Wat is een goede hondenschool?

Wat is een goede hondenschool?

Nieuws: Wat is een goede hondenschool?

Hoe vind je nou een goede hondenschool en waar moet je dan op letten? Belangrijk, ook omdat er straks verplichte opvoedcursussen gevolgd moeten worden.

Zoals eerder te lezen viel op onze website zullen in de nabije toekomst eigenaren van honden die een hoog risico vormen op een verplichte opvoedcursus moeten. Maar hoe weet je nu wat een goede hondenschool is en waar moet je dan op letten?

Een cursus is altijd goed
Laten we voorop stellen dat een cursus volgen altijd goed is (verplicht of niet). Een cursus is een goede manier om te leren hoe je de hond het beste op kunt voeden, oefeningen te leren en vooral lekker samen bezig zijn. Maar een cursus kan ook goed zijn om ingeslopen fouten die je als baas kunt maken er uit te halen. Cursussen zijn er in allerlei soorten. Voor de beginners tot de ver gevorderden. Maar waar moet je nou precies opletten bij het uitzoeken van een goede hondenschool.

Wat is een goede hondenschool?


Helaas is het nog zo dat iedereen die dat leuk vindt een hondenschool kan gaan beginnen. Titels als 'hondeninstructeur, hondentrainer of kynologisch instructeur' zijn nog geen beschermde titels. Om toch de juiste school te vinden voor zowel de baas als de hond is het belangrijk om van te voren alvast onderzoek te doen. Op onze website hebben wij een overzicht van nagenoeg alle hondenscholen in Nederland. Kijk eens op deze lijst en zoek of er een hondenschool bij jouw in de buurt is. Het kan zijn dat er al recensies achter zijn gelaten. Neem vervolgens eens een kijkje op de school. De eerste indruk zegt vaak al heel veel.

Is er gedegen kennis?


In Nederland zijn er een aantal opleidingen om instructeur te worden. Belangrijk is dus om uit te zoeken of deze hondenschool gediplomeerde instructeurs heeft. Op deze manier ben je er zeker van dat de hondenschool gedegen kennis heeft van honden en de leermethodes.

Toen en nu
Op het gebied van hondentrainingen is er de afgelopen jaren ontzettend veel veranderd. Zo werd er tegenwoordig steeds vaker gewerkt met belonend gedrag. In het verleden werden methodes gebruikt door middel van straffen, wat uiteraard erg dieronvriendelijk is. Positiviteitstrainingen geven een veel sneller en beter resultaat en brengen veel minder stress teweeg bij de hond. Slipkettingen werden vroeger aanbevolen en worden nu gelukkig bijna niet meer gebruikt. Belangrijk is in ieder geval om niet te kijken hoe lang een hondenschool al wel niet bestaat, dit geeft namelijk geen garanties. Als een trainer zich niet regelmatig bijschoolt en in oude methodes blijft hangen komt dit niet ten goede aan de hond.

De combinatie is belangrijk

Waar je op moet letten is of de training goed wordt afgestemd op jou en je hond. Wat bijvoorbeeld voor de ene hond hartstikke goed werkt, kan voor de andere hond funest zijn. Een goede hondenschool houdt hier erg veel rekening mee en kijkt welke methode het beste past bij jullie. Let ook op of de groepen niet te groot zijn. Niet alleen kan dit voor onrust zorgen, maar er is veel minder individuele tijd voor de hond en de baas.

Klopt de groep?
Voor zowel de honden als de bazen is het ontzettend frustrerend werken als de groepen niet kloppen. Neem bijvoorbeeld een situatie dat beginners bij gevorderden komen of pups bij volwassen honden, niet de meest ideale situatie. Merk je op dat dit wel gebeurt, dan kun je misschien beter even verder gaan kijken.

Het prijskaartje


Niet geheel onbelangrijk zijn natuurlijk de kosten. Vergis je niet hoeveel prijsverschil er tussen hondenscholen kan zitten. Grotere groepen zijn meestal zijn goedkoper, maar hou er rekening mee dat je dan ook minder persoonlijke aandacht krijgt.

Wil je weten welke hondenschool er bij jou in de buurt zit. Kijk dan op deze pagina, wellicht zijn er al ervaringen gedeeld.