Schapendoes

Alles wat je wilt weten over de Schapendoes

Rasbeschrijving van de Schapendoes

De Schapendoes, ooit bedreigd om uit te sterven, is een erg populaire hond in Nederland en delen van Europa. Ze zijn zeker verwant aan onder andere de Bobtail, de Puli,de Pumi en de Braird (Chien de Brie)

Karakter van een Schapendoes

De Schapendoes heeft een licht te bouw waardoor dit ras zeer behendig is. Ze zijn zeer alert, moedig, intelligent en zijn opmerkelijke springers. Dit hardwerkende ras is tegen elk type weer bestand.

Temperament van een Schapendoes

De schapendoes is zeer loyaal, toegewijd, slim en onvermoeibaar en beschikt over uithoudingsvermogen en kracht. Ze doen het goed met attente kinderen en andere huisdieren bij wie ze zijn opgegroeid. Zij zullen blaffen als ze problemen of gevaar waarnemen en zijn goede waakhonden. Ze zijn vrijdenkend, onafhankelijk en levendig.

Verzorging van een Schapendoes

De Schapendoes vereist dagelijks borstelen van de vacht. Wassen mag alleen worden gedaan als het absoluut noodzakelijk is met behulp van een milde shampoo, dit om de integriteit van de vacht te behouden. Dagelijkse reiniging van de kop wordt aanbevolen. De oren en de voetzooltjes moeten vaak worden gecontroleerd op vuil. Door een zorgvuldige en selectieve fokkerij, zijn er bij de Schapendoes geen gezondheidsproblemen bekend.

Vacht van een Schapendoes

De Schapendoes heeft een zelfreinigende dubbele vacht. De bovenvacht is golvend, lang, hard en dicht, de ondervacht is dik en zacht. Dit ras verliest weinig tot geen haar.

Trainen en opvoeden van een Schapendoes

Gehoorzaamheid en socialisatie zijn van cruciaal belang. De Schapendoes zal niet reageren op ruwe of hardhandige methoden. Opvoeding moet gegeven worden met respect, lof, stevigheid en consistentie.

Activiteit en bewegen van een Schapendoes

De Schapendoes wordt niet aanbevolen voor een appartement of een leven in de stad. Ze hebben veel energie en hebben een buitensporige hoeveelheid van beweging nodig. De Schapendoes komt het beste tot zijn recht in een landelijke omgeving en gedijen op familie interactie en om te mogen werken voor de baas.

Kenmerken van een Schapendoes

  • Rasgroep: Herdershonden en Veedrijvers
  • Leeftijd:13 - 15 jaar
  • Schofthoogte: Reu 43-50cm, Teef 40-47cm
  • Gewicht: 15 kg
Grootte:
3
Beweging:
7
Waakhond:
7
Onderhoud:
7
Sociaal:
4

Gratis vermelding

Ben je een fokker en wil je een gratis vermelding?

Plaats advertentie

Fokker Engelse buldoggen bestraft, snuiten zijn te kort
De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) heeft een fokker van Engelse buldoggen gestraft voor het fokken met honden waarbij de snuit te kort was.
NVWA neemt honden in bewaring bij hondenfokker Kwispel Enzo
Inspecteurs van de NVWA hebben op donderdag 22 december bij een hondenfokker in Brabant rond de 30 honden in bewaring genomen.
Welke honden hebben het guiness book of records gehaald?
Er zijn veel honden die het Guinness Book of Records hebben gehaald en wij hebben de 5 meest bijzondere voor je opgezocht
De top 12 van de meest stinkende honden
Net als de mens heeft elke hond zijn eigen unieke geur, maar bepaalde rassen hebben meer last van een 'hondengeur'. En deze kan nogal onaangenaam zijn.

Plaats advertentie

Zoek je vanwege omstandigheden een nieuwe baas voor je hond?

Plaats advertentie

Deel jouw video of foto

Heb jij een leuke video of foto van je hond en wil je deze ook op de website hebben? Stuur deze dan in

Video Foto

Mijn ideale hond

Het vinden van een ras die past bij je levensstijl is de eerste en tevens belangrijkste stap naar een heerlijk leven samen met je hond.

Doe de test