. Het is niet makkelijk om zelf een evenwichtige voeding samen te stellen voor honden. De gemakkelijkste oplossing is dan ook om commercieel hondenvoer te geven. 

Goede voeding is van essentieel belang voor de gezondheid van je hond. Maar welke soorten voer zijn er allemaal en waar moet je opletten bij het voeren van je hond?

Geperste brokken

Geperste brokken worden gemaakt door droge en natte ingrediënten samen te persen. De brokken worden dan gekoeld en verpakt. Bij het nuttigen van deze brokken valt dit na het opeten uit elkaar in de maag van de hond.

Geëxtrudeerde brokken

Het productieproces van geëxtrudeerde brokken gekenmerkt door het mixen, kneden, koken en extruderen van droge en natte grondstoffen tot brokken, gevolgd door het drogen, coaten, koelen en verpakken van de brokken. In de maag lossen de brokken op door vocht op te nemen.

Een verkeerd uitgebalanceerd dieet kan ernstige gevolgen hebben voor de hond, zoals een slechte ontwikkeling van het skelet, slappe botten....

KVV

KVV is de afkorting voor Kant-en-klaar Vers Vlees. Dit omvat vlees dat gemalen is en waar onder andere ook botten en orgaanvlees inzit en vaak ook granen en groenten. Let goed op dat er een complete variant van KVV is, maar ook een aanvullende variant. Bij de aanvullende variant missen essentiele voedingsstoffen, hier komen wij later op terug. 

BARF

BARF is de afkorting voor Bones And Raw Food of Biologically Appropriate Raw Food. BARF is ontwikkeld en bedacht door de Australische dierenarts Ian Billinghurst. Bij BARF stelt je zelf het voer samen aan de hand van percentages bot, organen en spiervlees. Ook wordt gebruik gemaakt van groenten, granen en andere ingrediënten.

NRV

NRV staat voor Natuurlijke Rauwe Voeding of Natuurlijk Rauw Voeren. Hierbij voer je delen van dieren of hele dieren. Ook hierbij worden percentages bot, spiervlees en orgaanvlees gebruikt.

Prooidieren

Prooidieren worden speciaal voor voedsel voor dieren gefokt.Alles van het prooidier wordt gegeten, inclusief de eventuele vacht. Onder prooidieren vallen onder andere ratten, muizen, kuikens, kwartels, hamsters, konijnen, cavia’s, duiven en diverse vissoorten. Vaak worden ze diepgevroren verkocht.

Essentiële voedingsstoffen

Koolhydraten, eiwitten, vetten, vitaminen en mineralen zoals calcium en fosfor zijn voedingsstoffen die ieder dier inclusief de hond nodig heeft. Essentiële voedingsstoffen zijn stoffen die honden nodig hebben, maar niet zelf aan kunnen maken en dit via het eten binnen moeten krijgen. Als een hond de essentiële voedingstoffen niet binnen krijgt gaat hun gezondheid snel achteruit. Voor honden zijn essentiële voedingsstoffen onder andere de vetzuren alfa-linoleenzuur en linoleenzuur. Deze vetzuren hebben verschillende functies, zoals het beperken van waterverlies via de huid, het omzetten van verschillende stoffen in het lichaam en het mogelijk maken van transport van stoffen van de ene soort lichaamscel naar de andere soort.

Van de omega 3 vetzuren EPA (eicosapentaeenzuur) en DHA (docosahexaeenzuur) wordt aangenomen dat deze vooral voor jonge honden belangrijk zijn voor een goede ontwikkeling van gewrichten en het zenuwstelsel.

Aminozuren. Deze worden gebruikt voor het aanmakane van eiwitte. En deze eiwitten kunnen weer gebruikt worden door het lichaam. Essentiële aminozuren voor de hond zijn arginine, methionine, histidine, phenylalanine, isoleucine, threonine, leucine, tryptofaan, lysine en valine. Belangrijk is dat deze Aminozuren allemaal in de juiste hoeveelheid in het eten zitten.

Verkrijgbare merken en typen voer

Voor honden zijn verschillende soorten voer verkrijgbaar, zoals droogvoer en natvoer. Dit droogvoer en natvoer is zowel als complete voeding als aanvullende voeding verkrijgbaar. Het verschil tussen aanvullend of compleet voer is erg belangrijk! Aanvullend voer bevat namelijk niet alle voedingsstoffen in de juiste hoeveelheden. Dit mag je dus nooit als enig voer geven. Compleet voer bevat alle voedingsstoffen in de juiste hoeveelheden en daarom is het niet nodig om supplementen te geven.

Bijna alle merken hebben droogvoer en natvoer voor verschillende levensfasen, zoals puppyvoer en seniorvoer. Drachtige honden krijgen vaak puppyvoer te eten vanwege het hoge energiegehalte. Bovendien is er voer dat bestemd is voor honden met diverse medische aandoeningen en dat door de dierenarts voorgeschreven kan worden.

Droogvoer. Hierbij kun je denken aan:

  • Geëxtrudeerde brokken;
  • Geperste brokken;
  • Diner. Diner is een mix van geëxtrudeerde brokken, verschillende gepofte granen en maïs- en erwtenvlokken. Diner wordt klaargemaakt door warm water toe te voegen, waardoor de brokken en vlokken zacht worden. Naast droogvoer is er ook natvoer verkrijgbaar voor honden.

Natvoer. Hierbij kun je denken aan:

  • Ingeblikt voer;
  • Kant en klaar vers vlees (KVV);
  • Zelf samengesteld voer volgens eigen recept;
  • Voer volgens de methode van Biologically Appropriate Raw Food (BARF);
  • Natuurlijke Rauwe Voeding (NRV). Beide soorten voer hebben hun voor- en nadelen. Droogvoer kan gemakkelijk worden bewaard en is handig bij trainingen. Sommige merken hebben een coating die helpt tandsteen te voorkomen.

Natvoer is geschikt voor het gebruik in speeltjes waar voer in wordt gestopt en kan makkelijker in een pension worden gegeven. Echter, diepvriesvoer is moeilijker mee te nemen en kan snel bederven wanneer het eenmaal ontdooid is.

Bij het voeren van honden worden vaak fouten gemaakt met betrekking tot de hoeveelheid voer. Dit kan leiden tot problemen zoals overgewicht, wat extra belasting kan geven op de gewrichten van de hond. Sommige rassen hebben sneller last van hun gewrichten, zoals Labradors en Golden Retrievers, of komen van nature al snel aan. Bij deze honden moet extra aandacht worden besteed om te voorkomen dat ze te zwaar worden.

Ga niet klakkeloos uit van de hoeveelheid die aangeven staat op de verpakking

Op de verpakking van het voer wordt vaak een algemene aanbevolen hoeveelheid vermeld die niet altijd geschikt is voor iedere hond. De hoeveelheid voer die nodig is, hangt af van het ras, de activiteit, de leeftijd en andere factoren. Daarom is het beter om naast de richtlijnen op de verpakking, ook de conditie van de hond in de gaten te houden en de hoeveelheid voer hierop aan te passen. 

Kortom, kijk goed naar je hond en hoe actief hij of zij is. Is je hond een luie donder die niets liever doet dan de hele dag lekker op zijn kleedje te liggen? Geef hem dan minder dan de aanbevolen hoeveelheid die op de verpakking staat. Is je hond een echte stuiterbal die eigenlijk alleen maar rust als jullie liggen te slapen? Voer hem dan meer.

Hou ook goed rekening met alle extraatjes die je aan je hond geeft. Bij een beloningsgerichte training geef je vaak iets als beloning. Haal dit van het voer af. Gecastreerde reuen of teven hebben over het algemeen ook minder eten nodig! 

Castratie hond: wat zijn de effecten voor de gezondheid en het gedrag
Lees ook
Castratie hond: wat zijn de effecten voor de gezondheid en het gedrag

Het samenstellen van zelfgemaakte voeding voor honden, zowel rauw als gekookt, kan ongezond zijn voor de hond omdat de juiste balans van voedingsstoffen niet gegarandeerd kan worden. Vooral bij jonge honden wordt het afgeraden om zelf een dieet samen te stellen zonder advies van een voedingsexpert. Een verkeerd uitgebalanceerd dieet kan ernstige gevolgen hebben voor de hond, zoals een slechte ontwikkeling van het skelet, slappe botten door een verkeerde calcium/fosfor verhouding, spiersamentrekkingen door te weinig calcium en verschillende hartproblemen door te weinig taurine. Deze problemen kunnen op hun beurt weer leiden tot nieuwe problemen. Als je toch zelf een dieet voor je hond wilt samenstellen, raadpleeg dan altijd een voedingsexpert om tekorten in de voeding te voorkomen.

Koolhydraat of granenvrij voeren van je hond

Een trend van de laatste tijd is het voeren van een koolhydraat- of granenvrij voer. Veel mensen denken dat honden geen koolhydraten nodig hebben en willen daarom een voer zonder granen. Hoewel honden in principe zonder koolhydraten kunnen, zijn koolhydraten wel een goede bron van energie en vezels. Honden zijn genetisch aangepast aan het eten van koolhydraten en kunnen deze beter verteren dan wolven. Koolhydraten kunnen ook nuttig zijn voor drachtige en lacterende teven om aan hun verhoogde behoefte aan glucose te voldoen.

Wij willen je erop wijzen dat deze informatie puur ter kennisgeving is. Wij raden iedereen te allen tijde aan om contact op te nemen met je dierenarts.

Bronnen:

Een hond is een alleseter. Dit wil zeggen dat honden nood hebben aan een evenwichtige voeding, bestaande uit vlees en groenten. Het is niet makkelijk om zelf een evenwichtige voeding samen te stellen voor honden.

Anderen bekeken ook

Gratis vermelding

Ben je een fokker en wil je een gratis vermelding?

Plaats advertentie

Plaats advertentie

Zoek je vanwege omstandigheden een nieuwe baas voor je hond?

Plaats advertentie

Deel jouw video of foto

Heb jij een leuke video of foto van je hond en wil je deze ook op de website hebben? Stuur deze dan in

Video Foto

Mijn ideale hond

Het vinden van een ras die past bij je levensstijl is de eerste en tevens belangrijkste stap naar een heerlijk leven samen met je hond.

Doe de test