Pitbulls en gemengde rassen bijten het vaakst

Pitbulls en gemengde rassen bijten het vaakst

Nieuws: Pitbulls en gemengde rassen bijten het vaakst

In de Verenigde Staten worden elk jaar bijna vijf miljoen mensen gebeten door honden en kinderen lopen een veel hoger risico dan volwassenen

Hondenbeten kunnen aanzienlijke psychische en fysieke schade veroorzaken, en beten aan het gezicht vereisen vaak reconstructieve chirurgie om verwondingen te herstellen, variërend van zenuwbeschadiging tot weefselverlies. Hoewel het bekend is dat bepaalde rassen vaker bijten of meer ernstige verwondingen veroorzaken, constateert een nieuwe studie dat onbekende rassen in ongeveer 60 procent van de gevallen betrokken waren bij hondenbeten. Deze studie werd uitgevoerd aan de Ohio State University en werd geleid door hoofdonderzoeker dr. Garth Essig

Meeste slachtoffers tussen de 5 en 9 jaar oud
Het aantal bijtincidenten in Amerika ligt jaarlijks rond de 4,7 miljoen en van deze slachtoffers heeft 20 procent medische hulp nodig. De slachtoffers zijn grotendeels kinderen tussen de 5 en 9 jaar oud.

De studie, gepubliceerd in het International Journal of Pediatric Otorhinolaryngology , onderzoekt de risico's van hondenbeten op het gezicht bij kinderen en de ernst van de beet op basis van ras, grootte en hoofdstructuur. Onderzoekers hebben ontdekt dat pitbulls en honden van gemengd ras het grootste risico lopen te bijten en de meeste schade per beet veroorzaken. Hetzelfde geldt voor honden met brede en korte hoofden die tussen de 29 en 45 kilo wegen.

"Het doel van deze studie was om hondenbeten bij kinderen te evalueren, en we hebben specifiek gekeken naar hoe ras zich verhoudt tot bijtfrequentie en ernst van de beet," zei Dr. Garth Essig, hoofdauteur en otolaryngologist bij het Wexner Medical Center in de staat Ohio.

"Omdat honden van gemengd ras verantwoordelijk zijn voor een aanzienlijk deel van de hondenbeten en we vaak niet wisten wat voor soort hond bij deze incidenten betrokken was, hebben we gekeken naar aanvullende factoren die de neiging tot beet kunnen voorspellen wanneer het ras onbekend is, zoals het gewicht en de vorm van de kop."

Om de ernst van de beet te beoordelen, onderzochten onderzoekers 15 jaar lang hond-gerelateerde gezichtstrauma's van het Nationwide Children's Hospital en de University of Virginia Health System. Ze keken naar wondgrootte, weefselscheuren, botbreuken en andere verwondingen die ernstig genoeg waren om raadpleging door een gezichtstrauma en reconstructieve chirurg te rechtvaardigen en creëerden een zogenaamde 'ernst schaal' voor schade.

Doel van het onderzoek
"Er zijn naar schatting 83 miljoen honden en dat aantal blijft stijgen," zei Dr. Essig. "We wilden families gegevens verstrekken om hen te helpen het risico voor hun kinderen te bepalen en hen te laten weten welke soorten honden het goed doen in huishoudens met kinderen." "Jonge kinderen zijn bijzonder kwetsbaar voor hondenbeten omdat ze mogelijk geen subtiele signalen opmerken dat een hond kan bijten", aldus dr. Charles Elmaraghy, co-auteur van deze sudie en hoofd van otolaryngology bij het Nationwide Kinderziekenhuis. "We zien alles, van eenvoudige snijwonden tot verwondingen waarbij er dusdanig veel weefselverlies is, dat transplantatie of andere reconstructieve chirurgie vereist is."

De omstandigheden waardoor een hond bijt, variëren en kunnen worden beïnvloed door tendensen in het gedrag van het ras en het gedrag van het slachtoffer, de ouders en de eigenaar van de hond.

"Kinderen imiteren hun ouders", aldus Meghan Herron, universitair hoofddocent van klinieken voor diergeneeskunde aan het Ohio State's College of Veterinary Medicine. "Wees een model voor je kind en vermijd confronterende of risicovolle interacties die een angst of angst voor agressie kunnen uitlokken als het kind dit gedrag zou nabootsen."

Herron biedt de volgende tips voor hondenbezitters om hondenbeten te voorkomen:

  1. De meeste kinderen worden gebeten door de eigen hond van het gezin en dan vooral als ze het dier benaderen terwijl het slaapt. Houd de rustplaats van je hond dus uit de buurt van plaatsen waar kinderen rennen en spelen.
  2. Vaak worden kinderen gebeten terwijl er gewoon een volwassene in de kamer is. Als je geen aandacht hebt voor je kind en de hond dan kun je er beter voor zorgen dat er een fysieke afscheiding is tussen beiden.
  3. Leer je kinderen dat ze uit de buurt van de hond moeten blijven als het dier aan het eten is. Bied je hond een rustige plaats waar hij ongestoord kan eten.
  4. Leer je kinderen om niet in de hondenmand te kruipen of op andere plaatsen te komen waar de hond vaak ligt.
  5. Leer je kinderen om er een volwassene bij te halen als de hond een speeltje of snack inpikt. Je peuter of kleuter moet nooit proberen om het ding zelf terug te krijgen.

Bron: Sience Daily