Broodfokkers, hoe herken je ze?

Broodfokkers, hoe herken je ze?

Nieuws: Broodfokkers, hoe herken je ze?

Helaas is het een triest gegeven dat er nog steeds te veel broodfokkers actief zijn op het internet. Maar hoe herken je nou een broodfokker?

Wat is nou precies een broodfokker?

Broodfokkers zijn mensen, of eigenlijk beesten, die grof geld verdienen met de handel in honden en dan met name pups. Hun werk bestaat uit het zo snel mogelijk verkopen van pups voor zoveel mogelijk geld. Hiervoor gebruiken ze fokteven en deze teefjes zijn constant drachtig. Zodra de moederhond bevallen is van de pups en de teef weer loops wordt, dan wordt ze gelijk weer gedekt, dan wel geïnsemineerd. Op naar het volgende nestje. Deze fokteven hebben een verschrikkelijk leven, er zijn er maar weinig die het daglicht te zien krijgen.Hun leven bestaat vaak maar uit een paar vierkante meter. Medische zorg krijgen ze niet tot nauwelijks en als de dag aanbreekt dat ze niet meer in staat is om nog een nestje op de wereld te zetten dan wordt ze, als ze geluk heeft, naar een asiel gebracht. In elke ander geval lost de broodfokker zelf het probleem wel op.

Doordat de pups opgroeien onder deze erbarmelijke omstandigheden waar ze weinig tot geen medische zorg krijgen, kampen ze vaak met gezondheidsproblemen en sociale problemen. De pups moeten namelijk vechten om te overleven. Vechten om dat kleine beetje eten wat de moederhond produceert en vechten om warm te blijven. Socialiseren met hun broertjes of zusjes zit er niet in.

Hoe herken je nou een broodfokker?

  1. Allereerst is het raadzaam om gebruik te maken van het internet. Ga op zoek naar ervaringen. Op onze website kunnen bezoekers ervaringen achterlaten met fokkers. (zie hiervoor onze overzichtspagina fokkers.
  2. Verkopen ze hun pups via Marktplaats? Wees dan extra alert. Kijk hoeveel andere rassen ze verkopen. Hoe meer verschillende rassen, hoe meer alarmbellen er af moeten gaan. Kijk ook bij de andere advertenties van deze broodfokker.
  3. Kijk goed naar de foto's. Bekijk de omgeving waar de foto is gemaakt. Vertrouw je het niet helemaal? Vraag de fokker dan om een foto te sturen van de moeder met pup.
  4. Een mooi verhaal schrijven kan iedereen. Elke pup groeit zogenaamd op in huiselijke kring en worden goed gesocialiseerd. Blijf altijd op je hoede en blijf achterdochtig.
  5. De prijs. Een broodfokker biedt de pups altijd een stuk goedkoper aan dan een fokker. Er is immers weinig tot geen medische zorg nodig.
  6. Vragen, vragen en vragen. Maak een afspraak en ga langs. Vraag altijd of je de moederhond mag zien en het liefste het gehele nest. Trap er niet in dat ze de moederhond 'wel even gaan halen'. Want wie zegt dat dit de echte moederhond is? Vraag of je mee mag om zelf te kijken. Vraag het paspoort op van de moeder en eventueel de stamboom papieren. Vraag tevens om de entingspapieren, van zowel de pup als ook de moeder. Vraag ook of hij nog andere rassen fokt.
  7. Kijk goed rond. Observeer de omgeving goed en kijk hoe de moederhond reageert bij de aanwezigheid van de broodfokker.
  8. Bekijk de pup. Hoe lastig het ook is, maar schakel bij het zien van de pup even je emotie uit. Observeer de pup en kijk hoe hij rondloopt. Hij zit immers in een fase van alles willen ontdekken dus hij zal vrolijk rond moeten lopen. Til de pup op en kijk even goed naar de oren, neus en onder de staart. Alles zou goed schoon moeten zijn.


Mocht je het nou allemaal niet vertrouwen denk dan niet 'laat ik hem toch maar kopen, want dan red ik deze pup'. Zo hou je namelijk deze vreselijke hondenhandel in stand. Deel je ervaring zoveel mogelijk op het internet. Beschrijf goed hoe je gevoel was en waarom jij denkt dat het niet pluis is om via deze broodfokker pups te kopen.