NVWA: Verdiep je als consument bij aanschaf van een pup

NVWA: Verdiep je als consument bij aanschaf van een pup

Nieuws: NVWA: Verdiep je als consument bij aanschaf van een pup

Vieze hokken. Te kleine hokken. Niet de beschikking hebben over (schoon) drinkwater en geen aandacht voor socialisatie.

Inspecteurs van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit komen tijdens inspecties helaas regelmatig honden tegen die in slechte omstandigheden zijn gefokt voor de snelle verkoop. Dit en meer is te zien in de reportage met NVWA-inspecteur Paul Visscher op controle bij een grote hondenhandelaar.

Alert op diergezondheid


De vraag naar (jonge) honden in Nederland is groot. En als koper kun je het risico lopen een puppy aan te schaffen bij een malafide handelaar die de diergezondheid en het welzijn niet goed op orde heeft. Honden die in slechte omstandigheden worden geboren zijn angstiger en kunnen op latere leeftijd gezondheidsklachten en gedragsproblemen ontwikkelen. Ook als koper heb je hierin een belangrijke verantwoordelijkheid. Check daarom altijd de volgende zaken als je een jong hondje koopt:

  • de pup is niet jonger dan 7 weken (verplicht)
  • bezoek de fokker en controleer de plek waar de hond en het moederdier verblijft
  • vraag aan de fokker waar het dier vandaan komt en hoe deze gesocialiseerd is
  • de pup is voorzien van een chip (verplicht)
  • de pup is geregistreerd en heeft een Europees paspoort (verplicht)
  • de pup is ontwormd en ingeënt
  • en laat de gezondheid van het dier vóór de koop controleren door een dierenarts


‘Mensen willen heel graag en heel snel een hondje’


Paul Visscher is inspecteur hondenhandel bij de NVWA en herkent de grote vraag naar honden en onzorgvuldigheid bij aanschaf: “Mensen willen heel graag en heel snel een hondje. En het liefst niet te duur. Er zijn te weinig honden voor de grote vraag en dan gaan mensen de randjes opzoeken. Als een koop te mooi is om waar te zijn dan is dat vaak ook zo. De kans is dan groot dat het een miskoop is.” Daarom is vooronderzoek belangrijk voor je een pup aanschaft.

In de videoserie ‘ons toezicht’ volgt de NVWA Paul Visscher tijdens een inspectie bij een grote hondenfokker en handelaar. Unieke beelden die je als consument een beeld geven van hoe het er bij malafide fokkers in Nederland aan toe kan gaan.

Inspecties NVWA


Naast het actief informeren van fokkers en handelaren voert de NVWA inspecties uit om te controleren of fokkers zich aan de regels houden. In 2021 hebben we 211 inspecties uitgevoerd bij verkopers van honden, fokkers, handelaren, dierenasielen en opvangadressen. Bij verkopers van honden, fokkers en handelaren waren er 152 niet akkoord en 44 akkoord. De NVWA voert risicogericht toezicht. Dit doen we op basis van meldingen, signalen en handhavingsverzoeken.

Bij de inspecties op fokkers en handelaren keken dierenartsen en inspecteurs van de NVWA naar de bouw, het welzijn en de gezondheid van de gefokte dieren. Ook werden de leefomstandigheden gecontroleerd, en werd gekeken of ingevoerde dieren een geldige rabiësvaccinatie en de juiste papieren hadden.
Dit artikel en de video is afkomstig van de NVWA