Mag je hond los in de auto?

Mag je hond los in de auto?

Nieuws: Mag je hond los in de auto?

Is het verplicht om de hond in een gordel te doen, in een bench of in de kofferbak? Mag hij niet gewoon gezellig naast je zitten?

Veilig staat natuurlijk voorop. Niet alleen voor jezelf als bestuurder van de auto, maar zeker ook voor je trouwe viervoeter. Maar, raar maar waar, je mag je hond gewoon lekker naast je op de stoel laten zitten en hem af en toe even een aai over zijn bolletje geven. Zolang je maar geen gevaar vormt voor de overige weggebruikers. Maar of dit verstandig is, dat is natuurlijk de grote vraag.

Kan ik dan geen bekeuring krijgen?
Ja zeker wel. Mocht een agent beoordelen dat het een gevaarlijke situatie betreft dan kun je zeker een boete krijgen. En deze bekeuring is niet mis aangezien deze op kan lopen tot wel 230 Euro. En in onze ogen geheel terecht. Het blijft een dier. Hoe goed hij ook luistert, er kunnen natuurlijk altijd onverwachte situaties ontstaan. Zo kan je hond vanuit het niets in eens op je schoot springen omdat hij het tijd vind voor een heerlijke knuffel waardoor jij afgeleid wordt.

Hoe zit dit dan in het buitenland?
Mocht je op vakantie gaan met de auto en je neemt je hond mee, dan gelden voor bijvoorbeeld België en Duitsland de volgende regels:

België: Je hond mag niet voorin zitten, zelfs niet als deze met een tuigje vastzit in een gordel.

Duitsland: Je hond mag alleen vervoerd worden in een tuigje, bench of in de achterbak achter een rek.

Frankrijk: Je hond mag simpelweg gewoon niet op de voorstoel. Of hij nu vast zit of niet. Verder gelden er in Frankrijk geen regels

Luxemburg: Je hond mag ook in dit land niet op de voorstoel. Of hij nu vast zit of niet. Verder gelden er in Luxemburg geen regels

Oostenrijk: Je hond mag ook in Oostenrijk niet op de voorstoel. Of hij nu vast zit of niet. Verder gelden er in Oostenrijk geen regels

Zwitserland: Je hond mag ook in Zwitserland niet op de voorstoel. Of hij nu vast zit of niet. Verder gelden er in Zwitserland geen regels

Italië: Als je meer dan 1 hond in de auto meeneemt in dit vakantieland, gelden er aanvullende veiligheidsregels. Ze moeten achter een rek in je auto, in een bench of in een autogordel voor honden op de achterbank.

Spanje: In Spanje mag een hond niet op de voorstoel (ook niet vast) en ook niet los op de achterbank. Je hond moet in een gordel of in een bench. In de achterbak mag hij wel, mist deze een rek of opvangnet heeft. In Spanje kun je een boete krijgen als je je hond los in de auto vervoert.

Een hond die niet vastzit of opgesloten in de bench of kofferbak kan heel gevaarlijk zijn. Niet alleen voor je hond maar ook voor jezelf. De ANWB heeft heel wat hondentuigjes en benches getest voor in de auto op veiligheid. (Lees de uitkomst van deze test hier na Conclusie van dit onderzoek is dat de veiligheidstuigjes helemaal niet zo veilig blijken te zijn. De meest veilige optie is de hond in een speciale bench. Uiteraard is dit de duurste optie, maar veilig boven alles.