Hartfalen bij de kat bij de hond

Hartfalen bij de kat bij de kat

HCM, of wel hypertrofische cardiomyopathi. Dit is de meest voorkomende hartaandoening bij de kat .
De hartspierwand wordt dikker en dikker en de hartfrequentie (snelheid van het kloppen van het hart) neemt steeds meer toe. Op den duur zal de spierwand zo dik zijn en zo hard kloppen dat het bloed niet effectief genoeg meer rondgepompt wordt.

Een kat komt vooral in de problemen bij een  stresssituatie. Overduidelijke benauwdheid (Hij ademt met de bek open, ademt geforceerd) wat op den duur tot de dood leidt. Het is lastig voor de baas om tot een bepaald stadium dit te herkennen.
In eerste instantie kan het hart het allemaal nog goed compenseren en merk je er niks van. Tijdens de jaarlijkse controle kan de dierenarts wel afwijkingen constateren. Een veel te snelle pols, tijdens het onderzoek ademen met de bek open, een hartruis (niet altijd het geval bij HCM). Het bevestigd de diagnose nog niet maar maakt de kat wel verdacht van de kwaal..<

Een echo van het hart waarbij hartspierwanddikte op te meten is, is de volgende stap. De baas mag hier bij zijn om de kat zoveel mogelijk gerust te stellen.

Een roesje of narcose krijgt het dier niet. Als de diagnose bevestigd is, wordt het dier behandeld. Met medicatie kan de hartslag weer rustiger worden. Hierdoor krijgt het hart weer tijd om bloed goed rond te pompen.Het hangt af van het stadium waarin de ziekte ontdekt werd, maar het dier zal met de medicatie een duidelijk betere verwachting van leven hebben

Er zijn rassen warbij dit meer voorkomt. Bijvoorbeeld de Ragdoll , de Maine Coon  en de  American Shorthair zijn belast met deze hart-spierziekte. Ook bij de Europese Korthaar komt deze ziekte voor, dus de lijst is niet compleet.

Symptomen van hartfalen bij de kat bij de hond

Het is niet bekend wat de symptomen zijn van Hartfalen bij de kat bij de hond. Voor vragen kun je altijd terecht bij je dierenarts.

Diagnose van hartfalen bij de kat bij de hond

Het is niet bekend wat de diagnose is van Hartfalen bij de kat bij de hond. Voor vragen kun je altijd terecht bij je dierenarts.

Behandeling van hartfalen bij de kat bij de hond

Het is niet bekend wat de behandeling is van Hartfalen bij de kat bij de hond. Voor vragen kun je altijd terecht bij je dierenarts.

Prognose van hartfalen bij de kat bij de hond

Het is niet bekend wat de prognose is van Hartfalen bij de kat bij de hond. Voor vragen kun je altijd terecht bij je dierenarts.

Preventie van hartfalen bij de kat bij de hond

Het is niet bekend wat je kunt doen om Hartfalen bij de kat bij de hond te voorkomen. Voor vragen kun je altijd terecht bij je dierenarts.
Wij willen je erop wijzen dat deze informatie puur ter kennisgeving is. Wij raden iedereen te allen tijde aan om contact op te nemen met je dierenarts.

Anderen bekeken ook
Nieuwe regelgeving chip, paspoort en registratie hond en kat
Per 1 november 2021 veranderd er een hoop op het gebied van pups fokken en honden uit het buitenland over nemen.
Het leven van je hond na de lockdown
Wij staan met zijn allen te juichen, de lockdown zit er zo goed als op. Maar hoe bevalt het leven van je hond na de lockdown? Is deze ook zo blij?
Fokkers van honden met een korte snuit eindelijk aangepakt
De eerste waarschuwing aan een fokker van honden met een te korte snuit is al uitgedeeld en komende week volgen er meer. De boete kan 1500 Euro bedragen.
Fairdog, het toekomstige platform voor eerlijke hondenhandel
De wereld van de hondenhandel en de hondenfokkerij is groot en gecompliceerd. Via Fairdog kun je in de toekomst het kaf van het koren scheiden

Blue merle kruising pup

Kruising border/aussie

Leuke Duitse Dog pups te koop

Onze lieve Duitse Dog is bevallen van een mooi nestje pups. Maar liefs 10 stuks. Mamma heeft een sup