Honden los in natuurgebied zwaar bestraft

Nieuws: Honden los in natuurgebied zwaar bestraft

Iedereen kan en mag van de natuur genieten. In veel gebieden van ons mag je de hond meenemen, maar wel aan de lijn.Boswachters zijn de ravage zat.
Op de website van natuurmonumenten valt het volgende te lezen:
'Veel wandelaars en fietsers hebben geen last van honden, maar sommige mensen vinden het niet prettig. Zij vinden het bijvoorbeeld niet leuk als een hond tegen ze opspringt, of luid blaffend achter de fiets aanrent. Ook paarden kunnen schrikken van honden. Dat willen wij voorkomen. Belangrijker nog is dat alle honden een jachtinstinct hebben. Bijna alle dieren in de natuur zijn bang voor honden, ook als ze niets doen. Herten, reeën, wilde zwijnen, hazen, dassen en andere dieren slaan op de vlucht wanneer ze zich bedreigd voelen door een hond. Soms lopen ze zich letterlijk dood op autowegen of tegen prikkeldraad. Honden bijten ieder jaar meerdere reeën dood. Als weidevogels vluchten voor honden, zijn de eieren of jonge kuikens een gemakkelijke prooi voor roofdieren.'

Boswachters zijn het zat
In de provincie Groningen zijn afgelopen weekend diverse bekeuringen uitgedeeld aan hondenbezitters die toch hun hond los lieten in natuurgebieden waar dit verboden is. En er zullen meer controles plaats gaan vinden. September afgelopen jaar waren boswachters in de provincie Utrecht het helemaal beu. De honden zouden verantwoordelijk zijn voor tientallen dodelijke aanvallen op wilde dieren en daarom gaan de boswachters nu strenger handhaven.

Voornamelijke reeën moeten het ontgelden, vertelt boswachter Tim Hogenbosch in Goedemorgen Nederland van WNL op NPO 1. “Als een hond bloed ruikt, gaat ‘ie er op af”, legt de boswachter uit. “Lijn je hond alsjeblieft aan, want het voorkomt zo veel problemen.”

Wat is de boete voor een loslopende hond in een natuurgebied?
De boete voor het los laten lopen van je hond in een gebied waar dit mag is niet gering, namelijk 90 Euro. En mocht je betrapt worden op het feit dat je hond achter wil aanrent, dan kun je een bekeuring krijgen die in de honderden euro's loopt.

Het is al veel vaker een discussiepunt geweest. Wel of niet een boete uitdelen aan wandelaars die evengoed hun hond los laten lopen in een gebied waar dit niet mag. Boze eigenaren roepen "mijn hond doet dat niet" , of "jagers schieten toch ook wild dood?" Maar als eigenaar heb je nu eenmaal te maken met regels. Hoe frustrerend het ook is, zeker gezien het feit dat er steeds minder plekken zijn waar honden los mogen lopen.

Dus wees gewaarschuwd als je toch je hond los laat lopen waar dit niet mag.

Selma

geplaatst op 17 oktober 2018 | 18:12

Bedankt voor de inzichtelijke informatie.Door het publiceren van deze informatie ben ik nu goed geïnformeerd waarom het belangrijk is om honden aangelijnd te houden in natuurgebieden. Jammer dat er ruimte wordt gegeven aan rare agressieve reacties . De denkfouten in de vorm van drogredenen valt ook onmiddellijk op. Het is helaas een vorm van communicatie die zeer beneden peil is.Deze mensen zouden niet meer moeten reageren. Leer eerst alstublieft uw emoties te beheersen en denk dan vervolgens goed na over hoe u uw standpunt wilt formuleren. Toon alstublieft respect naar alle partijen die genoemd worden in de tekst. De beheerders, eigenaren,handhavers, bezoekers, dus u ook, van de natuurgebieden met al haar prachtige flora en fauna.

Ingrid

geplaatst op 4 september 2018 | 23:41

“Als een hond bloed ruikt, gaat ‘ie er op af”. Tjonge wat voor een idioot heeft die regel verzonnen! Alsof het wild allemaal gewond rond loopt. Nu ja, waarschijnlijk zal dat af en toe wel het geval zijn als er weer zo'n kluns van een stroper onder het mom van jager in actie geweest is. Enfin, als een hond achter wild aan gaat is dat omdat zijn jachtinstinct in actie schiet en niet omdat hij bloed ruikt. Goed afgerichte honden laten het wild met rust. Ik ben begonnen met Huskies. Die hadden allemaal hun brevet gehoorzaamheid en kwamen zelfs met een konijn in zicht, op het eerste commando terug. Idem mijn American Akitas, een ras dat ik al dertig jaar heb. Helaas geld dit niet voor de meeste honden dus de vraag zelf om honden in natuurgebied aangelijnd te houden vindt ik wel correct.

Ben Javel

geplaatst op 1 juli 2018 | 10:24

Inderdaad, doe eens normaal. Boswachters staan in dienst van de ‘landheren’ en moeten ervoor zorgen dat er voldoende wild is tijdens het jachtseizoen. Of erbuiten, want tegenwoordig wordt er een gans jaar doorgeknald. Ik woon aan de rand van een bos, tegen valavond en om de 2-3 weken. Als je dan politie belt ‘wij hebben geen 4x4’... echt waar. Het is niet door de regels te verstrengen dat je dit gaat oplossen, integendeel! Mensen met huisdieren houden nu eenmaal de economie voor 2% draaiende, gun ons dan ook eens iets. Zonder ons geen DA, geen dierenwinkels, veel meer mensen werkloos en met zn allen langer werken en minder levensstandaard. Dat daar die chagrijnige dierenhaters of rijke middenstand jagers die geen belasting betalen eens over nadenken...

M.Verhagen

geplaatst op 9 mei 2018 | 11:05

Stuur de baasjes liever met zijn/haar viervoeter op cursus. geef die een papiertje dat ze hun hond onder appél hebben. En laat ze lekker met hun hond van de vrijheid genieten.

jan

geplaatst op 8 mei 2018 | 23:33

dat de boswachters beter de stropers vangen !!! ( jagers die in de nacht hun hobby verder zetten !!! ) als zij bloed ruiken gaan ze er op af !!! dat ze die ravage aanpakken ! daar hebben ze geen ballen voor !!! 1 stroper vangt meer op op 1 nacht dan alle honden op 1 jaar !!!! ???????????? dus doe eens normaal !!!! wilde dieren gaan vlugger lopen van een mens dan van een hond ! mensen die verstand hebben van honden mogen hier niet voor gestraft worden !!! zij die hun hond kunnen terugroepen !!! zij hebben meer respect voor de natuur en verstaan de natuur beter dan die boswachters !!! een boswachter die nog niet kan zien of een hond luistert ja of nee kan beter een andere job zoeken ! misschien moeten we allemaal jager of tracker worden , dat is niet zo erg voor deze wilde dieren ?

Hou mij op de hoogte bij reacties.

Plaats je bericht

Lees hier ons privacy statement

Je reactie wordt verwerkt

Anderen bekeken ook

Deel jouw video of foto

Heb jij een leuke video of foto van je hond en wil je deze ook op de website hebben? Stuur deze dan in

Video Foto