Honden los in natuurgebied zwaar bestraft

Honden los in natuurgebied zwaar bestraft

Nieuws: Honden los in natuurgebied zwaar bestraft

Iedereen kan en mag van de natuur genieten. In veel gebieden van ons mag je de hond meenemen, maar wel aan de lijn.Boswachters zijn de ravage zat.

Op de website van natuurmonumenten valt het volgende te lezen:
'Veel wandelaars en fietsers hebben geen last van honden, maar sommige mensen vinden het niet prettig. Zij vinden het bijvoorbeeld niet leuk als een hond tegen ze opspringt, of luid blaffend achter de fiets aanrent. Ook paarden kunnen schrikken van honden. Dat willen wij voorkomen. Belangrijker nog is dat alle honden een jachtinstinct hebben. Bijna alle dieren in de natuur zijn bang voor honden, ook als ze niets doen. Herten, reeën, wilde zwijnen, hazen, dassen en andere dieren slaan op de vlucht wanneer ze zich bedreigd voelen door een hond. Soms lopen ze zich letterlijk dood op autowegen of tegen prikkeldraad. Honden bijten ieder jaar meerdere reeën dood. Als weidevogels vluchten voor honden, zijn de eieren of jonge kuikens een gemakkelijke prooi voor roofdieren.'

Boswachters zijn het zat
In de provincie Groningen zijn afgelopen weekend diverse bekeuringen uitgedeeld aan hondenbezitters die toch hun hond los lieten in natuurgebieden waar dit verboden is. En er zullen meer controles plaats gaan vinden. September afgelopen jaar waren boswachters in de provincie Utrecht het helemaal beu. De honden zouden verantwoordelijk zijn voor tientallen dodelijke aanvallen op wilde dieren en daarom gaan de boswachters nu strenger handhaven.

Voornamelijke reeën moeten het ontgelden, vertelt boswachter Tim Hogenbosch in Goedemorgen Nederland van WNL op NPO 1. “Als een hond bloed ruikt, gaat ‘ie er op af”, legt de boswachter uit. “Lijn je hond alsjeblieft aan, want het voorkomt zo veel problemen.”

Wat is de boete voor een loslopende hond in een natuurgebied?
De boete voor het los laten lopen van je hond in een gebied waar dit mag is niet gering, namelijk 90 Euro. En mocht je betrapt worden op het feit dat je hond achter wil aanrent, dan kun je een bekeuring krijgen die in de honderden euro's loopt.

Het is al veel vaker een discussiepunt geweest. Wel of niet een boete uitdelen aan wandelaars die evengoed hun hond los laten lopen in een gebied waar dit niet mag. Boze eigenaren roepen "mijn hond doet dat niet" , of "jagers schieten toch ook wild dood?" Maar als eigenaar heb je nu eenmaal te maken met regels. Hoe frustrerend het ook is, zeker gezien het feit dat er steeds minder plekken zijn waar honden los mogen lopen.

Dus wees gewaarschuwd als je toch je hond los laat lopen waar dit niet mag.