Vacht verzorgen van je hond

Verzorging - Vacht verzorgen van je hond

Langharige honden moeten regelmatig geborsteld worden, anders kunnen klitten ontstaan. Indien men niet bereid is om veel tijd in de vachtverzorging van de hond te stoppen, kan men beter voor een ruwharige hond kiezen. Verschillende rassen hebben verschillende behoeften voor de verzorging van de vacht. In een hondenkapsalon kan men de beste raad geven hierover.

Het is erg belangrijk dat een hond er aan gewend is dat u zijn vacht verzorgt en hij toestaat dat u overal aan komt. Het moet dus van jongs af aan geoefend worden. In eerste instantie begint u hierbij met het oefenen om overal aangeraakt te worden. Dat bouwt u voorzichtig op. Dit geldt voor pups maar ook voor een eventuele nieuwe volwassen hond als deze nog niet veel gewend is.

Begin met gewoon aaien over borst en rug, neem dan ook de kop en poten erbij, aai de hond eens over zijn buik. Bij een pup is dit vaak geen probleem, bij een volwassen hond moet u rustig proberen wat de hond prettig vindt en wat niet. Oefen steeds kort, spreek de hond rustig toe en stop voor hij het vervelend gaat vinden. Kijk ook eens in de oren, tussen de tenen of in de bek. Hij moet het normaal gaan vinden dat u overal aankomt.

Als de hond het geen probleem vindt dat u hem overal aanraakt, kunt u gaan oefenen met een borstel. Het is handig om er meteen een ritueel van te maken zodat de hond weet wat hij kan verwachten. Roep hem naar u toe, liefst op een vaste plek. Heeft u een klein hondje, dan is het misschien prettig hem te leren om op een tafel te staan zodat u er gemakkelijk bij kunt. Leg dan wel iets op de tafel, bijvoorbeeld een deurmat, zodat de hond niet wegglijdt. Leer hem eerst om kort op de mat te blijven staan terwijl u hem aait en zet hem er weer af voor hij zelf probeert weg te komen, leid hem eventueel af met een snoepje zodat het op de tafel staan een leuke gebeurtenis wordt.

Als de hond rustig bij u staat en het prima vindt dat u hem even aait, begint u met een paar stroken van de borstel. Houd het kort en laat de hond niet in de borstel bijten. Blijft hij rustig staan, beloon hem dan met uw stem en stop met de oefening. Protesteert hij, zorg er dan voor dat hij blijft staan en stop pas als hij even rustig toelaat dat u aait of borstelt. U wilt immers niet dat hij leert dat zijn protesten ervoor zorgen dat u stopt! Een volgende keer zult u wat korter moeten oefenen zodat u voorkomt dat hij zich gaat verzetten, want anders krijgt hij een hekel aan borstelen. Op deze manier borstelt u steeds wat langer en op meerdere plekken op het lichaam.

Als u een pup heeft van een ras dat naar de trimmer moet, dan is het aan te raden dit op jonge leeftijd al te oefenen. Ga gewoon eens met hem langs, laat hem bij de trimmer op de tafel staan en kennis maken zonder dat er ook echt iets gebeurt. Doe dit een paar keer en zorg ervoor dat de pup het een leuke ervaring vindt. Zo leert hij dat de trimsalon een leuke plek is om heen te gaan.

Wij willen je erop wijzen dat deze informatie puur ter kennisgeving is. Wij raden iedereen te allen tijde aan om contact op te nemen met je dierenarts.
Anderen bekeken ook

Gratis vermelding

Ben je een fokker en wil je een gratis vermelding?

Plaats advertentie

Plaats advertentie

Zoek je vanwege omstandigheden een nieuwe baas voor je hond?

Plaats advertentie

Deel jouw video of foto

Heb jij een leuke video of foto van je hond en wil je deze ook op de website hebben? Stuur deze dan in

Video Foto

Mijn ideale hond

Het vinden van een ras die past bij je levensstijl is de eerste en tevens belangrijkste stap naar een heerlijk leven samen met je hond.

Doe de test