Beweging voor de hond

Verzorging - Beweging voor de hond

Een hond moet kunnen rennen, spelen en bewegen! Alle honden hebben er behoefte aan om zich uit te leven. De meeste honden zullen niet aarden op een appartement waar ze 1 of 2 maal per dag 5 minuutjes uit mogen. Voor het aanschaffen van een hond moet men rekening houden met de hoeveelheid beweging die men de hond gaat kunnen bieden.

Wat kun je de hond bieden?
Heb je een grote tuin, en mag hij zonder toezicht in de tuin zijn? Is de tuin veilig afgezet zodat hij niet kan ontsnappen? Hoeveel tijd wil ik per dag lopen?Heb ik over een paar jaar nog wel de mogelijkheid om te zorgen dat mijn hond er nog vaak genoeg uit kan? Zijn er kinderen of andere dieren die met de hond kunnen spelen?

Als je naar aanleiding van bovenstaande zeker weet dat je de hond genoeg kunt bieden, dan zijn er nog essentiƫle zaken wr je rekening mee moet houden, namelijk het soort hond. Er zijn namelijk enorme verschillen tussen de rassen en tussen individuen van hetzelfde ras. Er zijn rassen die echt veel beweging nodig hebben, maar er zijn ook rassen die dit niet nodig hebben.

Rasverschillen
Algemeen mogen we stellen dat honden van rassen die gekweekt werden als werkhond, veel beweging nodig hebben.
Voorbeelden zijn:

  1. herdershonden: Duitse en Belgische Herders, Schotse Collie, Border Collie
  2. terriërs: Jack Russel Terriër, Staffordshire Terriër
  3. spaniëls: Engelse Cocker Spaniël, Springer Spaniël
  4. windhonden: Afghaanse windhond, Barzoï, Saluki
  5. jachthonden: Beagle, Sint-Hubertus hond, alle drijfhonden

Rassen die minder beweging nodig hebben dan bovengenoemde zijn oa:
  1. gezelschapshonden: Maltezer, Shih Tzu
  2. de meest dwergvariëteiten: Yorkshire Terriër, Dwergpoedel, Whippet, Amerikaanse Cocker Spaniël
  3. sommige waakhonden: Mastiff, Bouvier

We herhalen dat elke hond, ook die uit de tweede lijst, nood heeft aan voldoende beweging en activiteit. Indien een hond niet voldaan wordt aan zijn behoefte aan actie en spel, zal hij erg vervelend worden en manieren zoeken om zijn energie kwijt te raken. Gedragsproblemen zoals het vernielen van meubilair en automutilatie (zelfverminking) kunnen zo ontstaan.

Mocht je nou graag willen weten welk ras het beste bij jou past, kijk dan eens op deze pagina Hier kun je middels criteria aangeven wat jij zoekt in een hond en kun je zo tot een goed resultaat komen.

Wij willen je erop wijzen dat deze informatie puur ter kennisgeving is. Wij raden iedereen te allen tijde aan om contact op te nemen met je dierenarts.
Anderen bekeken ook

Gratis vermelding

Ben je een fokker en wil je een gratis vermelding?

Plaats advertentie

De top 12 van de meest stinkende honden
Net als de mens heeft elke hond zijn eigen unieke geur, maar bepaalde rassen hebben meer last van een 'hondengeur'. En deze kan nogal onaangenaam zijn.
NVWA: Verdiep je als consument bij aanschaf van een pup
Vieze hokken. Te kleine hokken. Niet de beschikking hebben over (schoon) drinkwater en geen aandacht voor socialisatie.
Hondencentrum Kwispel Enzo moet per direct stoppen
De fokker Hondencentrum Kwispel enzo uit het Brabantse Eersel moet van de voorzieningenrechter per direct stoppen met de fokkerij.
Vizslaverening verdient een dikke pluim bij aanpak epilepsie
Met een vizsla die lijdt aan epilepsie mag niet (meer) worden gefokt. De ouders, broers, zussen en pups van de hond worden ook uitgesloten van fokkerij.

Plaats advertentie

Zoek je vanwege omstandigheden een nieuwe baas voor je hond?

Plaats advertentie

Deel jouw video of foto

Heb jij een leuke video of foto van je hond en wil je deze ook op de website hebben? Stuur deze dan in

Video Foto

Mijn ideale hond

Het vinden van een ras die past bij je levensstijl is de eerste en tevens belangrijkste stap naar een heerlijk leven samen met je hond.

Doe de test