Beweging voor de hond

Verzorging - Beweging voor de hond

Een hond moet kunnen rennen, spelen en bewegen! Alle honden hebben er behoefte aan om zich uit te leven. De meeste honden zullen niet aarden op een appartement waar ze 1 of 2 maal per dag 5 minuutjes uit mogen. Voor het aanschaffen van een hond moet men rekening houden met de hoeveelheid beweging die men de hond gaat kunnen bieden.
Wat kun je de hond bieden?
Heb je een grote tuin, en mag hij zonder toezicht in de tuin zijn? Is de tuin veilig afgezet zodat hij niet kan ontsnappen? Hoeveel tijd wil ik per dag lopen?Heb ik over een paar jaar nog wel de mogelijkheid om te zorgen dat mijn hond er nog vaak genoeg uit kan? Zijn er kinderen of andere dieren die met de hond kunnen spelen?

Als je naar aanleiding van bovenstaande zeker weet dat je de hond genoeg kunt bieden, dan zijn er nog essentiële zaken wr je rekening mee moet houden, namelijk het soort hond. Er zijn namelijk enorme verschillen tussen de rassen en tussen individuen van hetzelfde ras. Er zijn rassen die echt veel beweging nodig hebben, maar er zijn ook rassen die dit niet nodig hebben.

Rasverschillen
Algemeen mogen we stellen dat honden van rassen die gekweekt werden als werkhond, veel beweging nodig hebben.
Voorbeelden zijn:
  1. herdershonden: Duitse en Belgische Herders, Schotse Collie, Border Collie
  2. terriërs: Jack Russel Terriër, Staffordshire Terriër
  3. spaniëls: Engelse Cocker Spaniël, Springer Spaniël
  4. windhonden: Afghaanse windhond, Barzoï, Saluki
  5. jachthonden: Beagle, Sint-Hubertus hond, alle drijfhonden

Rassen die minder beweging nodig hebben dan bovengenoemde zijn oa:
  1. gezelschapshonden: Maltezer, Shih Tzu
  2. de meest dwergvariëteiten: Yorkshire Terriër, Dwergpoedel, Whippet, Amerikaanse Cocker Spaniël
  3. sommige waakhonden: Mastiff, Bouvier

We herhalen dat elke hond, ook die uit de tweede lijst, nood heeft aan voldoende beweging en activiteit. Indien een hond niet voldaan wordt aan zijn behoefte aan actie en spel, zal hij erg vervelend worden en manieren zoeken om zijn energie kwijt te raken. Gedragsproblemen zoals het vernielen van meubilair en automutilatie (zelfverminking) kunnen zo ontstaan.

Mocht je nou graag willen weten welk ras het beste bij jou past, kijk dan eens op deze pagina Hier kun je middels criteria aangeven wat jij zoekt in een hond en kun je zo tot een goed resultaat komen.

Wij willen je erop wijzen dat deze informatie puur ter kennisgeving is. Wij raden je te allen tijde aan om contact op te nemen met je dierenarts.

Anderen bekeken ook