De 25 gevaarlijkste en meest agressieve rassen

De 25 gevaarlijkste en meest agressieve rassen

Nieuws: De 25 gevaarlijkste en meest agressieve rassen

Op basis van statistieken van dierenartsenorganisaties, verzekeringsmaatschappijen en American Veterinary Medical Association is er een lijst samengesteld

De American Veterinary Medical Association, ’s werelds grootste, heeft 20 jaar lang bijgehouden welke rassen “de meeste verwondingen en doden hebben veroorzaakt”. Uit de lijst komt naar voren dat rassen die gefokt worden om fysiek sterk te zijn en af te schrikken niet alleen de top halen, maar zich ook het vaakst tegen hun eigenaren hebben gekeerd.

LaAten we voorop stellen dat het gedrag van een hond voor een heel groot deel afhankelijk is van hoe z’n baas hem opvoedt. Een hond wordt niet vals geboren.


Let op! Deze lijst heeft niets te maken met de lijst van Hoog Risico honden die het RDA op heeft gesteld. Voor deze lijst verwijzen wij je graag door naar Publicatie staatssecretaris: De lijst van agressieve honden

1. De (Amerikaanse) Pitbull

Lees hier alles over de Pitbull

In veel landen in Europa, waar pitbulls verboden zijn, valt het aantal slachtoffers mee (gemiddeld zes per jaar), maar in Amerika zijn er dat gemiddeld 22. In de hele wereld 66.

2. De Rottweiler

Lees hier alles over de Rottweiler

De bijtkracht van een Rottweiler is enorm, namelijk 1.180 à 1.460 newton. Wereldwijd zijn Rottweilers verantwoordelijk voor bijna de helft van dodelijk aanvallen. In sommige landen ligt dit percentage zelfs op 74 procent.

3. De Duitse herder

Lees hier alles over de Duitse herder

Wereldwijd is dit het ras dat het derde meest aantal slachtoffers maakt. Tevens stellen wetenschappelijke gedragsstudies vast dat het ras steevast bij de “five most likely to bite” behoort.

4. Doberman Pinscher

Lees hier alles over de Doberman Pinscher

Wereldwijd eindigt de Doberman zevende. In Europa staat hij op de vierde plaats. Naar de baas toe is de Doberman wel de meest loyale: ongeveer alle fatale aanvallen en beten zijn gericht tegen iets wat de hond als een bedreiging zag voor de baas. De Doberman is wel het ras die het vaakst andere honden aanvallen.

5. De Siberische Husky

Lees hier alles over de Siberische Husky

Het probleem is bij de Siberische Husky is, dat dit ras steeds populairder werd buiten de voor hun ideale en natuurlijke omgeving. (Denk aan warmte). Dit heeft er waarschijnlijk voor gezorgd dat er steeds meer ernstige gedragsproblemen voorkomen bij dit ras.

6. Hybride wolf / Wolfhond

Lees hier alles over de Wolfhond

Een Wolfhond, ook wel Hybride wolf is een kruising tussen een wolf en een gedomesticeerde hond en ze zijn zeer onvoorspelbaar. Hoeveel karakter van de wolf in de hond aanwezig is, is niet te voorspellen, dit maakt het dat deze hond onvoorspelbaar kan zijn. Een Wolfhond is voor een deel nog steeds een wild dier is, ze zal nooit de geciviliseerde huishond zijn en vragen zowel fysiek als mentaal speciale aandacht.

7. De Alaskan Malamute

Lees hier alles over de Alaskan Malamute

De Alaskan Malamute is een eigenzinnige hond die moeilijk kan worden afgericht en qua instinct dicht bij de wolf is gebleven. De problemen kwamen, net als bij de Husky, toen hij uit zijn natuurlijke omgeving werd gehaald om gezelschapsdier te zijn.

8. De Chow-Chow

> Lees hier alles over de Chow Chow

De Chow Chow blijkt volgens studies naar voor te komen als agressieve honden die vooral moeite met vreemden hebben. Vaak worden ze in kleine huizen gehouden met weinig tot geen geestelijke en lichamelijk stimulatie. Dit leidt bij dit ras heel snel tot gedragsproblemen.

9. De Bull Mastiff

Lees hier alles over de Bull Mastiff

De Bull Mastiff is een kruising tussen de Mastiff en de Engelse Bulldog

10. De Duitse dog

Lees hier alles over de Duitse dog

Aan de aard van het beestje ligt het niet. Het is de kracht van de kaken in combinatie met de afmetingen van zijn hoektanden.

11. De Cane Corso

Lees hier alles over de Cane Corso

Is de afgelopen jaren erg vaak betrokken geweest bij bijtincidenten waarvan een aantal met dodelijk afloop.

12. Tosa Inu

Lees hier alles over de Tosa Inu

Een Japanse ras die ook echt gefokt werd om te vechten tegen andere honden en in veel landen is hij illegaal. Het is een zeer zeldzaam ras, die bijzonder agressief is. Vanwege zijn zeldzaamheid staat hij daarom waarschijnlijk niet hoger in de lijst

13. De Bandog

Lees hier alles over de Bandog

Een kruising tussen Mastino Napoletano en Amerikaanse pitbull terriërs. Een pittig ras.

14. De Argentijnse Dog

Lees hier alles over de Argentijnse Dog

Oorspronkelijk gefokt om te jagen op poema’s.

15. Perro de Presa Canario

Lees hier alles over de Perro de Presa Canario

Lief voor de familie, maar voor vreemden niet. Het is een ras die zijn taak als beschermer zeer serieus neemt.

16. De Gull Dong

Lees hier alles over de Gull Dong

Dit ras uit Pakistan staat bekend als “zeer moeilijk te controleren”.

17. De Bull Terriër

Lees hier alles over de Bull Terriër

Als hij bijt of aanvalt dan blijft hij doorgaan.

18. De Rhodesische Ridgeback

Lees hier alles over de Rhodesische Ridgeback

Komt uit Zuid-Afrika en oorspronkelijk gefokt voor de jacht op groot wild.

19. De Boerboel

Lees hier alles over de Boerboel

Een slachtoffer van hoe hij gebouwd is: met een schofthoogte van ruim 60 centimeter en een gewicht tussen 50 en 90 kilo. Als het dan mis gaat, gaat het ook goed mis. Van nature is hij erg zachtaardig.

20. De Basenji

Lees hier alles over de Basenji

Een hond die niet of nauwelijks te trainen valt.

21. De Akita

Lees hier alles over de Akita

Een Japanse jachthond die werd gebruikt om op beren te jagen.

22. Fila Brasileiro

Lees hier alles over de Fila Brasileiro

Heeft een reputatie dat hij niet met vreemden om kan gaan en erg agressief tegenover andere honden kan zijn.

23. Kaukasische Owcharka

Lees hier alles over de Kaukasische Owcharka

Zeer wantrouwig tegenover vreemden, zeer geringe "will to please" en zeer agressief. Wederom een hond die “gemaakt” is om te werken onder speciale omstandigheden en moeilijk aardt in andere omgevingen.

24. De TsjechoSlowaakse wolfhond

Lees hier alles over de Tsjechoslowaakse Wolfhond

Een Duitse herder met wolvenbloed. Ooit diende deze hond als legerhond maar besloten is om daarmee te stoppen vanwege hun grote agressiviteit.

25. De Boxer

Lees hier alles over de Boxer

Alweer een probleem van “als hij aanvalt en bijt, dan is het meteen serieus”, want boxers zijn doorgaans erg goed te trainen en lief.