Perfecte hondenrassen voor mensen met allergieën

Perfecte hondenrassen voor mensen met allergieën

Nieuws: Perfecte hondenrassen voor mensen met allergieën

Een veelvoorkomende misvatting is dat hypoallergene honden geen allergische reacties veroorzaken.

Met name bij kinderen is een sterke toename in allergieën. Hiervoor is het voor vele gezinnen moeilijker geworden om een hond in huis te nemen of zijn er zelfs situaties geweest dat een hond herplaatst moest worden omdat het kind allergisch bleek te zijn. Tegenwoordig roept iedereen dat je voor een hypoallergene hond moet gaan, je kind of jijzelf zou dan geen allergische reacties krijgen, maar dit is een fabel en pertinent niet waar.

Wat zijn hypoallergene honden?

Laten we eerst duidelijkheid scheppen over wat hypoallergene honden eigenlijk zijn. Een veelvoorkomende misvatting is dat hypoallergene honden geen allergische reacties veroorzaken. In werkelijkheid zijn er geen hondenrassen die volledig hypoallergeen zijn. Het woord "hypoallergeen" betekent dat een bepaald ras minder allergenen produceert dan andere rassen.

Allergenen en allergische reacties

Allergenen zijn stoffen die allergische reacties kunnen veroorzaken bij mensen die daar gevoelig voor zijn. Bij honden zijn de belangrijkste allergenen te vinden in huidschilfers, speeksel en urine. Mensen met allergieën kunnen reageren op deze allergenen door symptomen te ervaren zoals niezen, jeukende ogen, huiduitslag en ademhalingsproblemen.

Hypoallergene honden en allergieën

Het is een wijdverbreide misvatting dat hypoallergene honden geschikt zijn voor mensen met ernstige allergieën. Hoewel sommige mensen met allergieën mogelijk minder symptomen ervaren bij interactie met hypoallergene honden, is het nog steeds mogelijk om een allergische reactie te krijgen. Het is daarom essentieel om voorzorgsmaatregelen te nemen en te overleggen met een allergoloog voordat u besluit een hypoallergene hond aan te schaffen.

Het allergeen waar mensen allergisch voor kunnen zijn, bevindt zich in het speeksel van de hond. Wanneer de hond likt, brengt hij het allergeen over op zijn vacht en huid. Vervolgens komt het allergeen via huidschilfers in de omgeving terecht wanneer de hond zijn haar verliest.

Honden met een doorgroeiende vacht, zoals de labradoodle en andere krullenbollen, verliezen over het algemeen minder haar dan andere honden. Dit komt doordat hun haar langer in de groeifase blijft. Hierdoor verspreiden ze ook minder huidschilfers en dus minder allergenen dan andere honden. Daarom worden ze vaak als hypoallergeen beschouwd, aangezien "hypo" staat voor "minder".

Het is echter belangrijk op te merken dat zelfs deze honden nog steeds haren verliezen. Dus zelfs als je zo'n hond neemt, betekent dit niet dat je helemaal geen last meer zult hebben van je hondenallergie. Het is belangrijk om te begrijpen dat er geen volledig allergievrije hond bestaat.

Hieronder volgt de lijst van rassen waarvan bekend is dat deze minder allergische geven dan andere rassen. Maar let op: Misschien behoor jij tot de gelukkigen die geen klachten zullen ervaren wanneer je tijd doorbrengt met een Labradoodle, Schnauzer of een ander ras dat als hypoallergeen wordt bestempeld. Maar het is onmogelijk om dit van tevoren te weten. Er bestaat namelijk absoluut geen garantie dat je geen reactie zult hebben op de allergenen van bepaalde rassen.

Voordat je een hond in huis neemt, is het daarom altijd aan te raden om er van tevoren wat tijd mee door te brengen. Speel een paar uur met de hond en knuffel met hem bij het gezin waar hij woont, of kijk of het mogelijk is om de hond een dag of een week in huis te nemen. Op die manier kun je de hond altijd netjes terugbrengen als je toch klachten krijgt. Zorg er dus voor dat je van tevoren alles goed afspreekt, zodat je er zeker van bent dat er altijd iemand is om voor het hondje te zorgen.

 1. Bichon Frise
 2. Schnauzer
 3. Yorkshire Terriër
 4. Bedlington Terriër
 5. Shih Tzu
 6. Poedel
 7. Italiaanse Windhond
 8. Basenji
 9. Chinese Crested
 10. Samojeed
 11. Maltezer

Bekijk ook on artikel over het wel of niet bestaan van hypoallergene honden, Op zoek naar een hypoallergene hond?