Honden ruiken hoe laat het is

Honden ruiken hoe laat het is

Nieuws: Honden ruiken hoe laat het is

Het is geen geheim dat honden een ongelooflijk goed reukvermogen hebben. Maar nieuwe onderzoeken hebben aangetoond dat honden ook kunnen ruiken hoe laat he

Het reukvermogen van de hond is in één woord wonderbaarlijk. Wij zijn in staat om honden verbazingwekkende dingen te leren met hun neus, maar wij zijn nog steeds niet in staat om de complexiteit van het reukvermogen volledig te begrijpen.

Net toen wij dachten dat het opsporen van drugs, wapens, kanker en anders stoffen en materialen geweldig waren, heeft nieuw onderzoek aangetoond dat honden de tijd kunnen waarnemen middels reuk.

Yep, je leest het goed. Je hond kan je vertellen hoe laat het is middels hun reukvermogen. NYMAG.com's Science of Us heeft een rapport uitgebracht over dit fascinerende onderzoek

Horowitz is oprichter van het Barnard College's Dog Cognition Lab. Horowitz schreef over deze theorie in haar meest recente boek 'Being a Dog'.

"Elke dag heeft een nieuwe geur. De uren in de dag markeren veranderingen in de geur. En deze veranderingen van tijd kan je hond waarnemen. Honden ruiken tijd."
Alexandra Horowitz in Being a Dog


Honden ruiken tijdDe theorie van Horowitz suggereert dat zoals wij onze ogen gebruiken om de tijd af te lezen, honden hun neus gebruiken om te tijd te bepalen. Mensen zijn altijd al visueel ingesteld, de tijd werd vroeger vaak ‘afgelezen’ aan de stand van de zon door gebruik te maken van de schaduw. De tijdwijzers van vroeger lieten aan de hand van de schaduw van een stok (stand van schaduw en lengte van de schaduw) de tijd zien.
Honden kunnen met hun neus precies hetzelfde te doen. Horowitz schrijft daarover in haar boek: "Naarmate de dag vordert, veranderd ook de de geur in de kamer. Warme lucht stijgt en stijgt gewoonlijk in luchtstromen langs de muren naar het plafond, waar het vanuit het midden van de kamer weer daalt. Dus als we in staat zouden zijn om die luchtstroom gedurende de dag te visualiseren, visualiseren we eigenlijk de geur van de dag"

Geuren veranderen gedurende de dag
Dit betekent dat de honden het verschil ruiken tussen 's morgens en 's avonds omdat de warme lucht stijgt en geuren veranderen. Ze kunnen niet alleen waarnemen wie of wat er in de kamer is geweest maar ook hoe lang geleden dat was. "Omdat ze in staat zijn om de concentratie van de geur op te sporen zien ze niet alleen wat het is, maar ook hoelang geleden het wegging ", aldus Horowitz. "En de toekomst wordt in zekere zin vastgesteld door een geur van om de hoek of een briesje." Dit verklaart waarschijnlijk waarom een hond de baas minuten lang kan besnuffelen als hij weg is geweest. Ze zijn niet alleen blij om ons te zien, maar ze zijn ook aan het uitzoeken waar we zijn geweest, wanneer dit was en wat we gedaan hebben.

Anderen bekeken ook