Iedere gemeente krijgt meldpunt agressieve honden

Nieuws: Iedere gemeente krijgt meldpunt agressieve honden

In Nederland krijgt iedere gemeente een meldpunt voor gevaarlijk gedrag van honden of hinderlijk gedrag van hondenbezitters.

De rijksoverheid probeert zo het risico dat mensen worden gebeten door foute honden terug te dringen. Indien een inwoner van een gemeente een melding heeft gemaakt van een agressieve hond kan deze maatregelen opleggen aan eigenaren van honden met een hoog risico. Denk hierbij aan het verplicht aangelijnd houden van de hond of het verplicht dragen van een muilkorf.

De baas blijft altijd verantwoordelijk voor het gedrag van zijn hond en deze moet er voor zorgen dat zijn huisdier wordt uitgelaten door iemand die het dier te allen tijde onder controle heeft. Ook is de eigenaar verplicht om deskundige hulp in te schakelen als de hond agressief gedrag vertoont.

Reeds vier gemeenten hebben een meldpunt
Een meldpunt voor agressieve honden is er al in de volgende vier gemeenten: Dordrecht, Deventer, Zutphen en Rotterdam. Inwoners die overlast ervaren van agressieve honden of hun baasjes, kunnen dat bij speciale handhavers melden.

Als er een melding binnenkomt dan gaan de handhavers er mee aan het werk. Eerst wordt onderzocht of deze hond echt wel gevaarlijk is, aangezien er ook wel meldingen binnenkomen van mensen die alleen maar bang zijn voor honden. Mocht blijken dat de hond daadwerkelijk agressief gedrag vertoont, dan kan de handhaver een muilkorf-verplichting opleggen. Effectief is deze maatregel natuurlijk niet. Je voorkomt hiermee dat de hond kan gaan bijten, maar het echte probleem wordt hiermee niet opgelost.
Beter is om de eigenaar een gedragstraining te laten volgen, maar dit kan alleen nog maar geadviseerd worden en niet opgelegd.

Fok en importverbod
Het ministerie van Economische Zaken en Klimaat werkt naast het meldpunt ook aan een fok- en importverbod voor hoog-risico honden. Dat zijn onder andere staffordshire-achtigen, herdershonden en pitbulls. Uit onderzoek van Bureau Beke en de Universiteit van Utrecht blijkt dat deze rassen het vaakst betrokken zijn bij bijtincidenten. Meer informatie over deze lijst over hoog risico honden valt te lezen op onze website Publicatie staatssecretaris: De lijst van agressieve honden

Vizslaverening verdient een dikke pluim bij aanpak epilepsie
Met een vizsla die lijdt aan epilepsie mag niet (meer) worden gefokt. De ouders, broers, zussen en pups van de hond worden ook uitgesloten van fokkerij.
Nieuwe regelgeving chip, paspoort en registratie hond en kat
Per 1 november 2021 veranderd er een hoop op het gebied van pups fokken en honden uit het buitenland over nemen.
Het leven van je hond na de lockdown
Wij staan met zijn allen te juichen, de lockdown zit er zo goed als op. Maar hoe bevalt het leven van je hond na de lockdown? Is deze ook zo blij?
Fokkers van honden met een korte snuit eindelijk aangepakt
De eerste waarschuwing aan een fokker van honden met een te korte snuit is al uitgedeeld en komende week volgen er meer. De boete kan 1500 Euro bedragen.

Siberische Huskies-puppy's voor herplaatsing

We hebben 2 reutjes en 2 teefjes die 13 weken oud zijn. We hebben zwart/wit en grijs/zwart/wit. Ze h

Blue merle kruising pup

Kruising border/aussie