Beweging voor de hond

Beweging voor de hond

Bewegingsbehoefte van een hond. Welke hond past dan bij jouw levensstijl?

Een hond moet kunnen rennen, spelen en bewegen! Alle honden hebben er behoefte aan om zich uit te leven. De meeste honden zullen niet aarden in een appartement waar ze 1 of 2 maal per dag 5 minuutjes uit mogen. Voor het aanschaffen van een hond moet men rekening houden met de hoeveelheid beweging die men de hond gaat kunnen bieden.

Het is belangrijk om te weten dat de hoeveelheid beweging die een hond nodig heeft, afhankelijk is van verschillende factoren, zoals leeftijd, ras, grootte en persoonlijkheid. Over het algemeen hebben jonge honden en honden van bepaalde rassen, zoals herdershonden en jachthonden, meer beweging nodig dan oudere honden en honden van andere rassen. Daarnaast hebben sommige honden van nature meer energie dan andere honden.

Voordat je een hond aanschaft, is het daarom belangrijk om te bedenken hoeveel tijd en ruimte je hebt om de hond voldoende beweging te geven.

Wat kun je de hond bieden?

Een hond nemen is een grote verantwoordelijkheid. Voordat je een hond in huis neemt, is het belangrijk om na te denken over wat je de hond kunt bieden. Heb je bijvoorbeeld een grote tuin waar de hond zonder toezicht kan zijn? Is de tuin veilig afgezet zodat de hond niet kan ontsnappen? En hoeveel tijd wil je per dag besteden aan het uitlaten van de hond? Het is belangrijk om hier goed over na te denken en ervoor te zorgen dat je ook in de toekomst voldoende tijd kunt vrijmaken voor de hond.

Daarnaast is het belangrijk om rekening te houden met het soort hond dat je wilt nemen. Er zitten namelijk grote verschillen tussen de rassen. Sommige rassen hebben veel beweging nodig, terwijl andere rassen wat rustiger zijn.

Rasverschillen

Over het algemeen geldt dat honden van rassen die gefokt werden als werkhond veel beweging nodig hebben. Voorbeelden zijn:

  1. Herdershonden: Duitse en Belgische Herders, Schotse Collie, Border Collie
  2. Terriërs: Jack Russel Terriër, Staffordshire Terriër
  3. Spaniëls: Engelse Cocker Spaniël, Springer Spaniël
  4. Windhonden: Afghaanse windhond, Barzoï, Saluki
  5. Jachthonden: Beagle, Sint-Hubertus hond, alle drijfhonden


Er zijn ook rassen die minder beweging nodig hebben dan de hierboven genoemde rassen. Dit zijn bijvoorbeeld:

  1. Gezelschapshonden: Maltezer, Shih Tzu
  2. De meest dwergvariëteiten: Yorkshire Terriër, Dwergpoedel, Whippet, Amerikaanse Cocker Spaniël
  3. Sommige waakhonden: Mastiff, Bouvier

Het is echter belangrijk om te onthouden dat elke hond, ook die uit de tweede lijst, voldoende beweging en activiteit nodig heeft. Als een hond niet voldoende beweging krijgt, kan dit leiden tot gedragsproblemen

Mocht je nou graag willen weten welk ras het beste bij jou past, kijk dan eens op deze pagina Hier kun je middels criteria aangeven wat jij zoekt in een hond en kun je zo tot een goed resultaat komen.

Wij willen je erop wijzen dat deze informatie puur ter kennisgeving is. Wij raden iedereen te allen tijde aan om contact op te nemen met je dierenarts.

Anderen bekeken ook

Gratis vermelding

Ben je een fokker en wil je een gratis vermelding?

Plaats advertentie

Plaats advertentie

Zoek je vanwege omstandigheden een nieuwe baas voor je hond?

Plaats advertentie

Deel jouw video of foto

Heb jij een leuke video of foto van je hond en wil je deze ook op de website hebben? Stuur deze dan in

Video Foto

Mijn ideale hond

Het vinden van een ras die past bij je levensstijl is de eerste en tevens belangrijkste stap naar een heerlijk leven samen met je hond.

Doe de test