Gingivitis bij de hond

Gingivitis

Tandvleesontsteking of gingivitis. Vaak is de veroorzaker van gingivitis tandplak en tandsteen. Elke hond zal last krijgen van tandsteen en tandplak. Er zijn honden die hier erg gevoelig voor zijn, met name kleine rassen, bijvoorbeeld de Yorkshire terrier schijnen aanleg te hebben voor het (teveel) ontwikkelen van tandplak en tandsteen.

Tandplak. Tandplak is een dun laagje dat zich afzet op de tanden. Als dit materiaal gaat verkalken ontstaat tandsteen. Tandsteen dat steeds groter wordt kan het wegdrukken van het tandvlees veroorzaken. Met als gevolg dat de tandwortel bloot komt te liggen. Ook zullen bacteriën zich gaan nestelen in het tandsteen en in een later stadium ook in het tandvlees. Dit zorgt voor een infectie en ontsteking van het tandvlees.

De wortel zal op den duur ook aangetast worden. Gevolg hiervan is, dat de tand zal rotten en er uitvalt. In zeer ernstige en gevallen die niet behandeld zijn kan deze broeihaard van infectie zich uitbreiden en kan zich  via het bloed verspreiden met hele ernstige symptomen, zoals een infectie van de hartkleppen.

Symptomen van gingivitis bij de hond

Wat is tandsteen.
Het is een  harde, gele, stinkende substantie die op de tanden zit. In het begin heeft de hond geen symptomen. Bij gingivitis is het tandvlees zeer rood en zal snel gaan bloeden. Er kunnen gaatjes komen en het tandvlees kan teruggetrokken zijn. Hierdoor kan de tandwortels bloot komen te liggen. Het rotten van de tanden is het uit eindelijke gevolg. Hierdoor  gaan ze los zitten en zullen ze uitvallen. In een later stadium zal de hond erg uit de bek gaan stinken.

Diagnose van gingivitis bij de hond

Een simpele observatie van de tanden. Dat is vaak genoeg om een diagnose te kunnen stellen van tandsteen en tandvleesontsteking. Het kan zijn dat er besloten wordt om een radiografie van de tanden te nemen om de staat van de tandwortelholte te kunnen beoordelen.

Behandeling van gingivitis bij de hond

Bij tandsteen bestaat de behandeling uit het weghalen ervan. De hond wordt vaak onder narcose gebracht. Als er gingivitis is kan het nodig zijn dat de hond eerst een antibiotica kuur moet hebben voordat het tandsteen weggehaald wordt. De rotte tanden zullen verwijderd of behandeld worden.

Prognose van gingivitis bij de hond

De prognose na behandeling heel erg goed. Als de tanden erg aangetast zijn zullen ze weggehaald moeten worden.

Preventie van gingivitis bij de hond

Gingivitis kan voorkomen of vertraagd worden door een aangepast dieet. Harde brokken ipv zacht voer hebben een duidelijke invloed. Bij veel kauwen is er minder last van tandvleesontsteking. Wel opletten bij het geven van botten. Juist varkens- en kippenbotten zouden gevaarlijk kunnen zijn. Dit door het splinteren met mogelijke obstipatie (verstopping) of zelfs perforatie (een splinter boort in gaatje in de wand) van de darm tot gevolg. Veel zoetigheid  betekend meer last van cariës en gingivitis.
De volgende rassen zijn bekend met gingivitis Yorkshire TerriĆ«r  
Wij willen je erop wijzen dat deze informatie puur ter kennisgeving is. Wij raden iedereen te allen tijde aan om contact op te nemen met je dierenarts.

Anderen bekeken ook
Vizslaverening verdient een dikke pluim bij aanpak epilepsie
Met een vizsla die lijdt aan epilepsie mag niet (meer) worden gefokt. De ouders, broers, zussen en pups van de hond worden ook uitgesloten van fokkerij.
Nieuwe regelgeving chip, paspoort en registratie hond en kat
Per 1 november 2021 veranderd er een hoop op het gebied van pups fokken en honden uit het buitenland over nemen.
Het leven van je hond na de lockdown
Wij staan met zijn allen te juichen, de lockdown zit er zo goed als op. Maar hoe bevalt het leven van je hond na de lockdown? Is deze ook zo blij?
Fokkers van honden met een korte snuit eindelijk aangepakt
De eerste waarschuwing aan een fokker van honden met een te korte snuit is al uitgedeeld en komende week volgen er meer. De boete kan 1500 Euro bedragen.

Prachtige labmaraner pups

De Labmaraner is een kruising tussen een labrador en een weimaraner. In dit geval is de vader een zi

Prachtige korthaar collie pups zoeken nog een nieuw baasje

Deze prachtige Korthaar Collie pups, Schotse herdershonden met korte vacht, zijn nog op zoek naar ee