Centraal-Aziatische Ovcharka

Rasbeschrijving van de Centraal-Aziatische Ovcharka

De Centraal-Aziatische Ovcharka komt van oorsprong uit de USSR en dit oude werkende ras was en wordt nog steeds gebruikt als hoeder van vee. Centraal-Aziatische Ovcharka's zijn populair in Engeland, Polen en Italië

Karakter van een Centraal-Aziatische Ovcharka

Dit ras is zeer intelligent maar onafhankelijk en daardoor is trainen een hele opgave. Hij is zeer alert, onstuimig ,speels, waaks, eigenzinnig, zelfstandig en dominant. Maar dit alles bij elkaar maakt hem een mooi huisdier. Doordat zijn relatie met de mens al heel veel terug gaat is het een intelligent en intuïtief dier. Een hond die zich niet laat misleiden.
De baas moet de karaktereigenschappen van de Centraal Aziaat waarderen. Hij moet een evenwichtige leiding kunnen geven. Als dit niet gebeurt, dan zal de hond het heft in eigen handen nemen.

Mocht u een pup in huis nemen van dit dit dan moet u rekening houden met de onderdanigheid die dit ras als pup vertoond. Deze onderdanigheid is geboren uit overleving en is niet te vergelijken met onderdanigheid uit respect. Van pup af aan moet duidelijk gemaakt worden wie de baas is en is een goede socialisatie erg belangrijk. De balans tussen leiderschap en wederzijds respect moet in balans zijn. Met een harde hand zal dit respect nooit verkregen worden.

Temperament van een Centraal-Aziatische Ovcharka

Dit ras wordt niet aanbevolen voor timide of onervaren hondenbezitters. De Centraal-Aziatische Ovcharka is zelfverzekerd, onafhankelijk en hardwerkend. Ze zijn wantrouwig en achterdochtig tegenover vreemden en zeer beschermend ten opzichte van hun familie, eigendom en grondgebied. Het is een trouwe, kalme en toegewijde hond en ze doen het goed met kinderen bij wie ze zijn opgegroeid. Bij kinderen die ze niet kennen is alertheid geboden.

Verzorging van een Centraal-Aziatische Ovcharka

Af en toe borstelen is aan te raden om losse en dode haren te verwijderen. Wassen mag alleen worden gedaan als het absoluut noodzakelijk. De Centraal-Aziatische Ovcharka kunnen vatbaarder zijn voor gezondheidsproblemen zoals heupdysplasie.

Vacht van een Centraal-Aziatische Ovcharka

De Centraal-Aziatische Ovcharka heeft een dubbele vacht die in twee typen voorkomen: Langharig en kortharig. De buitenste laag van de langharige is grof en lang. Er zijn extra haren op de rug van de achterpoten, staart, oren en nek. De ondervacht is zacht en dicht. De kortharige vacht heeft een buitenste laag van korte, ruwe haren. De ondervacht is zacht en dicht.

Trainen en opvoeden van een Centraal-Aziatische Ovcharka

De Centraal-Aziatische Ovcharka moeten vroege en intense socialisatie hebben. Dit is een dominante ras dat een goed geïnformeerde eigenaar vereist. De Centraal-Aziatische Ovcharka zal niet reageren op ruwe of hardhandige methoden. Opvoeding moet gegeven worden met respect, stevigheid, eerlijkheid, geduld en consistentie.

Activiteit en bewegen van een Centraal-Aziatische Ovcharka

De Centraal-Aziatische Ovcharka wordt niet aanbevolen voor de stad of appartement. De Centraal-Aziatische Ovcharka moet wonen in een landelijke omgeving waar ze kunnen werken en voldoende ruimte hebben om veilig rond te lopen en hun oorspronkelijke taak kunnen uitvoeren, namelijk waken. Dit ras heeft een diepe, zware blaf die zich bij onraad laat horen.
Bron foto:The original uploader was Gsicard at English Wikipedia., Centralasianovcharka, CC BY-SA 3.0

Kenmerken van een Centraal-Aziatische Ovcharka

Rasgroep: Pinschers, Schnauzers, Molossers en Sennenhonden
Leeftijd: 12 - 15 jaar
Schofthoogte: Reu 70cm+, Teef 65cm+
Gewicht: Reu: 50kg, Teef: 40kg
Grootte:
6
Beweging:
7
Waakhond:
7
Onderhoud:
4
Sociaal:
7
De volgende ziektes zijn bekend bij de Centraal-Aziatische Ovcharka Heupdysplasie  

Gratis vermelding

Ben je een fokker en wil je een gratis vermelding?

Plaats advertentie

Vizslaverening verdient een dikke pluim bij aanpak epilepsie
Met een vizsla die lijdt aan epilepsie mag niet (meer) worden gefokt. De ouders, broers, zussen en pups van de hond worden ook uitgesloten van fokkerij.
Nieuwe regelgeving chip, paspoort en registratie hond en kat
Per 1 november 2021 veranderd er een hoop op het gebied van pups fokken en honden uit het buitenland over nemen.
Het leven van je hond na de lockdown
Wij staan met zijn allen te juichen, de lockdown zit er zo goed als op. Maar hoe bevalt het leven van je hond na de lockdown? Is deze ook zo blij?
Fokkers van honden met een korte snuit eindelijk aangepakt
De eerste waarschuwing aan een fokker van honden met een te korte snuit is al uitgedeeld en komende week volgen er meer. De boete kan 1500 Euro bedragen.

Plaats advertentie

Zoek je vanwege omstandigheden een nieuwe baas voor je hond?

Plaats advertentie

Deel jouw video of foto

Heb jij een leuke video of foto van je hond en wil je deze ook op de website hebben? Stuur deze dan in

Video Foto

Vergelijkbare honden

Mijn ideale hond

Het vinden van een ras die past bij je levensstijl is de eerste en tevens belangrijkste stap naar een heerlijk leven samen met je hond.

Doe de test