Vuurwerkangst bij hond of kat

Vuurwerkangst bij hond of kat

Vuurwerk. Veel mensen vinden het geweldig, geen één dier is er van gecharmeerd. Wat kun je doen voor je hond als deze doodsbang is voor vuurwerk?
Hoe moet je nou omgaan met vuurwerkangst bij je hond. Wat moet je doen en wat moet je vooral niet doen. Met onderstaande tips en hulpmiddelen kun je oud en nieuw misschien een stuk prettiger laten verlopen voor je hond.

Wat vooral wel te doen?
Het is belangrijk om vroeg te beginnen met het trainen van je hond. Trainen heeft namelijk tijd nodig. Laat je hond vroeg op de avond uit als het nog rustig is op straat en ga vooral naar een plek waar het rustig is. Je eigen tuin zou ook een goede plaats zijn.

Binnen houden
Tijdens het uitbarsten van het vuurwerk hou je je hond of kat binnen en zet je een radio of TV aan.

Met rust laten
Laat je hond of kat met rust als hij/zij zich onder het bed, op zolder, in de kast of waar dan ook verstopt. Hier voelt je huisdier zich blijkbaar veiliger. Laat in deze ruimte dan ook een lamp en een radio aan.

Niet troosten
Negeer het angstgedrag van je hond of kat. Niets is menselijker dan je huisdier te troosten en aan te halen als het bang is. Maar met deze positieve aandacht zal je het angstige gedrag alleen maar belonen en dan wordt het alleen maar erger.

Voorzorg
Zorg altijd dat je huisdier gechipt en geregistreerd is. Mocht je hond wegglippen met de jaarwisseling dan heeft een gechipt dier een grotere kans om terug gevonden te worden.

Wat vooral niet te doen?
Je huisdier straffen voor zijn angst. De hond zal hier niets van begrijpen

Troosten of alleen laten
Je huisdier begripvol toespreken en troosten of je huisdier alleen thuis laten.

Welke hulpmiddelen zijn er?


Een verdamper
Dit is een verstuiver die je minstens twee weken voor de jaarwisseling in je huis plaatst. Deze verdampers verspreiden geurstoffen door je huis waar je hond of kat rustig van wordt. Ze kunnen door een mensenneus niet waargenomen worden en zijn niet schadelijk, mits je carapatiënt bent. Deze verdamper laten hangen tot minimaal één week na de jaarwisseling.
Let op: deze verdamper kan wel schadelijk zijn voor vogels.

Vetranquil tabletten
Dit zijn tabletten die je huisdier suf maken. Dit middel is niet geschikt voor hart- en epilepsiepatiënten en honden met een korte snuit. Je huisdier blijft gevoelig voor geluid, maar kan niet reageren. Dit kan tot gevolg hebben, dat volgende jaren je huisdier nog angstiger zal reageren. Je mag je huisdier na het gebruik van Vetranquil niet alleen in huis laten.

Wij raden je aan om dit middel niet te gebruiken. Voor meer informatie verwijzen wij je graag door naar dit artikel Pas op met medicijn tegen vuurwerkangst bij honden
Valium tabletten
Dit zijn tabletten die je huisdier kalmeren maar ook suf maken. Je huisdier wordt slaperig en is wat minder gevoelig voor het vuurwerk. Deze tabletten werken het beste als ze toegediend worden aan een rustig dier en de ideale dosering is per huisdier verschillend. Het advies is om de tabletten een paar dagen voor de jaarwisseling toe te dienen. Je huisdier zal niets leren dus niet minder bang zijn in de toekomst en werking van de tabletten zijn van korte duur. Je mag je huisdier na het gebruik van Diazepam niet alleen in huis laten.

Clomicalm tabletten
Dit zijn tabletten die angstverlagend / stressverlagend werken. Het resultaat is pas na weken te zien. Het is hierbij ook verstandig om na de jaarwisseling de tabletten af te bouwen en niet plotseling te stoppen. Voor een optimaal resultaat Clomicalm altijd proberen te combineren met gedragstraining en evt. met verdamper. Van Clomicalm zal je huisdier niet suf worden.

Voor meer informatie over vuurwerkangst kun je bij je dierenarts langs gaan.

Jan van Heeren

geplaatst op 18 juli 2021 | 13:11

Beste, Een leuk en goed bedoeld verhaaltje, echter het is niet beter om een advies te geven hoe men angstig gedrag kan voorkomen. Een klein voorbeeldje, als men een pup aanschaft, laat hem dan wennen aan alle geluiden waar van jij vind dat de hond hier in de toekomst mee om moet kunnen gaan. Zoek bij you tube h Geluiden uit en draai ze regelmatig af in bij zijn van de pup. Bv vuurwerk geluiden, schoten , rammelende aanhangers enz, enz. Met vriendelijke groet, Jan van Heeren.

Smaal

geplaatst op 2 april 2017 | 19:27

Onze Shih zhu heeft ook angst voor vuurwerk, wij hebben er iets op gevonden! Ik had eens een jurkje voor haar gekocht, wat ik niet gebruikte, nu doe ik het aan voor het vuurwerk en word ze rustig, het moet wel goed passen en niet te ruim vallen,er zit ook een capition op die ik op haar Kopje doe. Er is ook iets te koop, een soort band, kijk op internet!

Hou mij op de hoogte bij reacties.

Plaats je bericht

Lees hier ons privacy statement

Je reactie wordt verwerkt

Anderen bekeken ook

Deel jouw video of foto

Heb jij een leuke video of foto van je hond en wil je deze ook op de website hebben? Stuur deze dan in

Video Foto