Is de ziekte van Lyme gevaarlijk voor honden?

Is de ziekte van Lyme gevaarlijk voor honden?

Nieuws: Is de ziekte van Lyme gevaarlijk voor honden?

Met de komst van de lente is er bij veel mensen weer reden tot zorgen in verband met de ziekte van Lyme. Maar is deze ziekte ook gevaarlijk voor honden?

Onze huisdieren zijn het hele jaar door buiten en spelen en ravotten door gras en in bossen. Maar hoe vaak moeten we ze eigenlijk controleren op teken? Als je denkt dat dit niet elke dag moet, dan heb je het mis. En is het ook gevaarlijk voor de hond?

Preventie is essentieel
"Het belangrijkste is om preventie te benadrukken," legt Dr. Richard Goldstein uit. Goldstein is internationaal erkend vanwege zijn expertise in infectieziekten bij honden en katten, vooral die welke de nieren beïnvloeden, zoals de ziekte van Lyme en Leptospirose.

"We moeten voorkomen dat er een besmetting plaatsvindt bij de hond. Als deze eenmaal besmet is met deze organismen dan is de kans zeer groot dat de hond voor de rest van zijn leven besmet zal zijn. Dus controleer de hond het hele jaar door. Controleer de poten, de oren, de snuit en de kop en kijk goed tussen de vacht. Zorg dat het een routine wordt."

Met welke zaken moet je rekening houden als het gaat om de ziekte van Lyme bij de hond? Richard Goldstein heeft de belangrijkste feiten op een rijtje gezet.

Teken zijn er het hele jaar door


Er wordt vaak gedacht dat teken in de winter niet actief zijn of dood gaan, maar het tegendeel is waar. Heel actief zijn de teken niet in de winter, maar experts zeggen dat ze er zeker nog wel zijn.

De meeste preventiemiddelen houden de teek niet weg


Er zijn veel goede middelen op de markt tegen vlooien en teken. Maar vaak houden deze middelen de teken niet weg. Maar wat deze middelen wel doen is de teek doden nadat deze zich vast heeft gebeten in je hond en dat is goed. "Als een teek je hond bijt, kan het de bacteriën overbrengen, maar dat kan alleen als de teek vast blijft zitten aan de hond. Als de teek binnen 24 uur wordt gedood zal het de ziekte niet overbrengen, "aldus Goldstein

De symptomen zijn anders dan je zou verwachten

Het meest bekende symptoom die mensen kennen van de ziekte van Lyme is die rode cirkel om de plek waar de teek heeft gezeten. Maar dit is anders bij honden.

"Bij honden is dit totaal anders", legt Goldstein uit. De eerste klinische verschijnselen die we bij honden zien zijn pijn, koorts en kreupelheid en deze symptomen komen bij mensen die besmet zijn vaak pas maanden later naar boven. Dat betekent dat tegen de tijd dat je deze symptomen van een tekenbeet bij je hond herkent, het dier waarschijnlijk al besmet is".
Een gevaarlijk punt is dat bij het symptoom van kreupelheid vaak gedacht wordt dat de hond zich heeft verstapt. Maar in werkelijkheid kan de hond lijden aan de ziekte van Lyme. Wat je zelf als baas kunt doen is opletten of de hond dan bijvoorbeeld telkens aan dezelfde poot pijn heeft. Dan is het waarschijnlijk inderdaad een verstapping geweest. Maar merk je dat het soms de ene poot en dan weer de andere poot is, dan is het oppassen.

Waar zitten teken?

Iedereen weet dat teken sowieso in het bos voorkomen, maar zelfs midden in de stad zijn teken aanwezig. "Teken zijn zeer gevoelig voor uitdroging", aldus Goldstein. "Ze zullen niet zo snel in een kort gemaaid grasveldje zitten, maar als het gras hoger is, dan is het oppassen geblazen."

En met betrekking tot waar teken zich verbergen op honden, zeggen experts dat je ze meestal vindt in de meer vasculaire gebieden waar de bloedvaten zich het dichtst bij het oppervlak bevinden zoals bijvoorbeeld de kop, de nek en de oren. Ook kruipen de teken naar plekken waar de hond zelf moeilijk bij kan.

De beste manier om een teek te verwijderen


"De beste manier om een teek weg te halen is om dit te doen met een scherp pincet en de teek zo dicht mogelijk bij de kop vast te pakken en er uit te trekken," legt Goldstein uit.

Lyme is voor sommige rassen gevaarlijker


Er is een dodelijke manifestatie van de ziekte van Lyme bij honden, genaamd Lyme nefritis. Het is een dodelijk neveneffect die ervoor zorgt dat de nieren van de honden ermee ophouden. Onderzoekers hebben een sterk vermoeden dat Labradors en Golden Retrievers meer vatbaar zijn hiervoor.

Behandeling bij honden slaat snel aan


Bij mensen is de behandeling van de ziekte van Lyme een lang en ingewikkeld proces. Bij honden is dit gelukkig een stuk eenvoudiger.
"Over het algemeen, en dit is denk ik een groot verschil tussen honden en mensen, zal een paar dagen nadat begonnen is met het toedienen van Doxycycline de bacterie in remissie gaan," aldus dierenarts Bloom. "En binnen een paar dagen zal de koorts weg zijn en beginnen ze zich weer beter te voelen. "

Wat je als baas kunt doen om de ziekte van Lyme te voorkomen bij honden is preventie. Overleg met je dierenarts welke middelen hiervoor het beste zijn.
Bron:cbs