De kus of lik van een hond, niet zonder gevaren

De kus of lik van een hond, niet zonder gevaren

Nieuws: De kus of lik van een hond, niet zonder gevaren

De meesten hondenbezitters krijgen wel eens een dikke kus van hun hond. Wij laten het toe als teken van wederzijdse genegenheid en vinden het vaak aandoenl

Een hond stopt de helft van zijn leven zijn neus is allerlei zaken. Ruiken aan elkaars achterkant, ruiken aan ontlasting van andere honden, ruiken aan urine van soortgenoten en het wassen van zijn eigen geslachtsdelen of die van huisgenoten. Logisch dus dat dit gebied (de neusgaten en de bek van de hond) behoorlijk wat bacteriën bevatten.

Laten we vooropstellen dat het niet zo is dat je nooit meer met je hond kan knuffelen of dat je een lebber van je huisdier uit de weg moet gaan. Je gaat er echt niet dood aan. Je moet alert zijn bij mensen met een verminderd immuunsysteem of bij kleine baby's. Deze zijn immers zeer vatbaar.

Maar welke problemen kunnen deze bacteriën nou veroorzaken?
Een Britse vrouw heeft het antwoord gegeven op deze vraag, ze belandde op de intensive care na een kus van haar hond, een Italiaanse Windhond. Het begon toen de vrouw een wat onsamenhangend warrig verhaal vertelde door de telefoon aan een familielid. Deze vertrouwde het niet en belde een ambulance. Tegen de tijd dat de ambulance arriveerde lag de vrouw al bewusteloos op de grond. Ze kwam weer bij kennis en verklaarde dat de de afgelopen dagen wel wat last had gehad van hoofdpijn.

Vier dagen later begon de toestand van de vrouw te verslechteren. Ze werd verward, kreeg hoofdpijn, diarree en koorts. De ademhaling, nieren en lever gingen achteruit en de mevrouw belandde op de IC. Daar werd duidelijk dat ze sepsis (bloedvergiftiging) had. Uit testen bleek dat de infecties werden veroorzaakt door de bacterie Capnocytophaga canimorsus . Een bacterie die vaak voorkomt in het speeksel van katten en honden. Maar ze was niet gebeten en had geen krassen of andere wonden die een dier veroorzaakt had. De artsen hebben geconstateerd dat de besmetting is ontstaan door het likken van de hond.

Deze extreme vorm komt gelukkig niet vaak voor. "Er zijn slechts 13 gevallen gemeld in het Verenigd Koninkrijk en waarschijnlijk evenveel in Amerika, '' zei Shelley Rankin, micro-bioloog. Professor Dr. Bruce Farber, directeur van de afdeling infectieziekten bij North Shore ziekenhuis voegt hieraan toe: "Het laatste wat we willen doen is dat mensen bang worden dat ze geïnfecteerd kunnen worden door hun huisdier middels een lik of kus''.

Dus wees voorzichtig bij kwetsbare mensen en baby's., maar denk niet dat een kus van de hond of kat gelijk een doodvonnis is.
Nieuwsartikelen gewijd aan dit nieuwsbericht:
Prof waarschuwt: ’Speeksel hond gevaarlijk voor mens’
Marie is handen en benen kwijt na lik van hond