Je hond begrijpt wat je zegt en hoe je het zegt (video)

Je hond begrijpt wat je zegt en hoe je het zegt (video)

Nieuws: Je hond begrijpt wat je zegt en hoe je het zegt (video)

Eigenlijk weten we het allemaal al lang, de hond is een superintelligent huisdier. Inmiddels is dit ook wetenschappelijk aangetoond aan de universiteit van

Honden hebben de mogelijkheid om woorden te onderscheiden die wij tegen ze zeggen en de intonatie van deze woorden. Ze hebben hersengebieden die vergelijkbaar zijn met die van de mens. Dit is te lezen in de september editie van het wetenschappelijk blad Science.

Net als de mens gebruikt de hond twee hersenhelften om taal te begrijpen. Links worden de woorden verwerkt en rechts de intonatie van die woorden.

Woorden zijn de bouwstenen van de menselijke taal en de intonatie van die woorden is een andere manier waarop informatie wordt overgebracht. Als iemand wordt beloont dan wordt dit over het algemeen gedaan met een wat hogere toonhoogte.

"Wij mensen houden er ook van om veel met de hond te praten. We belonen de honden en roepen de honden ," aldus hoofdonderzoeker Attila Andics van de Eötvös Loránd University. "Maar er is maar weinig bekend wat honden hiermee doen, hoe ze onze woorden interpreteren. Verwerken ze alleen maar de toon van de woorden, of verwerken ze ook echt de woorden."

In hun studie hebben Andics en zijn collega's geprobeerd om deze vraag beantwoord te krijgen.

MRI ScanEen MRI kan worden gebruikt om de hersenactiviteit te meten, maar dit proces vereist dat de persoon of in dit geval het dier volledig stil ligt. En er zijn genoeg mensen die hier al moeite mee hebben, laat staan als je dit van een huisdier verwacht. Maar het is de onderzoekers gelukt om een paar goed getrainde honden te vinden die in staat waren om tijdens de gehele scan stil te blijven liggen.

Terwijl de MRI scan zijn werk deed om de hersenactiviteiten te meten van de honden, werden de honden blootgesteld aan woorden van hun trainer. Deze sprak verschillende combinaties van woorden uit met verschillende intonaties. De woorden waren bijvoorbeeld "super" en "maar" uitgesproken in een hoge toon, met een vrolijke stem en een neutrale stem. De resultaten tonen aan dat ongeacht de intonatie, de honden de woorden verwerken en woorden herkennen. En dat ze dat doen op een manier die vergelijkbaar is met de mens, namelijk met de linker hersenhelft.

Ook zagen de onderzoekers op de MRI terug dat honden net als de mens, de intonatie apart verwerken van het woord. Namelijk in de auditieve regio in de rechter hersenhelft. Ook toonde de scan aan dat de honden het beste reageren op lovende woorden in combinatie met een lovende stem.

"Dit toont aan ... dat honden niet alleen begrijpen wat we zeggen en hoe we het zeggen, maar ook dat ze deze twee kunnen combineren voor de juiste interpretatie van wat die woorden echt betekenen," aldus Andics.
bron: aas.org