Hoe kun je een blinde hond helpen zich aan te passen

Hoe kun je een blinde hond helpen zich aan te passen

Het nieuws te horen krijgen dat je hond blind is, of blind zal worden kan een behoorlijke schok zijn voor jou als baas. Maar voor de hond is dit minder erg dan je denkt. Het gezichtsvermogen bij de hond is namelijk niet zijn primaire zintuig.
Door het maken van een paar kleine wijzigingen in de manier waarop we omgaan met de hond kan een visueel gehandicapte hond zich heel goed aanpassen aan je huishouden.

"Een persoon die een blinde hond heeft moet zijn eigen leven aanpassen om de gehandicapte hond te helpen, maar hele ingrijpende of uitdagende dingen zijn dit helemaal niet. Ze zijn eigenlijk best makkelijk en ook wel leuk voor de baas", aldus Gayle M. Irwin, onder andere auteur van vier boeken over blinde honden.

Hier zijn zes tips van experts over hoe je met een paar wijzigingen je visueel gehandicapte hond kunt helpen:

Bekijk alles van zijn hoogte.
Als je hond plotseling zijn gezichtsvermogen verliest zal hij in eerste instantie zeer verward omtrent zijn omgeving zijn. Bekroonde hond trainer en auteur Caroline D. Levin heeft als advies om je hond enige tijd te begeleiden. Bijvoorbeeld bij de trap. "Zorg ervoor dat in het begin eventuele gevaren weggenomen worden. Na een tijdje ontwikkeld de blinde hond namelijk zelf een mentale kaart," zegt ze. Begeef je op dezelfde hoogte van je hond en kijk of er eventueel objecten zijn die de hond kunnen verwonden. Zorg dat de tuin afgezet is en kijk ook uit met diepe kuilen. Een hond gaan zich daar ernstig door verstappen.

Verplaats zo min mogelijk meubels

Verplaats zo min mogelijk.
Probeer om de meubels niet te verplaatsen. We hebben het al eerder over de mentale kaart gehad van de hond. Honden hebben een ongelooflijk vermogen om hun omgeving in kaart te brengen zolang het constant is. De hond zal snel doorhebben hoe hij moet lopen en waar hij wat voorzichtig moet zijn om zich niet te stoten. "De hond zal heel snel leren hoe hij ontspannen door het huis kan lopen zonder bang te zijn om telkens ergens tegen aan te lopen. Doe de hond daarom een groot plezier en verplaats zo min mogelijk," aldus Irwin.

Verander de manier waarop je communiceert
Miki Saito, een gespecialiseerde hondentrainer met als specialisme blinde honden, benadrukt het belang dat de manier van communiceren met hond veranderd op het moment dat de hond blind wordt. "Terwijl een hond zijn gezichtsvermogen verliest, is de kans erg groot dat de hond veel gevoeliger wordt voor aanrakingen en geluiden. Ze kunnen hier angstig voor worden," zegt ze. Nieuw gedrag word vooral geleerd door het gebruik van geluiden en aanrakingen. Je hond zich veilig laten voelen en positieve versterking geven helpt de hond enorm om zich aan de nieuwe situatie aan te passen. "Ik gebruik sommige geluiden en woorden als leidraad voor mijn blinde hond om haar te laten weten waar ze heen moet gaan of wat er gaat gebeuren. Dit stelt haar heel erg op haar gemak", aldus Saito.

Leer commando's

Stem af op hun andere zintuigen
Het gebruik van geur en textuur kan ook een snelle manier zijn om je hond te helpen bij het oriënteren. Geuren zijn een geweldige manier om gevaar aan te geven. En dit kan met hele simpele dingen. Zet bij de trap bijvoorbeeld een luchtverfrisser neer. Met behulp van verschillende texturen kan je je hond ook helpen om makkelijk in huis en de tuin te navigeren. Een ruw kleed op de plek waar hij naar buiten kan, houtsnippers op een plek waar hij niet mag komen in de tuin, dit soort kleine dingetjes.

Je hond opnieuw dingen leren
Het is van essentieel belang voor de eigenaar van de hond om wat tijd door te brengen met het trainen van de hond nadat ze hun zicht hebben verloren. Commando's als "Blijf" worden bijvoorbeeld erg belangrijk. En zo kun je bijvoorbeeld ook het woord "trap op" of "trap af" leren. Deze is niet alleen nuttig in huis, maar ook bij bijvoorbeeld stoepranden. Een andere belangrijke vaardigheid om te oefenen is om opnieuw te trainen wat de hond moet doen als je hem roept. "Als de hond blind is en je niet kan zien, dan is de hond afhankelijk van het geluid. Slechts eenmaal de naam roepen is dus niet genoeg. De hond moet het geluid meerdere keren horen om te weten welke kant ze op moet gaan. Je kunt hier in huis bijvoorbeeld je stem voor gebruiken, maar buiten zou je ook gebruik kunnen maken van een belletje of fluitje.

Spelen met zachte bal

Speel met de hond
Als een hond haar gezichtsvermogen verliest is er een risico dat ze zich gaat terugtrekken. Het gebruik van speelgoed is een geweldige manier om je hond te vermaken en haar bezig te houden. "Vaak is het zo dat als een hond niet meer kan zien ze stoppen met de interactie met hun omgeving. Alleen maar omdat het makkelijker voor ze is. Zorg ervoor dat je hond actief blijft. Dat het leuk is om te spelen met speelgoed of met andere honden ook al kan ze niks zien , " zegt Dr Caryn Plummer, veterinaire oogarts. Experimenteer met soorten speelgoed, wat vind je hond het leukste. Een piep-bal, een bal met een belletje, of speelgoed waar ze hun neus voor moeten gebruiken. Het actief houden van je hond en het blijven wandelen met de hond is echt van groot belang. Niet alleen blijft ze dan goed haar zintuigen gebruiken, ze komt nog steeds in contact met soortgenoten en het is goed voor de gezondheid

Over het algemeen geldt dat je als baas gewoon geduld moet hebben en je hond positief moet blijven belonen. Dit zal je hond helpen om zich sneller aan te passen aan de nieuwe situatie.
"Honden leren ons lessen in moed, doorzettingsvermogen, loyaliteit, medeleven, vriendelijkheid en vreugde en ze hoeven niet al hun zintuigen of ledematen te hebben om dat te doen", aldus Irwin

Agaath

geplaatst op 11 april 2020 | 12:26

Mijn hond is 11 en een halfjaar. Ineens blind ik wil haar meer zelfvertrouwen geven. En hoe ziet zo n stick eruit

Corrie Schomaker.

geplaatst op 11 april 2020 | 12:20

Ik heb voor Saartje (die blind werd toen ze 1.5 jaar oud was) nooit speciale spullen gekocht. Ook geen harnasjes of brillen. Saars reflexen werken goed en ze sluit haar ogen als er iets in de buurt komt. Ik heb haar geleerd zichzelf te redden met de zintuigen die haar resten. Bij een wandeling loopt ze voorop zodat ik haar goed kan observeren en soms geef ik een aanwijzing als er iets mis dreigt te gaan (“let op”, “deze kant”). Ook heb ik haar geleerd onmiddellijk te bevriezen met het commando “ho”. Een targetstick is handig als ze over een boomstam moet springen in het bos. Even erop tikken en ze springt erop en eraf. In het bos en langs het strand loopt ze los als het rustig is en ze vindt haar weg prima. Voor apporteren in het bos heb ik een gewone bal met een belletje erin.

Agaath

geplaatst op 11 april 2020 | 12:01

Ik ben op zoek naar een riem voor mijn blinde hond. Ook naar andere dingen. Wie heeft tips.

Saskia Koppejan

geplaatst op 26 maart 2020 | 10:16

Toen mijn vorige hond plots blind werd heb ik veel gezocht naar tips. Dus fijn om dit bericht tegen te komen. Fijn om te lezen dat er een gespecialiseerde hondentrainer is. Dat is waardevol. Ik lees echter niets over het beschermen van de ogen van een blinde hond. Ik heb destijds een honden zonnebril gekocht zodat hij zijn ogen niet zou beschadigen aan takjes langs een pad. Verder heb ik een harnas voor hem gekocht waar ik aan beide zijden de uiteinden van een riem kon binden zodat ik hem kon sturen net als de teugels van een paard. Hij genoot van een groot grasveld waar we hem om de beurt konen roepen zodat hij veilig naar ons toe kon rennen. Mijn hond was 10 jaar en is de laatste 2,5 maand van zijn leven blind geweest.

Corrie Schomaker.

geplaatst op 12 februari 2018 | 14:30

Bedankt voor je reactie, Anita. Door al deze reacties krijg ik een steeds beter beeld van wat blinde honden kunnen en wat er voor Saartje en andere blinde honden mogelijk is. Wat die echo locatie betreft: Bij veel lawaai werkt ie bij Saar ook niet (goed). Met een bladblazer of een motormaaier in de buurt "ziet" ze de auto\s ook niet meer. Dat is ook het kritische punt bij agility: als veel mensen schreeuwen "ziet" ze de hindernissen minder goed en lopen haar prestaties terug. Ik hoop dat meer mensen hun ervaringen met blinde honden willen delen. Ook hondentrainers.

Anita

geplaatst op 12 februari 2018 | 11:53

Ja Corrie, ben het helemaal eens met je....Blinde honden weten zich heel goed aan te passen. Mijn blinde hond (4jr) loopt altijd los in het bos, park of op het strand. Maakt hem niet uit of het een onbekend gebied is Alleen als er heel veel vreemde spelende honden vlak om hem heen zijn werkt zijn 'sonar' even wat minder door een overdaad aan bewegingen en geuren. Heel jammer dat er zo weinig en juiste informatie is over blinde honden!

Corrie Schomaker.

geplaatst op 21 januari 2018 | 21:06

Jammer, dat de aanbevelingen over "hoe kun je een blinde hond zich leren aan te passen" toch achterhaald is. Blinde honden kunnen veel meer, weet ik uit eigen ervaring. Waarom niet wat actuele video's plaatsen van deze honden? B.v. ik ben niet bang om meubilair te verplaatsen. Dat merkt ze via echolocatie, ook in een vakantiehuis of een bos waar ze nooit eerder is geweest. Waarom noemen jullie dat niet en ook niet hoe je dat zou kunnen trainen? Waarom plaatsen we geen videos van blinde honden en wat ze allemaal kunnen?

Corrie Schomaker.

geplaatst op 5 januari 2018 | 20:35

Een dier dat nooit licht heeft gekend is er ook niet naar op zoek. Het dier heeft wel wegen van communicatie nodig. Dus dat is voor ziende of niet ziende, dove of niet dove dieren of mensen het meest belangrijk. Ik gebruik met Saar (blind vanaf 2.5 jaar, nu 3 jaar) klopsignalen die ik toevallig ook al gebruikte voor ze blind werd. Dat werkt heel goed voor ons. Maar het maakt niet uit wat je doet, maar zorg voor goede communicatie. Alleen: beperk het aantal vocale commando's. Dat past niet bij de een hond en zijn manier van communicatie.

Anita

geplaatst op 5 januari 2018 | 09:48

Bij een pup is het niet gek dat hij overal in bijt, dat is zijn manier van onderzoeken en leren of hij blind is of niet. Begrijp uit je verhaal dat je hem nog maar een paar dagen hebt en het lijkt me logisch dat het Hunter heel verwarrend is om eerst uit het nest bij zijn moeder en andere pups te gaan, dan naar een nieuw adres en even later nog eens naar een ander baasje. Misschien is het bijten ook uit frustratie, wie zal het zeggen. Zorg er in ieder geval voor dat hij genoeg bijtbestendige speeltjes om zich heen heeft waar hij wel op mag bijten. succes met Hunter!

JP Dokter

geplaatst op 5 januari 2018 | 09:30

Wij hebben sinds 3-1-2018 een blinde Berner Senner pup reu (geboren 8-11-2017). Bij chippen op 20-12-2017 is de blindheid niet geconstateerd. Maar diegene die hem wilde hebben constateerde dat op 2-1 j.l. Bij ons doe Hunter het heel goed. Maar waar ik tegen aanloop is het constante gebijt in alles. Ik vermoed dat dit ook een reactie is om te onderzoeken, maar wil het gauw afleren. Voordat alles kapot is. Iemand tips? Jacob Peter

Corrie Schomaker.

geplaatst op 2 januari 2018 | 20:27

Hoi Mieke, Je hond is nog jong en kan veel leren. Saar was 2.5 jaar toen ze blind werd. Ik heb haar vanaf het begin haar eigen weg laten zoeken. Op die manier kom je erachter wat de hond kan waarnemen en wat niet. Saar neemt objecten zoals auto's en dozen met papier waar via echo-locatie. Kijk of je hond dat ook kan. Saar is zeer bewegelijk en daarom zijn we naar een cursus Sport en Spel gegaan. Daar leer je allerlei leuke activiteiten met je hond. Saar en ik communiceren via klopsignalen. Het hangt natuurlijk van de hond af wat er al dan niet lukt, maar Saar kwam goed mee met de groep. Speuren is ook een activiteit die heel geschikt is voor blind honden. En vooral de hond meenemen, overal naar toe.

Ingeborg Ludwig

geplaatst op 2 januari 2018 | 10:55

Dag Mieke, het spijt me voor jullie husky. Een paar tips die ik je kan geven: neem ruim de tijd met wandelen, als jullie husky een reu is zal hij zijn route maskeren met kleine plasjes zodat hij weet waar hij langs is gelopen. Of teefjes dit ook doen weet ik eigenlijk niet. Speelgoed wat 'piept' was favoriet bij mijn blinde hondje. Veel dezelfde woorden herhalen bij het wandelen; pas op- bij een obstakel, stoep- bij het op en af stappen van het trottoir. Je zult voor je hond moeten 'kijken'. Mijn hondje reageerde daar ook onmiddellijk op. Bij -pas op- bleef hij ook direct stil staan en snuffelde zich een weg om het obstakel heen. Voor een klein hondje is een trottoir al een obstakel wanneer hij zich daar iedere keer tegenaan stoot. Succes!

Mieke

geplaatst op 30 december 2017 | 20:27

Hallo allemaal! Uit noodzaak ben ik info aan het verzamelen over blinde honden. Onze husky van 3 jaar is eergisteren totaal onverwacht plots blind geworden. Acute glaucoom op beide oogjes. Wij waren totaal van slag, maar zoals ik al vaak gelezen heb dan zou ze zich rap moeten kunnen aanpassen aan de situatie. Voorlopig zien we toch dat ze enorm veel pijn heeft, de druk aan haar ogen en haar hoofdje moet enorm zwaar zijn. Iemand tips voor speelgoed? Het was een zeer actieve hond en we willen het haar zo normaal mogelijk maken. Ook tips voor de wandelingen zijn welkom. Doen jullie telkens dezelfde ronde? Of juist niet om haar te stimuleren? Grtjs!

Corrie Schomaker.

geplaatst op 11 december 2017 | 18:09

Fijn om te horen dat er meer honden zijn met echolocatie. Het gedrag van jouw hond komt goed overeen met het gedrag van Saar. Ik ben benieuwd of het verder te ontwikkelen is. Bij veel lawaai, b.v. als er iemand met een kettingzaag bezig is, dan werkt het niet meer. Saar loopt ook niet tegen meubilair aan, ook niet als ik het verplaats. Opgewondenheid bestrijden we door haar in zoveel mogelijk verschillende situaties te plaatsen. Zoals we dat deden toen ze nog een pupje was. En door zelf altijd kalm te blijven.

Anita

geplaatst op 10 december 2017 | 16:57

Onze blinde Spike 'merkt" het ook als er obstakels en loopt netjes overal omheen behalve als er een opgewonden, drukke situatie is met andere honden of geluid..dan botst hij wel ergens tegenaan.

Corrie Schomaker.

geplaatst op 10 december 2017 | 16:14

Ik ben blij te horen dat veel meer blinde honden een volwaardig, gelukkig leven leiden met hun baasjes. Dat is met Saar ook het geval. We hebben ontdekt dat ze talent heeft voor echo-locatie en dat ze grotere voorwerpen op afstand voelt. We hebben met haar een cursus sport en spel gevolgd om dat talent verder te ontwikkelen. Nu springt ze over hindernissen, op en af allerlei obstakels, kruipt door tunnel en heeft ze pret met andere honden. We gaan door want er is nog meer mogelijk. Ik ben benieuwd of anderen dit talent (echolocatie) ook hebben ontdekt in hun blinde hond.

Ingeborg Ludwig

geplaatst op 10 december 2017 | 15:36

Onze eddie vond sneeuw ook nog steeds geweldig en is tot op het laatst altijd gek gebleven op balletjes ophalen. Dit waren zachte plastic balletjes die waarschijnlijk meer geluid veroorzaakten bij het weggooien. Hij cirkelde dan het gebied af waar de bal ongeveer terechtwas gekomen en vond het balletje nog altijd. De andere honden hielden rekening met hem, en speelden niet ruw of lieten hem met rust. Een blinde hond is veel werk maar geeft enorm veel terug in het vertrouwen en liefde wat ze voor hun baas voelen. Tussen alle honden die ik heb of heb gehad zal Eddie altijd een speciaal plekje hebben en ik ben blij dat hij al die blinde jaren nog heeft kunnen leven met plezier voor hem en ons. Hij verdiende het!

Anita De Clippeleir

geplaatst op 10 december 2017 | 12:53

Wij hebben 4 honden, 1 afghaanse windhond, 2 yorkies en 1 cairn terrier van 15jaar en 10maand. Onze cairn is al meer dan 3 jaar blind en doet het uitstekend. Hij eet prima, wacht op zijn eten samen met de anderen en weet ook zijn potje met water staan. Elke dag worden zijn oogjes zuiver gemaakt en druppeltjes ingedaan. Hij loopt af en toe eens tegen meubels, maar heeft er geen probleem mee.Op de dagelijkse wandeling gaat hij niet meer mee, maar draag hem van de trappen en dan doet hij zijn dagelijkse wandelingen in de tuin. Deze morgen vond hij het super leuk om in de sneeuw te lopen en begon hij te blaffen. Dus lieve mensen wij hebben geen enkel probleem en ook onze andere honden niet, dat er eentje bijloopt dat blind is. Hij is gelukkig en wij ook.Anita

Corrie Schomaker.

geplaatst op 1 november 2017 | 20:40

Behalve dat een hond blind is, is hij ook gewoon hond met alle eigenschappen en problemen van dien. Normaal worden honden vanaf pup opgevoed zodat ze passen in onze samenleving. Als ze blind worden maakt dat niet zoveel uit, is mijn ervaring. Een paar aanpassingen zijn voldoende. Honden die al ouder zijn of een moeilijk verleden hebben moeten alsnog worden opgevoed, blind of niet. Daarnaast moet je kijken naar het talent van de hond; wat kan hij, wat vindt hij leuk. Daar ga je mee aan de slag. Je wilt het dier weer trots hebben op zichzelf. Maar eerst moet hij leren luisteren en leren dat niet hij, maar zijn baas de leiding heeft.

Anita

geplaatst op 1 november 2017 | 16:50

Onze hond (uit de Ukraine) van 4 jaar is zijn gezichtsvermogen kwijtgeraakt door mishandeling. Na ontstekingen aan de ogen zijn deze eruit gehaald en moet hij het doen met zijn neus en oren. Eind vorig jaar is de hond bij ons gekomen, hij red zich heel erg goed en loopt vaak los ( een speurriem los, die kan ik oppakken als er een bruggetje of gevaarlijke situatie is). Het enige vervelende waar we tegenaan lopen is dat hij uitvalt met name naar reuen maar ook naar mensenbenen die daar tussen staan. Hij gaat op geur of beweging af al gaat het met de honden die regelmatig mee gaan in de groep wel heel goed. Verschillende mensen in mijn omgeving zijn al gebeten waaronder ik zelf ook. Een muilkorf of muzzle vind ik eigenlijk geen optie....wie heeft er een idee of oplossing?

Anita

geplaatst op 1 november 2017 | 16:37

Blinde hond en agressie

daphne

geplaatst op 19 september 2017 | 15:52

hoi corrie.. Wat ik weet is dat hij in roemenie met een pup zat en dat dat geen probleem was en dat ze waren begonnen om hem te laten wennen aan het lopen aan de riem.. ik denk dat ze contact met andere honden nu niet doen aangezien hartworm besmettelijk is.. alleen overdraagbaar door de mug maar toch.. ik weet alleen dat hij bang is voor mensen en agresief gromt naar mensen die hij niet kent en misschien ook wel zou kunnen bijten, maar dat de dierenarts in roemenie in 6 dagen zijn vertrouwen had gewonnen en dat hij zichtbaar genoot van het zachte aaien wat hij deed bij hem.. ik denk dat deze hond nooit meer erg sociaal zal worden, hij is zijn leven lang zn hok in geschopt zodat ze bij zn voerbak konden komen en hem dan vervolgens weer 3 dagen zonder voer te laten zitten..

Corrie Schomaker.

geplaatst op 19 september 2017 | 14:25

Dat is inderdaad erg triest. Heb je contact met de Belgen over de dag routine tijdens zijn behandeling? Wordt hij regelmatig uitgelaten en wordt er met hem gespeeld? Heeft hij contact met andere honden? Ik wens je alle sterkte.

daphne

geplaatst op 15 september 2017 | 08:51

hoi corrie.. bedankt voor de feedback.. de arme hond heeft geen geluk.. een week voor hij zou komen werd hartworm bij m geconstateerd.. Hij gaat nu naar belgie, een zware therapie volgen om van die hartworm af te komen. Er zit een aanzienelijke kans in dat hij het niet gaat overleven omdat hij nog een beetje underweight is, ( hij is net van de ketting bevrijdt, kan je nagaan) en als de worm sterft, dan kan hij een embolie krijgen en komen te overlijden.. Ik brand maar een kaarsje.. als hij het overleeft, komt hij alsnog maar dat zou dan pas over 2 maanden zijn.. wat een triest verhaal..

Corrie Schomaker.

geplaatst op 9 september 2017 | 13:54

Daphne, dit is een stuk gecompliceerder dan de situatie met Saartje. Ik zou zsm een vaste routine volgen. Bijvoorbeeld: eten, wandelen, spelen, rusten, wandelen enz. En een veilige haven, een bench. En het hondje moet opgevoed. Dus gewoon naar de hondenclub. En leren apporteren, speeltjes verstoppen, speuren. Kijken waar zijn talenten liggen, waar hij echt plezier aan beleeft. Misschien is hij geschikt als speur- of jachthond. Of vindt hij hindernisbanen geweldig. Of zwemmen. Hij kan niet alleen maar toe met een paar wandelingetjes, denk ik. Hij moet zich ontwikkelen en trots worden op zichzelf. Maar daar heb je hulp bij nodig. Saar gaat deze herfst een cursus spel en sport doen met hindernisbanen. Zo wordt ze gevoeliger voor allerlei vormen van obstakels. Daarna zien we weer.

daphne

geplaatst op 8 september 2017 | 23:06

ik krijg over anderhalve week een blinde hond uit roemenie van 14 maanden. hij is bang en als hij je niet kent schijnt hij agresief te zijn. hij is zn hok in geschopt elke 2 dagen om zn eten neer te zetten..meer dood dan levend is hij gered.. hoe ga ik om met de combi blind en agresief?? heeft iemand tips? hij komt op de test. ik heb nog n hond, een hele onderdanige en makkelijke, die kan misschien helpen.verder zou ik willen kijken ovf er niet nog wat aan die blindheid te doen valt. t schijnt dat hij met 6 weken blind is geworden na een oogontsteking waar niks mee gedaan is.. enige ervaring of verhalen hieromtrend? probeer me nu al van alle kanten in te lezen...

Corrie Schomaker.

geplaatst op 20 juli 2017 | 20:19

Saartje, vervolg, Saartje past zich geweldig aan. Ik ben eergisteren met haar naar haar favoriete dierenzaak geweest om een speeltje te kopen. Niemand zag dat ze blind was. Ze wist feilloos alle obstakels te vermijden. Daarna naar de markt. Daar waren we nog niet eerder. Het is raar en ik weet niet hoe ze het doet, maar ook daar vermijdt ze obstakels. Als ze onzeker is blijft ze naast me, maar meestal loopt ze fier voorop. Daarom, als een leuke uitdaging voor ons tweeën wil ik graag eens een hindernisbaan proberen met Saar. Alleen met de reguliere trainers krijg ik nul op request. Ik moet blij zijn dat ze in een vertrouwde omgeving kan rondstrompelen. Dat is niet goed genoeg voor ons. Daarom mijn oproep: wie heeft een hindernisbaan die we mogen gebruiken?

Corrie Schomaker.

geplaatst op 20 juli 2017 | 20:11

Saartje, vervolg

Ingeborg Ludwig

geplaatst op 20 juni 2017 | 11:06

Aan Cin: ga gauw met je hondje naar de dierenarts. Het doet vreselijk pijn wanneer je hondje veel druk achter het oog opbouwt. De lens kan erdoor kapot gaan. Dit heet een lensluxatie. Mijn hondje is helaas eind maart overleden. Hij werd geopereerd aan een tumor aan zijn staartje maar is na overleg met de dierenarts ingeslapen tijdens de operatie. Toch nog onverwacht voor ons maar voor hem een zacht einde.

Corrie Schomaker.

geplaatst op 19 juni 2017 | 10:17

Mijn Jack Russell van 2.5 jaar oud is drie dagen geleden plotseling geheel blind geworden. Ze past zich reusachtig goed aan. Misschien omdat ik al een jaar met haar gespeurd heb. Met het meubilair botst ze niet meer, ook al staan de eetkamerstoelen weleens anders. Ze springt op en af de bank, op mijn schoot en het hondenluikje naar de tuin vindt ze probleemloos, Ze scharrelt alweer lekker rond in de tuin. Overdag doen we, zoals altijd, verstop- en apporteerspelletjes. Daar heeft ze wat meer moeite mee dan normaal, maar ze verbetert snel. De grootste uitdaging ligt niet thuis, maar in een vreemde omgeving. Daarom maken we twee keer per dag ook kleine uitstapjes naar buiten, te beginnen in onze straat, waar ze druk bezig is een geurkaart te maken. Op de terugweg gaat ze voorop en mag ze zelf de weg naar huis zoeken. Dat lukt goed. Ook als we een omweg moeten maken vanwege een op de stoep geparkeerde auto. Trots op onze Saartje.

Cin

geplaatst op 23 januari 2017 | 09:10

Ook ik worstel met deze vraag. Mijn hondje heeft sinds augustus 1 oogje. Ik was hier zo bang voor maar ging fantastisch. Echter is hij nu sinds enkele dagen blind. Ander oogje heeft ook glaucoom en druk.wil niet zakken. Ik heb de indruk dat hij heel slecht ruikt loopt overal tegenop, vindt zijn eten niet,... Zo zielig. Ik denk en denk en denk en huil me te pletter.

Ingeborg Ludwig

geplaatst op 25 oktober 2016 | 00:06

Onze Jack Russel is al erg lang zo goed als blind, nu hij een bejaard mannetje wordt komt daar ook doofheid bij. Het lijkt alsof hij mijn stem van de tegenovergestelde hoort dan dat hij het vroeger hoorde en loopt ook de verkeerde kant op. Ook heeft hij de laatste tijd periodes dat hij uit het niets enorm angstig wordt en overal tegen op loopt waar hij normaal perfect de weg weet. Ik vraag mij soms af of het leven voor onze Eddie nog wel "leefbaar" is maar zijn gezondheid is verder voor zijn leeftijd nog goed te noemen. Wat is de grens hierin? Zijn wij niet zelf "blind" uit liefde voor hem en laten we hem niet lijden door hem op deze manier te laten leven? Bij onze andere honden wist ik altijd het "moment" dat de laatste gang naar de dierenarts niet meer uitgesteld kon worden. Maar bij Eddie twijfel ik. Is het leven voor hemzelf nog steeds de moeite waard? De blik in de ogen van een oude, zieke hond spreekt boekdelen. Maar ook dat kan hij me niet meer duidelijk maken. Maak ik me nodeloos ongerust?

Hou mij op de hoogte bij reacties.

Plaats je bericht

Lees hier ons privacy statement

Je reactie wordt verwerkt

Anderen bekeken ook

Deel jouw video of foto

Heb jij een leuke video of foto van je hond en wil je deze ook op de website hebben? Stuur deze dan in

Video Foto