Help de rashond, kies een gezond ras

Nieuws: Help de rashond, kies een gezond ras

Rashonden en hun gezondheid, een onderwerp waar de laatste jaren veel over te doen is geweest. En dit is geheel terecht want het gaat gewoon niet goed.

Ons geliefde huisdier is lang zo gezond niet meer als het was en dit geeft heel veel onnodig leed bij veel rashonden.

Hoe de problemen zijn begonnen


Vroeger werden honden speciaal gefokt voor bepaalde vaardigheden. Denk aan jachtinstincten, kuddebewaking of erfbeschermers. Gezonde honden deden hun werk veel beter dan ongezonde honden en daardoor werd er juist alleen met gezonde honden gefokt. Totdat het uiterlijk van een hond een belangrijk rol ging spelen bij de mens. Het karakter, de gezondheid en de vaardigheden werden meer naar de achtergrond geschoven, want men wilde graag een 'mooie' hond. Mede hierdoor zijn er nu bij veel rashonden erfelijke aandoeningen te bekennen. In een eerder verschenen artikel
kun je foto's vinden over de De "vooruitgang" van 100 jaar fokken. De rashond van toen en nu.

Schadelijk kenmerken bij het ras


Onder schadelijk raskenmerken verstaan wij uiterlijke kenmerken die wij als mens aan een hond hebben meegegeven middels fok, maar die voor de hond voor medische problemen zorgen. En dit zijn best veel problemen. Denk bijvoorbeeld aan de rashonden met een korte gedrongen snuit zoals bijvoorbeeld de Boxer, de Mopshond of de Engelse Bulldog. Door deze gedrongen snuit hebben deze rashonden doorgaans moeite met ademhaling en krijgen ze het benauwd bij inspanning. Honden met 'mooie rimpels' zoals bijvoorbeeld weer de Engelse Bulldog of de Sharpei. De huid tussen de rimpels krijgt niet tot nauwelijks zuurstof waardoor en vaak problemen ontstaan met schimmels en infecties. Honden met een te kleine schedel die mede hierdoor constant hoofdpijn hebben. En zo zijn er veel andere voorbeelden te noemen van leed bij rashonden die volkomen onnodig zijn, maar helaas de trieste waarheid.

De erfelijke problemen


En zo zijn er ook de erfelijke aandoeningen bij rashonden. Onder erfelijke aandoening verstaan wij aandoeningen die per ongeluk in het ras zijn ontstaan, denk bijvoorbeeld aan heupdysplasie. Doordat de ouders problemen haddenbmet de heupen en er toch met deze honden gefokt werd zijn er nu veel honden die deze erfelijke aandoening ook hebben.

Omdat wij als mens iets 'mooi' vinden mag een hond daar nooit en te nimmer onder lijden


Kun jij helpen?


Ja zeker! Ben je op zoek naar een hond, kijk dan goed naar onder andere de bouw van een hond. Kies vooral geen rashond met extreme uiterlijke kenmerken zoals de platte snuit, oren die veel te lang zijn, een lijf die veel te gedrongen is of bijvoorbeeld veel rimpels.

Vraag bij de fokker naar de papieren met een gezondheidsverklaring van de ouders en vraag of ze getest zijn op ziektes. En onderzoek bij het ras of er erfelijke aandoeningen bekend zijn en of hier ook op getest is.

Waar moeten we naar toe?


We moeten toe naar het punt dat er geen ongezonde rashonden meer bestaan. Fokkers, keurmeersters, rasverenigingen en tevens de overheid moeten hierbij een cruciale rol spelen. Ouderdieren met erfelijke aandoeningen zouden uitgesloten moeten worden van de fok, net als huisdieren met extreme uiterlijke vertoningen.

Kun je beter een rasloze hond nemen?


Doordat er steeds meer in het nieuws wordt verteld dat je beter geen rashond kan nemen door alle gezondheidsproblemen denken veel mensen dat je dan beter voor een kruising of bastaard hondje kan gaan. Maar dit is zeker niet altijd het geval. Feit is dat er bij een bastaard hond minder snel sprake is van inteelt, maar deze hond kan nog steeds te maken hebben met erfelijke aandoeningen van de ouderdieren.

Eerder verschenen artikelen over problemen bij rashonden zijn:
Schotse Collie in groot gevaar, te veel inteelt
Is de Engelse Bulldog nog te redden of wil men dit niet
De "vooruitgang" van 100 jaar fokken

Vizslaverening verdient een dikke pluim bij aanpak epilepsie
Met een vizsla die lijdt aan epilepsie mag niet (meer) worden gefokt. De ouders, broers, zussen en pups van de hond worden ook uitgesloten van fokkerij.
Nieuwe regelgeving chip, paspoort en registratie hond en kat
Per 1 november 2021 veranderd er een hoop op het gebied van pups fokken en honden uit het buitenland over nemen.
Het leven van je hond na de lockdown
Wij staan met zijn allen te juichen, de lockdown zit er zo goed als op. Maar hoe bevalt het leven van je hond na de lockdown? Is deze ook zo blij?
Fokkers van honden met een korte snuit eindelijk aangepakt
De eerste waarschuwing aan een fokker van honden met een te korte snuit is al uitgedeeld en komende week volgen er meer. De boete kan 1500 Euro bedragen.

Mooiste pommeriaantjes van Nederland

Wij hebben een nestje van 3 pommeriaantjes. We hebben 2 teefjes en een reu. De zwarte puppie is een

Mooie Duitse Herder pups

Te koop Mooie Duitse Herder pups. Zijn nu 4 weken oud en mogen per 30 juli het nest verlaten. Het z