Hoe kun je een blinde hond helpen zich aan te passen

Hoe kun je een blinde hond helpen zich aan te passen

Het nieuws te horen krijgen dat je hond blind is, of blind zal worden kan een behoorlijke schok zijn voor jou als baas. Maar voor de hond is dit minder erg dan je denkt. Het gezichtsvermogen bij de hond is namelijk niet zijn primaire zintuig.

Door het maken van een paar kleine wijzigingen in de manier waarop we omgaan met de hond kan een visueel gehandicapte hond zich heel goed aanpassen aan je huishouden.

"Een persoon die een blinde hond heeft moet zijn eigen leven aanpassen om de gehandicapte hond te helpen, maar hele ingrijpende of uitdagende dingen zijn dit helemaal niet. Ze zijn eigenlijk best makkelijk en ook wel leuk voor de baas", aldus Gayle M. Irwin, onder andere auteur van vier boeken over blinde honden.

Hier zijn zes tips van experts over hoe je met een paar wijzigingen je visueel gehandicapte hond kunt helpen:

Bekijk alles van zijn hoogte.
Als je hond plotseling zijn gezichtsvermogen verliest zal hij in eerste instantie zeer verward omtrent zijn omgeving zijn. Bekroonde hond trainer en auteur Caroline D. Levin heeft als advies om je hond enige tijd te begeleiden. Bijvoorbeeld bij de trap. "Zorg ervoor dat in het begin eventuele gevaren weggenomen worden. Na een tijdje ontwikkeld de blinde hond namelijk zelf een mentale kaart," zegt ze. Begeef je op dezelfde hoogte van je hond en kijk of er eventueel objecten zijn die de hond kunnen verwonden. Zorg dat de tuin afgezet is en kijk ook uit met diepe kuilen. Een hond gaan zich daar ernstig door verstappen.

Verplaats zo min mogelijk meubels

Verplaats zo min mogelijk.
Probeer om de meubels niet te verplaatsen. We hebben het al eerder over de mentale kaart gehad van de hond. Honden hebben een ongelooflijk vermogen om hun omgeving in kaart te brengen zolang het constant is. De hond zal snel doorhebben hoe hij moet lopen en waar hij wat voorzichtig moet zijn om zich niet te stoten. "De hond zal heel snel leren hoe hij ontspannen door het huis kan lopen zonder bang te zijn om telkens ergens tegen aan te lopen. Doe de hond daarom een groot plezier en verplaats zo min mogelijk," aldus Irwin.

Verander de manier waarop je communiceert
Miki Saito, een gespecialiseerde hondentrainer met als specialisme blinde honden, benadrukt het belang dat de manier van communiceren met hond veranderd op het moment dat de hond blind wordt. "Terwijl een hond zijn gezichtsvermogen verliest, is de kans erg groot dat de hond veel gevoeliger wordt voor aanrakingen en geluiden. Ze kunnen hier angstig voor worden," zegt ze. Nieuw gedrag word vooral geleerd door het gebruik van geluiden en aanrakingen. Je hond zich veilig laten voelen en positieve versterking geven helpt de hond enorm om zich aan de nieuwe situatie aan te passen. "Ik gebruik sommige geluiden en woorden als leidraad voor mijn blinde hond om haar te laten weten waar ze heen moet gaan of wat er gaat gebeuren. Dit stelt haar heel erg op haar gemak", aldus Saito.

Leer commando's

Stem af op hun andere zintuigen
Het gebruik van geur en textuur kan ook een snelle manier zijn om je hond te helpen bij het oriënteren. Geuren zijn een geweldige manier om gevaar aan te geven. En dit kan met hele simpele dingen. Zet bij de trap bijvoorbeeld een luchtverfrisser neer. Met behulp van verschillende texturen kan je je hond ook helpen om makkelijk in huis en de tuin te navigeren. Een ruw kleed op de plek waar hij naar buiten kan, houtsnippers op een plek waar hij niet mag komen in de tuin, dit soort kleine dingetjes.

Je hond opnieuw dingen leren
Het is van essentieel belang voor de eigenaar van de hond om wat tijd door te brengen met het trainen van de hond nadat ze hun zicht hebben verloren. Commando's als "Blijf" worden bijvoorbeeld erg belangrijk. En zo kun je bijvoorbeeld ook het woord "trap op" of "trap af" leren. Deze is niet alleen nuttig in huis, maar ook bij bijvoorbeeld stoepranden. Een andere belangrijke vaardigheid om te oefenen is om opnieuw te trainen wat de hond moet doen als je hem roept. "Als de hond blind is en je niet kan zien, dan is de hond afhankelijk van het geluid. Slechts eenmaal de naam roepen is dus niet genoeg. De hond moet het geluid meerdere keren horen om te weten welke kant ze op moet gaan. Je kunt hier in huis bijvoorbeeld je stem voor gebruiken, maar buiten zou je ook gebruik kunnen maken van een belletje of fluitje.

Spelen met zachte bal

Speel met de hond
Als een hond haar gezichtsvermogen verliest is er een risico dat ze zich gaat terugtrekken. Het gebruik van speelgoed is een geweldige manier om je hond te vermaken en haar bezig te houden. "Vaak is het zo dat als een hond niet meer kan zien ze stoppen met de interactie met hun omgeving. Alleen maar omdat het makkelijker voor ze is. Zorg ervoor dat je hond actief blijft. Dat het leuk is om te spelen met speelgoed of met andere honden ook al kan ze niks zien , " zegt Dr Caryn Plummer, veterinaire oogarts. Experimenteer met soorten speelgoed, wat vind je hond het leukste. Een piep-bal, een bal met een belletje, of speelgoed waar ze hun neus voor moeten gebruiken. Het actief houden van je hond en het blijven wandelen met de hond is echt van groot belang. Niet alleen blijft ze dan goed haar zintuigen gebruiken, ze komt nog steeds in contact met soortgenoten en het is goed voor de gezondheid

Over het algemeen geldt dat je als baas gewoon geduld moet hebben en je hond positief moet blijven belonen. Dit zal je hond helpen om zich sneller aan te passen aan de nieuwe situatie.

"Honden leren ons lessen in moed, doorzettingsvermogen, loyaliteit, medeleven, vriendelijkheid en vreugde en ze hoeven niet al hun zintuigen of ledematen te hebben om dat te doen", aldus Irwin

Anderen bekeken ook

Gratis vermelding

Ben je een fokker en wil je een gratis vermelding?

Plaats advertentie

De top 12 van de meest stinkende honden
Net als de mens heeft elke hond zijn eigen unieke geur, maar bepaalde rassen hebben meer last van een 'hondengeur'. En deze kan nogal onaangenaam zijn.
NVWA: Verdiep je als consument bij aanschaf van een pup
Vieze hokken. Te kleine hokken. Niet de beschikking hebben over (schoon) drinkwater en geen aandacht voor socialisatie.
Hondencentrum Kwispel Enzo moet per direct stoppen
De fokker Hondencentrum Kwispel enzo uit het Brabantse Eersel moet van de voorzieningenrechter per direct stoppen met de fokkerij.
Vizslaverening verdient een dikke pluim bij aanpak epilepsie
Met een vizsla die lijdt aan epilepsie mag niet (meer) worden gefokt. De ouders, broers, zussen en pups van de hond worden ook uitgesloten van fokkerij.

Plaats advertentie

Zoek je vanwege omstandigheden een nieuwe baas voor je hond?

Plaats advertentie

Deel jouw video of foto

Heb jij een leuke video of foto van je hond en wil je deze ook op de website hebben? Stuur deze dan in

Video Foto

Mijn ideale hond

Het vinden van een ras die past bij je levensstijl is de eerste en tevens belangrijkste stap naar een heerlijk leven samen met je hond.

Doe de test