Pas op voor grasaren bij de hond

Pas op voor grasaren bij de hond

Nieuws: Pas op voor grasaren bij de hond

Het seizoen is weer begonnen. De grasaren, (kruipers op huidkruipers) zijn weer volop aanwezig. En deze kunnen ernstige verwondingen toebrengen.

In gebieden waar veel honden lekker mogen ravotten, rennen en spelen, maar ook op uitlaatstroken groeit in het voorjaar en de zomer het mooie hoge gras weer. Maar pas op, dit wilde hoge gras heeft een heel groot nadeel, dit gras bevat namelijk veel grasaren!

De grasaar heeft aan de voorkant een scherpe punt en aan de achterkant van deze grasaar zitten kleine weerhaakjes. Door deze weerhaakjes kan een grasaar zich aan de vacht van de hond vasthechten en vanuit daar verder groeien. Daarom worden ze ook wel kruipers genoemd. Ze kruipen namelijk door de vacht heen en kunnen de huid van de hond binnendringen. En ze groeien maar door en door.

Een grasaar kan bij de voetzolen, tussen de tenen, in de oren en ogen naar binnen groeien. De huid van de hond zal op deze indringer reageren middels een ontsteking, welke zeer pijnlijk kan zijn voor de hond. De zaden zijn erg moeilijk te vinden.

Waar moet je met name kijken


1. Grasaar tussen de tenen:
Als de hond plotseling kreupel gaat lopen, of zich vaak tussen de tenen gaat likken kijk dan goed op de plek. Kijk of er een klein gaatje zit, of misschien is de grasaar nog wel zichtbaar. Als je niks ziet, wil het niet zeggen dat er ook niks zit. Deze kan al onder de huid zitten. Raadpleeg de dierenarts voor verder onderzoek.

2. Grasaar in het oor:
Als je hond na een wandeling, of al tijdens de wandeling constant fanatiek met zijn kop gaat schudden, kan het zijn dat er een grasaar in zijn oor terecht is gekomen. Het gevaar is dan aanwezig dat de grasaar het trommelvlies doorboort en in het middenoor terecht komt. Vertrouw je het niet, of kan je het zelf niet goed beoordelen? Raadpleeg dan de dierenarts.

3. Grasaar in het oog:
Als je hond na een wandeling, of al tijdens de wandeling telkens met zijn poot in zijn oog gaat wrijven dan is het oppassen geblazen. Er kan een zaadje in terecht zijn gekomen. Wacht niet te lang met naar de dierenarts gaan, want dit zaadje kan zich nestelen achter het derde ooglid.

3. Grasaar in neus:
Een hond snuffelt wat af tijdens de wandeling. En dan kan het voorkomen dat hij een grasaar zelf opsnuift. De hond begint tijdens de wandeling al met niezen. Er zit namelijk iets in zijn neus wat er niet thuishoort. Blijft de hond niezen, neem dan gelijk contact op met de dierenarts.