Een hond veroordeelt je als je onbeschoft bent

Een hond veroordeelt je als je onbeschoft bent

Nieuws: Een hond veroordeelt je als je onbeschoft bent

Je kunt maar beter aardig zijn tegen anderen want een hond ziet alles. Studies hebben aangetoond dat honden mensen negeren die zich onbeschoft gedragen.

Volgens deze studie die onlangs gepubliceerd werd in het tijdschrift Neuroscience and Biobehavioral Reviews weten honden precies wanneer iemand een naar / onbeschoft persoon is. De honden gebruiken vervolgens deze informatie om te beslissen hoe ze zullen gaan communiceren met de mensen om hen heen.

Studies met baby's hebben eerder al aangetoond dat vanaf een leeftijd van één jaar mensen al beginnen met beoordelen over hoe men met elkaar omgaat. Dit heeft geleid tot suggesties dat kinderen een soort aangeboren moraal hebben.

Psycholoog James Anderson, werkzaam aan de Universiteit van Kyoto vroeg zich samen met zijn collega's af of andere wezens ook te maken hebben met vergelijkbare sociale evaluaties. Tijdens testen werden zowel honden als apen blootgesteld aan onder andere onderstaande situaties.

In de studie keken honden toe hoe hun eigenaren zaten te worstelen met het openmaken van een pot. Er werden drie situaties nagebootst.
Situatie 1: De baas krijgt de pot niet open terwijl omstanders passief toekijken
Situatie 2: De baas heeft krijgt de pot niet open en vraagt een omstander om te helpen en deze doet dat vervolgens.
Situatie 3: De baas heeft krijgt de pot niet open en vraagt een omstander om te helpen. Deze persoon weigert dit en gedraagt zich als een vervelend persoon.

Naar voren is gekomen dat de hond bij zowel situatie 1 als situatie 2 zowel een koekje aanvaarde van de baas als van degene die hem hielp of passief toekeek. Maar de hond weigerde ook maar iets van de persoon aan te nemen die zich als een vervelend persoon gedroeg (situatie 3).

Emotioneel antwoord


Anderson denkt dat uit de resultaten blijkt dat apen en honden sociale beoordelingen maken op een enigszins vergelijkbare methode als de mens. "Als iemand zich asociaal gedraagt, zal dit waarschijnlijk eindigen met een soort van emotionele reactie op dit gedrag," aldus Anderson.

Apen in het wild maken waarschijnlijk gebruik van soortgelijke processen om te bepalen met welke leden van hun groep ze kunnen samenwerken, zegt primatoloog Frans de Waal van Emory University in Georgia, die over de oorsprong van moraal schreef.

"De kans is groot dat als deze dieren samenwerkingen zien bij menselijke acteurs, ze dit ook kunnen onder hun soortgenoten", aldus de Waal. De Waal ziet een sterk verband tussen moraliteit en reputatie. "Het menselijk moraal is sterk gebaseerd op reputatie, want waarom zou je proberen om goed te zijn als het niemand uitmaakt? Ik denk niet dat je kunt concluderen dat apen morele wezens zijn, maar reputatie is een belangrijke sleutel," aldus de Waal.
Referentie: Neuroscience & Biobehavioral Reviews , DOI: 10.1016 / j.neubiorev.2017.01.003