De Chinese Crested: vriendelijk met een bijzonder uiterlijk

Alles wat je wilt weten over de Chinese Crested

Over de Chinese Crested

De Chinese Crested is een hondenras dat oorspronkelijk uit China komt. De oorsprong van het ras is echter niet helemaal duidelijk. Sommigen geloven dat het ras afstamt van Afrikaanse naakte honden die in de 16e eeuw naar China werden gebracht, terwijl anderen geloven dat het ras ontstond door kruisingen tussen verschillende kleine Aziatische rassen.

Er zijn twee soorten Chinese Crested: de Hairless en de Powderpuff. De Hairless heeft geen vacht op het grootste deel van het lichaam, terwijl de Powderpuff een zachte, wollige vacht heeft. Er kan ook een derde type voorkomen, de 'hairy hairless', die een beetje haar heeft op het hoofd, voeten en staart, maar verder kaal is.

De Chinese Crested heeft een zeer eigenzinnig en levendig karakter. Ze zijn erg aanhankelijk en hebben veel aandacht nodig. Ze zijn intelligent en gemakkelijk te trainen, maar kunnen soms koppig zijn.

Wat kost een Chinese Crested

De kosten voor een Chinese Crested kunnen variëren, afhankelijk van verschillende factoren zoals de fokker, de stamboom van de ouders, de locatie en de beschikbaarheid van puppy's. Over het algemeen kun je verwachten dat de aanschafprijs van een Chinese Crested ergens tussen de € 1.000 en de € 2.000 zal liggen.

Karakter van een Chinese Crested

Ze zullen zelden blaffen of bijten en deze hond is goed gemanierd en vrolijk, al kan hij op zijn hoede voor vreemden. De Chinese naakthond is een goed gezelschapsdier en is er altijd om je op te vrolijken. Het ras doet het goed in gehoorzaamheid klassen en is bereidwillig naar zijn eigenaar.

De Chinese Crested is vriendelijk, speels en vol energie. Ze houden ervan om aandacht te krijgen en zijn vaak niet tevreden als ze alleen gelaten worden. Dit ras is intelligent en gemakkelijk te trainen, maar ze hebben wel regelmatig beweging en uitlaatbehoefte nodig.

Temperament van een Chinese Crested

De Chinese Crested staat bekend om zijn levendige en aanhankelijke karakter. Ze zijn zeer sociaal en houden van menselijk gezelschap. Dit maakt hen uitstekende gezelschapshonden. Bovendien zijn ze zeer intelligent en gemakkelijk te trainen. Ze zijn ook erg gevoelig en kunnen gehecht raken aan hun baasje en hun gezin. 

Verlegen

De Chinese Crested kan soms verlegen zijn, vooral tegenover vreemden. Het is belangrijk om ze op jonge leeftijd goed te socialiseren om dit gedrag te minimaliseren. 

Verzorging van een Chinese Crested

De Chinese naakthond is zeer schoon en heeft vrijwel geen geur.  De Powderpuff heeft dagelijks borstelen en trimmen nodig om de vacht schoon en vrij van matten te houden. Dit ras verliest weinig tot geen haar.

Er zijn een aantal gezondheidsproblemen die vaker voorkomen bij dit ras, waaronder oogproblemen, allergieën en gebitsproblemen.  Bovendien kunnen Chinese Cresteds gevoelig zijn voor de zon en huidkanker ontwikkelen. Het is daarom belangrijk om de hond niet te lang in de zon te laten en de naakte huid te beschermen met een zonnebrandcrème speciaal voor huisdieren.

Vacht van een Chinese Crested

De Chinese Crested heeft twee soorten vachten: de Powderpuff en de Hairless. De Powderpuff heeft een zachte en zijdeachtige vacht die uit twee lagen bestaat, terwijl de Hairless slechts een dunne laag zachte, fijne haren heeft op de kop, staart en voeten. De rest van het lichaam is bedekt met een gladde en zachte huid.

Qua kleuren kunnen beide soorten van de Chinese Crested voorkomen in verschillende kleuren, waaronder wit, zwart, bruin, grijs en crème. Ook zijn er verschillende patronen zoals gevlekt en gestroomd.

Trainen en opvoeden van een Chinese Crested

De Chinese Crested is een slim ras dat goed reageert op positieve trainingsmethoden zoals beloning en lof. Het is belangrijk om consequent en geduldig te zijn bij de training van een Chinese Crested, omdat ze soms eigenzinnig kunnen zijn en een korte aandachtsspanne hebben. Het is ook belangrijk om de training op jonge leeftijd te starten om ongewenst gedrag te voorkomen.

Socialisatie is ook essentieel bij de opvoeding van een Chinese Crested, omdat ze soms verlegen kunnen zijn tegenover vreemden en andere honden. Het is belangrijk om ze te laten wennen aan verschillende situaties en mensen om te voorkomen dat ze angstig of agressief worden.

Trucs

De Chinese naakthond is een ras dat goed is in het leren van trucjes en gehoorzaamheidsoefeningen. Ze zijn zeer intelligent en gemotiveerd om te leren en te behagen, waardoor ze een goede keuze zijn voor eigenaren die graag met hun honden willen trainen. Het is belangrijk om geduldig en consistent te zijn tijdens het trainen, omdat de naakthond soms eigenzinnig kan zijn en de neiging heeft om zijn eigen weg te gaan.

Activiteit en bewegen van een Chinese Crested

De Chinese naakthond doet het erg goed in het appartement en zou het prima doen zonder een omheinde tuin. Regelmatige speelsessies zou voldoende zijn voor dit ras. Buitenshuis moet dit ras steeds worden beschermd tegen de zon, of koud weer.

Kenmerken van een Chinese Crested

  • Rasgroep: Gezelschapshonden
  • Leeftijd: 12-14 jaar
  • Schofthoogte: Reu: 23-33 cm. Teef: 23-33 cm
  • Gewicht: Reu: 2,5-5 kg. Teef: 2,5-5 kg

Formaat:

Erg klein
Zeer groot

Beweging:

Weinig
Zeer veel

Waakhond:

Niet alert
Zeer alert

Onderhoud:

Weinig
Zeer vaak

Sociaal:

Op zichzelf
Zeer sociaal

Ziektes bij een Chinese Crested

De Chinese Crested is een rashond die een laag risico heeft op erfelijke aandoeningen of medische kwalen. Van een Chinese Crested is bekend dat ze gevoelig zijn voor, of aanleg hebben tot de volgende ziektes of aandoeningen:


Image source:Tommy Gildseth, IndyStands, modified, CC BY 3.0

Vergelijkbare honden

Gratis vermelding

Ben je een fokker en wil je een gratis vermelding?

Plaats advertentie

Plaats advertentie

Zoek je vanwege omstandigheden een nieuwe baas voor je hond?

Plaats advertentie

Deel jouw video of foto

Heb jij een leuke video of foto van je hond en wil je deze ook op de website hebben? Stuur deze dan in

Video Foto

Mijn ideale hond

Het vinden van een ras die past bij je levensstijl is de eerste en tevens belangrijkste stap naar een heerlijk leven samen met je hond.

Doe de test