Raad van Beheer voor de rechter gedaagd door Dier&Recht

Raad van Beheer voor de rechter gedaagd door Dier&Recht

Nieuws: Raad van Beheer voor de rechter gedaagd door Dier&Recht

De Raad van Beheer blijft stambomen verstrekken aan kortsnuitige rassen zodat de pups als rashonden kunnen worden verkocht. De dagvaarding ligt op de mat.

Het is een kwestie die al geruime tijd de aandacht trekt: de Raad van Beheer blijft stambomen verstrekken aan hondenrassen zoals de mopshond en Franse bulldog, ondanks het feit dat deze honden kampen met ernstige gezondheidsproblemen door hun korte snuiten. Het is wettelijk verboden om deze honden te fokken, maar toch lijkt de praktijk voort te duren. Dier&Recht is de strijd aangegaan en heeft besloten de Raad van Beheer voor de rechter te dagen, met als doel deze schadelijke praktijk een halt toe te roepen.

Desondanks beloont de Raad van Beheer deze fokkers door tegen betaling stambomen te verstrekken, waardoor de resulterende pups als rashonden kunnen worden verkocht.

Een Terugblik op de Kwestie

Sinds het jaar 2019 zijn er heldere richtlijnen van kracht met betrekking tot het fokken van honden met korte snuiten. In essentie komt het erop neer dat het fokken van honden met te korte snuiten of te nauwe neusgaten niet langer is toegestaan. Fokkers die zich niet aan deze regels houden, overtreden de wet. Desondanks beloont de Raad van Beheer deze fokkers door tegen betaling stambomen te verstrekken, waardoor de resulterende pups als rashonden kunnen worden verkocht. Ironisch genoeg beweert de Raad van Beheer dat een stamboom staat voor verantwoorde fokpraktijken en aandacht voor het welzijn van dieren, terwijl het tegendeel waar is.

Iedere hond moet normaal kunnen ademen en pijnvrij kunnen leven

Honden met korte snuiten hebben vaak last van ademhalingsproblemen en worden geconfronteerd met diverse gezondheidscomplicaties. Hierbij kun je denken aan oogaandoeningen, gebitsproblemen en ontstekingen van huidplooien. Bovendien leidt het gedrongen lichaamsbouw van deze honden tot hernia's en complicaties bij de bevalling. Dier&Recht zet zich in voor het welzijn van deze honden en streeft ernaar dat alle honden een voldoende lange snuit hebben, zodat ze bespaard blijven van een leven vol lijden.

Een Juridische Strijd

Met vastberadenheid heeft Dier&Recht besloten dat de Raad van Beheer moet stoppen met het verstrekken van stambomen aan pups die zijn voortgebracht in strijd met de wet. Ondanks herhaalde verzoeken weigert de Raad van Beheer dit te doen. Dit heeft ertoe geleid dat Dier&Recht nu de stap naar de rechtszaal heeft genomen. De Raad van Beheer heeft inmiddels officieel kennis genomen van de dagvaarding. De zaak wordt vertegenwoordigd door Mr. Hanneke Wellenberg van Soeverein Advocaten.

De weg naar een gezondere toekomst voor onze geliefde viervoeters lijkt hiermee ingeslagen te zijn. Dier&Recht blijft zich onvermoeibaar inzetten voor een wereld waarin de gezondheid en het welzijn van dieren boven alles staan.

Bron: Dier&Recht